BORIS KOVACEV/CROPIX Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Čudesni Luka je jednim potezom pokazao što misli o Daliću, Maestra još čeka i - pitanje od milijun dolara

Bio je to nogomet posuđen iz izloga Lige prvaka. Savršena kontrola, zidaneovski pregled igre...
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 23. lipanj 2021. 15:44

Svoj prvi poziv u škotsku reprezentaciju Andy Considine dočekao je jesenas, sa navršene 33 godine već na pragu jeseni karijere, ali taman na vrijeme da lansira neslužbeni hit Tartan Armyja na ovom turniru. Nakon samo tri nastupa Considine je uspio nestati s izbornikove mape, i Tartan Army polako posprema kiltove i navijačke rekvizite, ali glazbena će podloga do kraja Eura 2020 pratiti drugog junaka koji prkosi vremenu, zamiče “sjeverno” od tridesetih i svejedno igra briljantan, svevremenski nogomet.

Luka Modrić i “Yes Sir, I can boogie all night long…”

Pogotkom Škotima za prolaz u sljedeći krug natjecanja Luka Modrić se upisao u godišnjake kao najmlađi i najstariji strijelac nacionalne momčadi na Europskim prvenstvima. Prvi gol postigao je sa 22, relativno zelen ali već neizostavan igrač Bilićeve momčadi na Euru 2008, a posljednji trinaest godina kasnije dok mu Real Madrid u strahu od korozije nudi samo jednogodišnje produženje. Hoće li se nogometni Dorian Gray na kraju tog ugovora zasititi ozbiljnog profesionalizma ili će tragom Zlatana Ibrahimovića nastaviti rušiti rekorde, pitanje je za milijun dolara. Dok čekamo odgovor, uživamo u predstavama poput ove kojom je Modrić počastio navijače u utorak.

image
ANDY BUCHANAN Afp

A u najkraćim crtama, bio je to nogomet posuđen iz izloga Lige prvaka. Savršena kontrola, zidaneovski pregled igre, preciznost u izvedbi i – taj gol vanjskom felšom koji jednako efikasno razoružava gledatelja i golmana. “Teška lekcija za nas. Hrvatska jednostavno posjeduje previše kvalitete. Onaj Modrićev gol… Dakle, takve stvari vas očekuju na ovom stupnju natjecanja”, zdvajao je vratar David Marshall.

Modrić je pobjedu proslavio u čvrstom zagrljaju Zlatka Dalića. Zadržao se tamo dovoljno dugo da i najsporiji fotoreporter na svijetu izoštri objektiv i ulovi taj plastičan dokaz lojalnosti. Poruka nije mogla biti jasnija: ova momčad ima izbornika i ne trošite vrijeme uzalud na potragu za njegovim nasljednikom.

image
ANDY BUCHANAN Afp

- Nikom nije jasno kako mu to uspijeva. Kada svi pomisle da pada i posustaje, da su ga stigle godine, on povuče momčad još jače. Ostavljam vama da pronađete objašnjenja – komentirao je Dalić.

Komentirao je izbornik nakon utakmice i muku koja ga očito tišti izvjesno vrijeme. Rasla je u njemu još od ožujka i onih slabašnih utakmica na startu kvalifikacija za Katar 2022, očekivao je da će publika benevolentnije dočekati šest bodova iz tri utakmice, a nastavila ga izjedati na startu priprema za Euro 2020 kada se javnost počela hladiti prema njegovom nogometu. Poslije Engleske i Češke nezadovoljstvo je počelo prerastati u blagu averziju. Ne treba biti previše bistar da shvatite kako bi se akcija nastavila razvijati u slučaju ranog oproštaja od Eura…

image
Croatia's midfielder Luka Modric (C, back) celebrates with Croatia's coach Zlatko Dalic after their win in the UEFA EURO 2020 Group D football match between Croatia and Scotland at Hampden Park in Glasgow on June 22, 2021. (Photo by ANDY BUCHANAN/POOL/AFP)
ANDY BUCHANAN Afp

Razdoblje iza nas Dalić opisuje kao “deset dana ludovanja” tijekom kojeg nije bilo lako sačuvati dostojanstvo, ali on je odlučio da će po svaku cijenu “ostati gospodin”. Jesu li bočni udari prijetili prevrtanjem “vatrenog” broda ili su pomogli izborniku da mobilizira posadu? Za takve rasprave bit će vremena, ali za reprezentaciju je puno važnije da je preživjela iskušenje, pronašla taj dugo traženi klik i otvorila sebi vrata za novu uzbudljivu pustolovinu.

“Logika je ovakvog turnira da morate uživati, uzbuđenje i adrenalin su ono što tjera momčad naprijed”, jednostavnu formulu uspjeha objašnjava Juergen Klinsmann u gostima kod Garyja Linekera. Kada zaokružite vožnju hrvatske reprezentacije po Londonu i Glasgowu, shvatit ćete da je dvije utakmice odigrala u grču, bez jasnog plana, a onda se u trećoj bacila u avanturu. Momčad je napokon uživala u nogometu.

Dalić je pritom napokon pogodio s izborom igrača. S Vlašićem se objektivno i nije kockao, “ne doživljavam sebe mladim igračem, navršavam 24, ovdje sam tri godine i skupio sam 25 nastupa za reprezentaciju”, njega je predugo ostavio u frižideru jer se iz Rusije vratio nedovoljno zaliječen. Ulazak Josipa Juranovića je već drukčija priča: branič Legije do jučer je figurirao kao kandidat za tribinu, izbornik mu je dao samo 45 pripremnih minuta protiv Armenije, ali ga je u pravom trenutku izvukao kao džokera. Juranović je motoričan, brz, racionalan i jednostavan u igri. U okruženju klasnih nogometaša iznenada postaje otkriće i adut.

Na krilima pobjede protiv Škotske Vatreni imaju pravo planirati novi veliki rezultat na glamuroznom natjecanju, iako nogometni autoriteti spuštaju loptu na zemlju upozoravajući da je Hrvatska prolaz u sljedeći krug pronašla protiv nedoraslog suparnika. Graham Souness, legendarni igrač Liverpoola i Rangersa, vjeruje da je izbornik Steve Clarke sa svojim nogometom zapeo u 20. stoljeću.

“Ovo što Škotska igra pripada nekim davnim vremenima. Ne želim kvariti prvi party nakon 23 godine čekanja, ali daleko smo od modernog nogometa. Izbornik je to morao prepoznati već u prvom poluvremenu kada je Hrvatska totalno dominirala terenom, no nacrtao je pogrešan plan i još gore, vjerovao mu do kraja”, komentira Souness.

Linker
07. svibanj 2024 18:27