ALEX CAPARROS
VRIJEME ODLUKE

Svi slave Luku, ali El Clasico donio mu je i jedno razočaranje: Zbog toga bi mogao otići iz Reala!

Jedna od najvećih desetki u povijesti nogometa nalazi se pred iznimno važnom odlukom...
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. listopad 2020. 07:55

Komentator španjolske televizije bio je “lud” i samo je ponavljao “Madre mia, madre mia, que hizo Modrić...”. Što je to učinio Modrić kada je u sučevoj nadoknadi postigao gol Barceloni koji je sukus svega onog što taj fantastični nogometaš predstavlja. Dribling vratara, lažnjak, vic, mirnoća, preciznost i specijalitet mu desna vanjska! Jednog dana, nažalost ne tako dalekog, svijet nogometa pričati će o jednoj od najvećih desetki u povijesti nogometa. O jednom od najvećih talenata ove igre. O jednom od najvećih igrača najvećeg kluba u povijesti nogometa. I kada se toj priči pridruže kadrovi koji će to suvremenim, ali i budućim generacijama dočaravati, onda će Modrićevo malo remek djelo protiv Barcelone biti kao njegov spot...

Dok svijet nogometa slavi talent Realova nogometnog genija, u nas kao da se napokon otkriva kakvog to fenomena nogometa ima Hrvatska. Brojali su mu golove i asistencije kao pokazatelj da nema klasu kao oni koji su se u tom djelokrugu smatrali takvima. Kao Iniesta, Xavi, Pirlo i drugi. I bez obzira što su njihove statistike bile slične, gdje god i gore. Luka Modrić na Camp Nouu 350. put odjenuo je dres najslavnijeg kluba u povijesti nogometa. Najstariji je igrač u povijesti toga kolosa koji je postigao pogodak za Real u LP, a gol Barceloni bio je njegov 24., uz 55 asistencija, kroz 8 godina i dva mjeseca, uz 26.157 minuta, prosječno 75 minuta po utakmici. I prvi puta je Luka Modrić postigao pogodak Barceloni. Držati takve ritmove u Realu, kroz toliko vrijeme, a da ste mu se priključili sa 27 godina, to je jedinstven slučaj...

image
SOFASCORE

Grafika: SofaScore za SN

Doziranje je navodni razlog zašto je Zidane u subotu na Camp Nou izveo jedanestoricu bez Modrića. Brojke potvrđuju da je 35-godišnji kapetan Hrvatske i vedeta Reala odigrao od 26. rujna čak 8 utakmica. No, sukladno formi koju je iskazivao u proteklim utakmicama Modrića se očekivalo u prvoj postavi. Zidane je, međutim, odlučio izvesti 4-3-3 formaciju s Valverdeom, Casemirom i Kroosom u sredini.

Novo priznanje

U trenutku dok svijet nogometa odaje novo veliko priznanje umjetniku nogometa možda nije primjereno u eter pustiti trn. Modriću istječe ugovor s Realom u lipnju. Sukladno učincima koje nastavlja pokazivati opći je stav javnosti i Realova okruženja da mu Real mora produžiti ugovor “dok god želi igrati”. I koliko se razabire iz medijskih “signala” vodstvo Reala priprema upravo takve prijedloge. No, je li Modriću doista bolje produžiti ugovor i ostati u Realu do kraja aktivne karijere ili je možda stiglo pravo vrijeme da se priprema za oproštaj od dresa u kojem je postao globalna zvijezda i velikan nogometne povijesti?

Modrić je u Real Madridu ostvario sve što se moglo ostvariti kad su u pitanju dosezi, odnosno trofeji! Kako momčadski tako i individualni. Srušio je stereotipe o tome da je desetka postala ukleti dres za svakog tko ju je nosio nakon Figa (2005.). Modrić je prvi igrač kojem je Perez produžio ugovor za više godina iako je imao 33 na leđima. I u tom poodmaklom nogometnom dobu osvojio je Zlatnu loptu SP-a i Zlatnu loptu France Footballa...

Modrić je ljubimac Zinedinea Zidanea. Koji ga je, čim je stupio na trenersku dužnost u Realu siječnja 2016., pozvao u svoj ured i kazao mu: “Od tebe očekujem da budeš lider ove momčadi. Znam da si introvertiran tip, jer sam i ja bio takav, ali sada očekujem da iskoračiš jer ti to možeš. Ti si igrač vrijedan Zlatne lopte.”

Zidane se pokazao vidovit. I potvrdio je koliko mu Modrić znači ljeta 2019., kada je Real razmatrao mogućnost da desetka zaključi svoj put u Madridu. Ponuda nije manjkalo, ali Zidane je Modriću kazao “nema šanse da te pustim ove sezone. Moraš ostati i da zajedno osvojimo trofeje, a onda ako budeš htio, možeš ići drugim putom. No, zbog svega što si učinio za Real i u Realu, ti si zaslužio da sam odlučuješ o tome. I ako ideš, da odlaziš kao pobjednik.”

image
LLUIS GENE

U subotu je Modrić treći put zaredom El Clasico započeo s klupe! Zidaneovim izborom. I nije mu bilo pravo. Kao što je opet, po ulasku na teren, Modrić zaboravio sve frustracije i pokazao svu raskoš svog talenta. On ne može drugačije. Modrić obožava nogomet, natjecanje, želi pobijediti i na karte, boće ili u padelu. Taj natjecateljski gen je ključan da i u 36. godini djeluje nabrijan, rastrčan, hitar i, kao što je Camp Nou potvrdio, vrlo razigran. Štoviše, od ljeta, nakon lockdowna, Modrić igra s nekim posebnim guštom. Više nema što kome dokazivati. Zato igra bez stresa, uživa u nogometu i u nekad smatranoj “starinskoj dobi” zadivljuje svijet svojim veličanstvenim talentom. U čemu bi onda mogao biti problem da bi zahvalio na ekskluzivnoj počasti zaključenja karijere u madridskom Realu?

Vrijeme za odluku

Luka Modrić je desetka koju će svijet pamtiti kao jednog od najvećih. On je to postao zato što ima karakter borca i zaljubljenika u nogomet, koji se nikad ne zadovoljava dostignutim, nego stalno stremi boljem ili u najmanju ruku potvrdi svog najboljeg. Da bi bio i dalje, koliko je to moguće, na tim razinama, Modrić mora biti u statusu ključnog za najveće dvoboje. Činjenica da ga Zidane nije koristio već tri utakmice s Barcelonom djeluje kao početak redimenzioniranja tog statusa. I to ne bi bilo ništa neprirodno. No, može li Modrić prihvatiti da bude alternativa i u klubu prerastati u statista? Ili je vrijeme da u najvećoj mu snazi prepozna optimalan trenutak da zatvori fantastičnu mu priču u Realu i ode u legendu velikog kluba dok svi viču da mora ostati?

U sljedećim mjesecima ta će se vizija razbistriti. U međuvremenu treba uživati dok se može, pogotovo mi u Hrvatskoj, u igri momka čiji talent i doseg nema pandana u povijesti domaćeg nogometa. I kojeg u najvećem klubu svijeta svrstavaju u red najvećih im aktera...

Linker
22. travanj 2024 01:16