Ante Budimir

 RICARDO LARREINA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ricardo Larreina/Shutterstock Editorial/Profimedia
SJAJNA ZAVRŠNICA

Vatreni junak Osasune: Ante Budimir u posljednjim sekundama zabio za pobjedu i postao igrač utakmice!

Alaves je nakon ovog poraza u sve težoj situaciji na dnu ljestvice španjolskog prvenstva.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. travanj 2022. 16:12

Ante Budimir zabio je treću prvenstvenu utakmicu zaredom za Osasunu i donio pobjedu nad Alavesom na domaćem terenu u Pamploni 1:0. To je priča o zasluženoj nagradi jer Budimir je cijeli susret trčao, ukupno nešto više od deset kilometara, borio se, otvarao i zatvarao, što god je trebalo, dobivao i gubio duele, nosio suparnike na leđima, metaforički rečeno orao i kopao i kad se činilo da će sve biti uzaludno u trećoj minuti sudačke nadoknade odjednom lopta mu se našla u nogama točno na crti peterca pred raznom mrežom. Golman je ostao na drugoj strani bez mogućnosti reakcije. Desnicom ju je laganu gurnuo u vrata.

image

Ante Budimir of Osasuna celebrates a goal during the spanish league, La Liga Santander, football match played between Real Betis and CA Osasuna at Benito Villamarin stadium on April 3, 2022, in Sevilla, Spain.
Real Betis V CA Osasuna - Liga Santander, Sevilla, Spain - 03 Apr 2022,Image: 678606134, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Joaquin Corchero/Shutterstock Editorial/Profimedia

JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Joaquin Corchero/Shutterstock Editorial/Profimedia

Osasuna je na 10. mjestu ljestvice i nije joj se radilo o utakmici posebne težine za razliku od Alavesa koji je zadnji, no odradila je pošteno, imala terensku dominaciju i šanse da ranije dođe do punog plijena. Budimir je zabio peti pogodak u tekućoj sezoni La Lige, no sad je zaporavo tek uhvatio ritam jer nakon Levantea prije reprezentativne stanke te Betisa po povratku iz Dohe, matirao je i klub iz Vitorije, to mu je najbolje razdoblje. Igrao je cijeli susret, što je također bitno je u prosjeku na terenu boravi 57 minuta po utakmici, trener Jagoba Arrasate ga je ranije često znao vaditi prije kraja. Pokazalo se da je bilo izvrsno što je ostao… Službeno je proglašen najboljim igračem susreta.

Već je ranije jednom zatresao mrežu, ali gol nije priznat zbog nekoliko centimetara zaleđa, tada je to učinio glavom. Imao je u 81. minuti i šansu kad mu je Pacheco u padu, nogom, obranio šut iz blizine, da bi iz kontre Alaves došao u najbolju priliku koju je prosuo Rioja. Time su se samo nastavili promašaji domaćina jer u 38. minuti Ruben Garcija nije zabio s bijele točke. Golman Fernando Pacheco mu je obranio šut. I kad se igrala sudačka nadoknada pogriješio je Navarro u obrani, Kike Garcia i Manuel Sanchez su brzim odigravanjima našli Budimira samog pred golom za 1:0.

Statistika govori da je hrvatski reprezentativac imao ukupno tri udarca na vrata, jedno ključno dodavanje, dobio je sedam od 20 duela, ali nisu to bili laki dvoboji, ćesto među dvojicom čuvara jer Osasuna je radila gotovo stalan pritisak, pritom je bitno uspješniji bio u zraku sa šest od 11 nego na tlu sa jednim uspješnim od devet, a jednom je i otklonio opasnost od gola svoje ekipe. Dobio je žuti karton zbog laganog lakta u glavu suparnika u tipično njegovom žaru borbe.

Prošle sezone bio je strijelac jedanaest puta za Osasunu u prvenstvu, sada je na pet golova, a do kraja im je ostalo još sedam kola. Neće biti lako dostići istu brojku, ali koliko je problema imao s ozljedama i neigranjem, ako se i približi bit će na kraju zadovoljan.

Linker
10. travanj 2024 20:39