Ante Budimir

 DENIS LOVROVIC/AFP/PROFIMEDIA Denis Lovrovic/afp/profimedia
SJAJNE VIJESTI I ZA DALIĆA

Vatreni s 32 godine u životnoj formi: Nakon rekordnog gola ide u Saudijsku Arabiju po prvi trofej u karijeri

Dok Ante potvrđuje životnu formu, Lewandowski pada u očima Xavija Hernandeza
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. siječanj 2024. 15:13

Nedavno je Ante Budimir u razgovoru za SN kazao da mu je 2023. možda i najbolja nogometna godina u životu, a ako se po jutru dan poznaje, izvrsno će se osjećati i u 2024., jer u prvoj novogodišnjoj utakmici ponovno je označen junakom Osasune. Pogodak za 1:0 pobjedu nad Almerijom deveti mu je u prvenstvu, do polovice španjolske utrke nadišao je brojke iz prošle i pretprošle sezone, u kojima je postizao po osam golova. Dok se mnogi u njegovim godinama lagano počinju "gasiti", Budimir s 32 na leđima djeluje kao da je ušao u formu života.

- Bilo nam je vrlo važno pobijediti na početku godine, i to pred vlastitim navijačima. Almeria je momčad na začelju tablice, no nijedna utakmica nije lagana i možda bismo bili sretniji da smo zabili za 2:0 pa tako ranije riješili ogled. Ipak, moramo biti zadovoljni i minimalnom pobjedom, kao i očuvanom mrežom - rekao je povratnički hrvatski reprezentativac nakon utakmice, pa podvukao:

- Stiže nam super važan mjesec, tako da je bilo ključno dobro početi već od prvog ogleda. Sada nam slijedi utakmica Kupa protiv Castellona, a onda krećemo u Saudijsku Arabiju. Na Bliski istok želimo s dvije nanizane pobjede.

image
JOAQUIN CORCHERO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Joaquin Corchero/shutterstock Editorial/profimedia

Ako vas slučajno zbunjuje Budimirov posjet pustinji, podsjećamo da se Superkup Španjolske ove sezone igra u Rijadu. Počinje 10. siječnja madridskim derbijem između Reala i Atletica, a pobjednik (na jednu utakmicu) ide na boljeg iz susreta Osasuna - Barcelona, koji je na rasporedu dan kasnije. Budimir će, dakle, ovog mjeseca imati priliku podići prvi klupski trofej u karijeri!

Slijedi Saudijska Arabija

Od početka sezone u fantastičnoj je formi, potvrdio ju je s ukupno 10 postignutih golova za Osasunu, a donijela mu je i novo povjerenje izbornika Zlatka Dalića, koje je opravdao ne samo pogotkom Armeniji, već i velikom požrtvovnošću i zalaganjem. Pehar u rukama zaokružio bi jednu sjajnu priču i definitivno došao kao vjetar u leđa uoči ne tako nam dalekog Europskog prvenstva. Ne bude li neočekivanih obrata ili ozljeda, Budimir će do smotre u Njemačkoj sigurno ostati glavna opcija trenera Jagobe Arrasatea, koji je tijekom sezone u više navrata dičio njegovu fizičku spremu.

Dičiti se napadačima, pak, ne može Xavi Hernandez, bez obzira na to što se Barcelona "provukla" kod Las Palmasa pogotkom Gündogana s bijele točke za pobjedu (2:1) u sučevoj nadoknadi. Upravo se ona imena koja su na svojim leđima trebala nositi najviše napadačkih odgovornosti sada pomalo gube, te u španjolskim medijima postaju glavna meta kritičara. Robert Lewandowski možda je i najzaslužniji što je Barca prošle sezone osvojila prvenstvo, no u ovoj nije dosegao izdanje klasnog centarfora kakvog gledamo posljednjih 10-ak godina. Osam golova u 17 ligaških utakmica nije loša statistika, ali Kataloncima je potrebno više ciljaju li na nešto veliko. K tomu, Poljak je poentirao tek jednom u posljednjih devet nastupa. Posrijedi je, dakle, ozbiljna kriza, a i Xavi je indirektno poručio da mu je Lewandowski pao u očima.

- Robert nema veću minutažu zato što kod mene od prvog dana igraju oni koji se u datom trenutku pokažu boljima - rekao je nakon susreta.

Slična priča prati i Joaa Felixa. U četvrtak je zaigrao tek od 72. minute, a u prethodnom ogledu (s Almerijom) zamijenjen je već na poluvremenu. Napadaču koji je i više nego obećavajuće ušao u katalonski dom, srušivši Atletico i osiguravši ekipi (najvažniju) pobjedu protiv Porta u Ligi prvaka, status polako blijedi, a istovremeno Torres, Raphinha, Yamal, Fermin i novitet Roque vrebaju veću minutažu te predstavljaju ozbiljnu konkurenciju. Kako bilo, Xavi mora probuditi svoje glavne napadače, jer vodeći Real i Girona već su sedam bodova daleko. Jasno, dohvatljiva je to razlika i sugerira da Barca možda može pratiti glavne konkurente, ali teško je oteti se dojmu da branitelji naslova igrom nikako ne podsjećaju na prvake.

- Možemo li osvojiti titulu? Naravno da možemo, postoji mnogo argumenata za to. Pod broj jedan, mi smo aktualni prvaci, molio bih da nas kao takve poštujete - ipak će zaključiti pomalo frustrirani Xavi, no bilo bi zanimljivo čuti što se krije pod argumentom broj dva, ili taj uopće ne postoji.

Može li Budimir srušiti svoj rekord?

Na polovici sezone Budimir je na četvrtom mjestu liste strijelaca La Lige. Vodeći je Bellingham (13), prate ga Mayoral i Morata (oba 12), treće mjesto zauzimaju Dovbik i Griezmann (oba 11), a naš reprezentativac i Moreno su na devet. Budimir stiže do 10 dodamo li mu gol u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, a nastavi li ovim tempom, sigurno će oboriti vlastiti rekord.

Najviše klupskih pogodaka u jednoj sezoni Budimir je zabio 2015./2016., kada je u dresu Crotonea igrao u Seriji B, gdje je postigao 16 golova i još jedan u Kupu. Što se Osasune tiče, najviše je zabio 2020./2021. - ukupno 12, od toga jedan u Kupu.

Linker
08. svibanj 2024 03:19