Zinedine Zidane
 BURAK AKBULUT Anadolu Agency Via Afp
OVO ĆE ODJEKNUTI

Zidane ne dvoji tko bi trebao biti nova Zlatna lopta: ‘Nevjerojatan je i sad je njegovo vrijeme‘

Legendarni francuski trener istaknuo je svojeg kandidata za osvajanje prestižne nagrade
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 19. listopad 2021. 07:01

Zlatna lopta France Footballa najprestižnija je individualna nagrada u svijetu nogometa, no u posljednjih desetak godina ‘privatizirala‘ su je dvojica ponajboljih igrača današnjice. Lionel Messi osvojio je šest nagrada, Cristiano Ronaldo pet, a samo je jedan igrač uspio razbiti njihovu dominaciju. Dakako, riječ je o Luki Modriću, veznjaku Real Madrida i kapetanu hrvatske nogometne reprezentacije, koji je nagrađen za odličnu sezonu s klubom i sjajno Svjetsko prvenstvo s Vatrenima.

Prošle godine Zlatna lopta nije dodijeljena zbog pandemije koronavirusa, pa je tako za više nego zasluženu nagradu uskraćen sjajni napadač Bayerna Robert Lewandowski. Ove godine konkurencija je velika, a popis favorita predvodi Lionel Messi, koji je napokon ljetos uspio osvojiti trofej i s reprezentacijom, odveo je Argentinu do kraja na Copi America. Barcelonina sezona bila je za zaborav ako se izuzme osvajanje Kupa kralja, u PSG je tek stigao, no Messi očito ima jaki lobi svojih obožavatelja. Zabio je 38 golova, 14 puta asistirao.

image
Karim Benzema
FRANCK FIFE Afp

Kako godina još traje, i neki drugi igrači nadaju se toj prestižnoj nagradi. Ovaj put među Messijevim konkurentima nema Ronalda, koji je ostao bez značajnijih dostignuća s Juventusom i Portugalom. Jedan od onih koji se nadaju Zlatnoj lopti je Karim Benzema, Ronaldov bivši suigrač iz Reala. Njega je ovih dana ‘pogurao‘ veliki Zinedine Zidane, i sam osvajač te prestižne nagrade 1998. godine, nakon trijumfa na Svjetskom prvenstvu kojem je Francuska bila domaćin.

"Postoji igrač koji je zaslužio osvojiti Zlatnu loptu. To je nevjerojatan igrač kojeg sam imao čast trenirati u Realu. Karim ima sve potrebne vještine i brzo se uklapa s ostalima. Ovo je pravo vrijeme da dobije ovu nagradu jer je sad na vrhuncu svog sjaja, kako u klubu, tako i u reprezentaciji. Ovo je važan trenutak za njega, nadam se da će osvojiti Zlatnu loptu ove godine", rekao je veliki Zizou.

Benzema je ove godine s Tricolorima osvojio Ligu nacija, no na Europskom prvenstvu stigao je tek do osmine finala. U Realu je igrao dobro cijelo vrijeme, bio je glavna napadačka opcija, ali je ostao bez najvećih trofeja. Zabio je 34 gola, upisao i 13 asistencija.

image
Karim Benzema
FRANCK FIFE Afp

Osim Zidanea, Benzemu su podržali i Arsene Wenger, kapetan francuske reprezentacije Hugo Lloris te izbornik Didier Deschamps. Međutim, unatoč njihovom zalaganju, Benzema nije u krugu najužih favorita.

Uz Messija, to su Lewandowski i talijanski veznjak brazilskog porijekla Jorginho, jedini s naslovom prvaka Europe i klupski i reprezentativno.

O Lewandowskom se uglavnom sve zna; osvojio je Bundesligu i Superkup s Bayernom, zabija kao na tekućoj vrpci. U prošloj sezoni bio je Zlatna kopačka europskog nogometa, u ovoj godini ima već 52 gola i osam asistencija. Jorginho je jedini u ovoj godini spojio dva velika trofeja, bio je europski prvak s Italijom, dok je sa Chelseajem iznenadio konkurenciju u Ligi prvaka te osvojio i UEFA-in Superkup.

Ima tu još kandidata. Neki smatraju da je, bez obzira na trofeje, Mohamed Salah zaslužio priznanje za svoje fantastične igre u dresu Liverpoola. Ukupno u 2021. Egipćanin ima 27 pogodaka i šest asistencija. Veznjak Chelseaja i Francuske N‘Golo Kante igra odlično kad ga ne muče ozljede, a određene nade gaji i tabor Kyliana Mbappea koji je postigao 36 pogodaka uz 13 asistencija.

Svečana dodjela Zlatne lopte održat će se 29. studenoga.

Linker
26. travanj 2024 07:00