EMMI KORHONEN/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
OTKRIVA PROFESOR VUČETIĆ

‘Tajni miks‘ za Modrićevu dugovječnost: Luka svaki dan za to izdvaja od 30 do 45 minuta

‘Modriću bi bilo optimalno, ukoliko je u Realovom pogonu, da iduće sezone igra 70-75 minuta po utakmici‘
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 26. travanj 2024. 11:03

Skoro je desetljeće kako surađuju. I toj sinergiji Luka Modrić najviše duguje što je produžio karijeru do neslućenih dobnih termina. Vlatko Vučetić, profesor Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, ima jasne stavove oko roka trajanja kapetana Reala i Hrvatske.

- Ukoliko nastavi raditi zdušno kao i do sada, uz logično povećanje dodatnih treninga, što ide uz potrebe starijih igrača, uvjeren sam da Luka Modrić može još dvije sezone odgovoriti svim zahtjevima vrhunskog nogometa na najvišoj razini! Svi parametri govore tome u prilog.

Možete biti konkretniji?

- Gledajte, protiv Barcelone je odigrao 90 minuta u visokom ritmu. Nije pao niti jednom u intenzitetu, a što se vidjelo i u finišu, kad je unutar minute-dvije, nakon jedne izgubljene lopte u sprintu, krenuo za suparnikom i dostigao ga, a odmah potom je sprintom pratio kontranapad Reala. To su vrlo jasni znakovi kondicijske spremnosti, kao i stalno napadanje suparnika, velik broj sprinterskih dionica. Modrić je, iskreno rečeno, iznad mojih najvećih očekivanja. Svaka mu čast.

Kako si to objašnjavate s obzirom na njegovih 38 godina i 8 mjeseci, napose nakon 20 godina non stop drila profesionalnog nogometa, s 12 sezona ogromne potrošnje u Realovom ritmu?

- Prije svega, moram reći da je upravo to, što je toliko godina u visokom ritmu, osvojio je sve živo i ne posustaje, jedan od ključnih generatora njegove dugovječne karijere. Da biste odrađivali sve ono što on odrađuje s 38 godina, morate imati iznimnu mentalnu snagu, iznimnu motiviranost. Fasciniran sam tim njegovim mentalitetom, što je ključ da postanete velik i, što je važno, da se na tim razinama dugo održite.

image
OLI SCARFF/AFP/PROFIMEDIA

Modrić trenira u klubu, koliko treninga tjedno ide dodatno?

- Svaki dan! Prilagođavamo program pripreme za trening, preventive i rekuperacije njegovim klupskim obvezama i naporima. Modrić svaki dan odradi od 30 do 45 minuta dodatnog treninga pored onog kojeg ima s Realom. To je miks na kojem opstaje na najvišim nivoima i u ovoj mu dobi. Sve akumulirano kroz godine i godine dodatnog treninga njegov su štit i snaga.

Koliko mu je moglo naštetiti manje igranja ove sezone u toj spremnosti?

- Po parametrima koje imamo, upravo ga je količina treninga i, ajmo reći “održavanja”, kompenzirala u fazama kad je imao manje minuta. Treba znati da je starijim igračima teže kad igraju 10-15 završnih minuta jer je komplicirano dohvatiti nužnu zagrijanost i posljedično ritam. Što se tiče kondicije je top, a sad drugi stručnjaci mogu govoriti koliko mu u fluidnosti igre smeta diskontinuitet.

Koliko bi po vama, ako je na ovim razinama, trebao igrati igrač od 39 godina?

- Ima vrhunskih sportaša koji nam pokazuju moć i s 39-40 godina. Po meni, Modriću bi bilo optimalno, ukoliko je u Realovom pogonu, da iduće sezone igra 70-75 minuta po utakmici. To je doziranje u prosječnom smislu, da bude tijekom sezone u stalnoj formi koju iziskuje njegova pozicija. Pritom može on, kako se vidjelo i protiv Barcelone, biti 90 minuta “in” s kondicijom, može spojiti i dvije utakmice u četiri dana “do daske”, uz naknadno doziranje.

Vi ste još prošlog ljeta iznijeli procjenu da Modrić može odgovoriti vrhunskom nogometu ovu i još dvije sezone?

- I kod toga ostajem! Naravno, kao i tad, i sad ponavljam - najvažnija je mentalna snaga s kojom se posvećujete nužnom dodatnom treningu i preventivi! Kad igrači prijeđu 30 godina, u načelu im se smanjuje mišićna masa ako na tome ne rade posebnim programima. Kod Modrića se to ne događa jer smo (i) ove sezone povećali broj treninga snage kako bi se zadržala aktivacija motoričnih jedinica. Ukoliko ovako nastavi u pristupu radu, uz obvezno povećanje količine dodatnog treninga, Modrić sigurno može igrati još dvije godine na ovim razinama.

Kako vam djeluje Modrić u kontekstu ideje ili dilema oko karijere?

- Ne znam što on smjera, odnosno, što će odlučiti. No, ono što znam, jer to vidim u treningu, pristupu, zainteresiranosti, motivaciji, Modrić se ne priprema kao igrač koji će igrati neku manje zahtjevnu nogometnu priču ili kao onaj koji pomalo razmišlja o finišu. Naprotiv! Po svemu on iskazuje odlučnost da se priprema za razine nogometa koje je do sada igrao. Ne samo da ne djeluje kao da bi smanjio ritam treninga, nego mi djeluje još motiviraniji, spreman na dodatnu količinu rada koja bi omogućila da i dalje bude top igrač.

Linker
26. travanj 2024 11:09