Sluga je branio za Hrvatsku U20 reprezentaciju i to u Turskoj prije sedam godina
 AFP
INTERVJU ZA SN

Dalićev Vatreni s klupe po prvi put u karijeri kreće od prve minute: ‘Pojesti travu i ginuti za momčad!‘

Negdašnji vratar Rijeke, a danas engleskog drugoligaša Luton Towna, trebao bit dobiti veliku čast
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. studeni 2020. 21:50

Simon Sluga ima 27 godina, u biografiji mu stoje imena klubova od matičnog Jadrana iz Poreča preko Rijeke, Juventusa, Verone, Spezije, Pomorca iz Kostrene i zagrebačke Lokomotive do Lutona. Puno je toga prošao, odavno pridobio pozornost izbornika, ali ovaj bi tjedan prvi put u službenoj utakmici trebao stati na gol A reprezentacije.

Željni dokazivanja

Strpljivo je čekao na klupi, dobio šansu u dva prijateljska ogleda - s Tunisom u Varaždinu 11. lipnja 2019. godine kad je debitirao i igrao 90 minuta, te u drugom poluvremenu s Gruzijom u Puli prije godinu dana.
- Prvo treba vidjeti za koga će se izbornik odlučiti. Izostanak Dominika Livakovića bit će veliki minus, puno će nedostajati reprezentaciji i svima nama. Kome god ponudi povjerenje ne može pogriješiti jer svi smo uvijek spremni i željni dokazivanja u nacionalnoj momčadi, ali i samima sebi da vrijedimo. Osobno se osjećam dobro, zdrav sam, ako prilika dođe, dat ću sve što mogu da je iskoristim - kazao nam je Sluga, koji je iz Londona doletio u Istanbul. Konkurenti za poziciju na golu su mu Ivo Grbić i Lovre Kalinić.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Brani za Luton Town koji je deseti na tablici engleskog Championshipa. Na golu je bio u svih 11 prvenstvenih utakmica i pridonio je što su skupili 17 bodova. Momčad Lutona baš i ne ubire komplimente za kvalitetu od stručnih komentatora, ali u zadnjih pet nastupa unatoč tome ima samo jedan poraz. Četiri susreta izdržao je bez primljenog pogotka, u prosjeku “inkasira” jedan po dvoboju, a ima 2,7 obrane po utakmici. Iliti “skida” 73 posto šutova koji idu unutar okvira.
- Ako bismo uspoređivali s prošlom sezonom, pogotovo njezinim početkom, ova je veliki napredak za nas. Nismo nešto specijalno ulagali u momčad zbog politike kluba, ali i pandemije koja se odrazila na prijelazni rok. No, zadržali smo sve igrače i to je odlično, vidi se da smo bolji za tu jednu sezonu koju smo zajedno odigrali u Championshipu. Nitko nije očekivao da ćemo cijelo vrijeme pobjeđivati, niti da smo favoriti za ulazak u Premier ligu. Nismo po kvaliteti ni blizu tome da bismo mogli osvojiti prvenstvo u kojem se natječemo, tako da je ovo što radimo dobar posao. Naravno da se uvijek može i bolje, ali uspješno smo krenuli, igramo solidan nogomet, kompaktni smo, uzimamo bodove kada treba i ne gubimo ih lako. Što je najbitnije, od vodećeg smo ovog časa udaljeni samo pet bodova, a od play-offa za plasman u najviši rang tek dva boda.

Na golu Lutona imate 45 utakmica, udomaćili ste se u drugom razredu engleskog nogometa, u tom žešćem nogometu u kojem se vratare ne štedi. Je li vam to postalo normalno?
- Naviknuo sam se. Drugačija je ovdje kultura, drugi način nogometa, ali i život izvan nogometa. Netko se privikne prije, netko kasnije, a ima i onih kojima to uopće ne uspije. To je individualno. Osjećam se dobro, odavno je sve sjelo na svoje mjesto. Nakon što sam pohvatao konce puno mi je lakše, imam kontinuitet. Prelazak iz HNL-a u jaku ligu nije lak, ali kada se želi i radi ništa nije problem.

Kao vratar ste time dodatno napredovali.
- Jesam. Svatko napreduje kako život i karijera idu dalje. Puno sam radio na sebi i dosta toga dobio. Samouvjereniji sam svakim danom i svakom utakmicom. Na brojnim sam stvarima otišao naprijed, pogotovo sam se fizički dorađivao kako bih mogao biti na razini koja je potrebna i s time bio kompetentan za takvu konkurenciju. Sigurno je da sam sada bolji golman nego prije dolaska u Englesku.

Ginuti za momčad

Je li vam sljedeći cilj proboj u klub iz Premier lige?
- A, Bože moj... Teško je reći da mi je to cilj, ali naravno da bih volio, da bi to bio san snova. Hoće li doći ili neće, vidjet ćemo. Kad bi se mene pitalo, naravno da bih rado branio u Premiershipu. No, to je do klubova koji bi me možda htjeli. Dođe li jednog dana ponuda - super, ako ne, treba ići dalje i boriti se.

Mirno ste čekali šansu u reprezentaciji. Sad ste spremni za izazov?
- I ja i bilo tko, kad se pojavi u reprezentaciji, dobije li minutu ili devedeset minuta, spreman je pojesti travu i ginuti za momčad. Hoće li prilika doći prije ili kasnije, nije samo do mene, nego kako izbornik odluči ili kako ti život odredi. Kad se ne bih osjećao spremnim biti na golu reprezentacije ili dio reprezentacije, ne bih se ni odazvao.

Kakva su sada rezultatska očekivanja?
- Živimo u vremenu kad nikad ne znaš tko će na kraju imati pravo nastupa, hoće li netko morati u izolaciju, testiramo se uoči svake utakmice. Nadam se da ćemo svi koji smo u Turskoj biti u redu, ali zna se da Hrvatska u svakoj utakmici ide na pobjedu. Ne očekujem da dobijemo sve tri u smislu da je to neki imperativ, da to moramo, međutim, pripremit ćemo se za svaku kako bismo u njoj pobijedili. A potom bit će kako smo zaslužili… - konstatirao je Sluga.

Tko je po vama danas najbolji golman u svijetu?
- Moj favorit je uvijek bio Gianluigi Buffon i uvijek će biti.

Još iz vremena kad ste bili u Juventusu?
- I prije toga. U Juventusu mi se ostvarila želja što sam mogao godinu dana trenirati s njim. To je bila najljepša i najbolja škola u mojem životu. On je za mene bio broj 1, neovisno o tome što sam boravio s njim u Juventusu. To mi je samo potvrdilo ono što sam mislio o njemu.

Što ste naučili od Buffona?
- Biti prizeman i umjeren, bez obzira što napravio u karijeri.

Najjača liga na svijetu

Koga najviše cijenite od vratara iz aktualne Premier lige?
- Najbolji je Alisson Becker. Potvrđuje to već nekoliko godina u Liverpoolu. Prošle sezone su odlični bili Dean Henderson u Sheffield Unitedu i Nick Pope u Burnleyju. Otkako je Henderson otišao u Manchester United, rijetko brani. Iako, svi golmani koji su u Premiershipu, među najboljima su na svijetu jer to je, po meni, najjača liga.

Gdje vratar može više naučiti, u Italiji ili Engleskoj? Italija je poznatija po vrhunskim golmanima, a vi ste prošli obje te škole?
- To je pitanje na koje se ne može dati konkretan odgovor. To je od osobe do osobe. Talijani imaju specifičan rad. Ovisi kome što paše.

Na kraju smo ga pitali bi li se volio sučeliti s Cristianom Ronaldom na Poljudu. Ronaldo se ozlijedio u utakmici Juventusa s Laziom u nedjelju i doveo nastup pod sumnju... Preskočio je ogled s Hrvatskom u Portu.
- Jednako se pripremam za svakog suparnika. Znam da novinari potežu takva pitanja, ali nema mi smisla odgovarati na njih da se nešto ne shvati krivo - staloženo je zaključio Sluga.

Što je u Hrvatskoj normalno, u Engleskoj baš i nije

Spomenuli ste razlike u životu izvan nogometa. Što je vama u Lutonu drugačije nego u Rijeci?
- Ne može se to objasniti u nekoliko rečenica. Druga zemlja, druga kultura i drugi ljudi. Pojedine stvari koje su nama u Hrvatskoj normalne, ovdje nisu. To se vidi na raznim sitnicama. Recimo, kako si slažeš jelo u buffetu kad si u karanteni s ekipom. Nakon što sam si stavio sir parmezan na pastu čudili su se: “Pa što to radiš?“ Oni na to nisu naučili. Ili u Hrvatskoj je normalno da mi igrači odemo zajedno poslije treninga na piće ili nešto pojesti, u Engleskoj nije tako. Ujutro dođeš u kamp i tamo se igrači druže. Englezi vole duge, ajmo reći američke kave. Stave je u plastičnu čašu i pijuckaju pola dana tih pola litre, a mi smo više za brzinske. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti. Nije to, naravno, samo do Engleske. Gdje god je drugačija kultura treba čovjeku vremena da to nekako prihvati, da mu postane normalno i ne utječe negativno na njegovo raspoloženje.

Oduševljen sam s ovom Rijekom, protiv Reala Sociedada i Napolija igrali su baš vrhunski nogomet

Rijeka je klub Simona Sluge. Iz njega je napravio transfer u Englesku. Kako ocjenjuje Bijele s Kvarnera u ovoj sezoni?
- Gledam svaku utakmicu Rijeke, propustio sam jednu ili dvije koje su se poklopile s mojim nastupom. Za Rijeku je ulazak u Europsku ligu jako velika stvar, ali to nije iznenađenje, kamoli senzacija. Rijeka je već godinama stabilan europski klub. Ne želim reći da bi svake godine trebala biti u skupini Europske lige, ali zaslužuje to. Makar igrali protiv suparnika koji su bogatiji, pa i individualno bolji. Čestitam im na svemu što rade, na igri koju pokazuju. Protiv Real Sociedada i Napolija igrali su vrhunski nogomet. U trenucima puno bolji od protivnika, što nije lako. U Nizozemskoj se s AZ-om poklopilo sve loše od samog početka tako da nisu uspjeli dati najbolje od sebe. Činjenica je da zbog ozljeda imaju ograničen kadar. Mogu samo reći da sam oduševljen Rijekom. Sa svime što radi iz godine u godinu.
Kako gledate na vaše nasljednike? Ivor Pandur se prodao u Hellas Veronu, a Ivan Nevistić vrlo dobro brani?
- Nevistić dobro brani. To su mlađi dečki koji talentom i radom zaslužuju biti tamo gdje jesu. Na njima je da se još nadograđuju i napreduju. Poznajem i Veronu u kojoj sam bio jednu sezonu i mogu reći da su u dobrim sredinama.

GDJE JE SVE BRANIO

Jadran Poreč (Hrvatska)
Pomorac Kostrena (Hrvatska)
Lokomotiva Zagreb (Hrvatska)
Rijeka (Hrvatska)
Hellas Verona (Italija)
Juventus Primavera (Italija)
Spezia Calcio (Italija)
Luton Town (Engleska)

SLUGA ZA LUTON

45 utakmica na vratima
4050 minuta u igri
65 primljenih pogodaka
10 utakmica čiste mreže
1 dobiveni žuti karton
1 dobiveni crveni karton

Linker
10. svibanj 2024 11:58