DAMIR KRAJAC Cropix
RAZOČARANJE U LIGI NACIJA

Debakl Vatrenih i prosipanje ugleda! Hrvatska izgubila 3:0 protiv Austrije, a stiže Francuska

Hrvatska je loše otvorila Ligu nacija, tri gola od Austrijanaca u Osijeku nitko nije očekivao...
Piše: Gradimir DjukarićObjavljeno: 03. lipanj 2022. 22:49

HRVATSKA - AUSTRIJA 0:3 (Arnautović 41', Gregoritsch 54', Sabitzer 57')

HRVATSKA: Ivušić - Juranović, Pongračić, Ćaleta-Car, Sosa (od 46. Barišić) - Brozović, Kovačić (od 71. Oršić), Pašalić (od 59. Vlašić) - Majer (od 59. Modrić), Brekalo - Kramarić (od 59. Budimir)

AUSTRIJA: Lindner - Danso, Trauner, Wöber (od 77. Friedl) - Lainer (od 46. Trimmel), Laimer, Schlager, Weimann (od 73. Baumgartner) - Sabitzer - Arnautović (od 46. Seiwald), Onisiwo (od 46. Gregoritsch)

OSIJEK - stadion Gradski vrt. Broj gledatelja: 13,994. Sudac: Chris Kavanagh (Engleska)


Dogodilo se i to - Hrvatska je izgubila u Gradskom vrtu. Na oproštaju od stadiona na kojem su bili neporaženi u 13 prethodnih nastupa nogometna reprezentacija na otvaranju novog ciklusa Uefine Lige nacija doživjela je jedan od najtežih domaćih poraza u svojoj povijesti. Najtežeg nakon maksimirskih 4:1 protiv Engleske. Bilo je to i prvi puta da je Austrija pobijedila Hrvatsku. Uspjelo im je to iz šestog pokušaja.

A počelo je "praznično", po običaju odlično popunjene tribine nogometaše su dočekale s pjesmom, Luka Modrić dočekan je prilikom izlaska na teren kako osvajač Lige prvaka i zaslužuje - ovacijama s tribina. Ali kapetan se nije zadržao na travnjaku, produžio je do klupe. Mateo Kovačić prvi puta je s vrpcom oko ruku izveo reprezentaciju na teren. Dočekao je taj trenutak u svom 78. nastupu za nacionalnu vrstu.

image

Statistika dvoboja Hrvatske i Austrije

SOFASCORE

Statistika: SofaScore za SN

Počelo je dobrom šansom Hrvatske već u 2. minuti. Brekalo je odličnom loptom izbacio Pašalića, ali je austrijska obrana ipak uspjela intervenirati na vrijeme.

Pokušavali su Austrijanci, ne može im se osporiti, ali Hrvatska je vodila igru. Vratari su u prvom dijelu prvog poluvremena uglavnom bili besposleni ili su promatrali kako obrane rješavaju opasne situacije ili su pogledom ispratili lopte koje su išle izvan okvira njihovih vrata.

Imala je Hrvatska znatan posjed, u uvodnih 25. minuti čak je 73 posto vremena loptu u svojim nogama, kružila je oko austrijskog kaznenog prostora, ali prvi udarac u okvir uslijedio je tek nakon pola sata. S dvadesetak metara potegnuo je Kovačić, no vratar gostiju Lindner bio je spreman.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

S druge strane travnjaka aktivan je bio Arnautović. Pokušavao je uhvatiti obranu Hrvatske na spavanju u nekoliko navrata. A onda je i dočekao svoju šansu u 40. minuti i neobranjivo otpucao za neočekivano vodstvo gostiju. I to malo prostora kojeg je dobio, njemu je bilo dovoljno. S tim je golom, 33. u nacionalnom dresu, na ljestvici najboljih strijelaca u povijesti austrijske reprezentacije došao samo na pogodak do legendarnog Johanna Krankla, jednog od najvećih austrijskih nogometaša svih vremena i zlatne kopačke europskog nogometa 1978.

Hrvatska je odmah pokušala uzvratiti, Lindner je refleksno obrani jak udarac Majera koji je gađao uz samu vratnicu. Početak drugog dijela bio je preslika prvog poluvremena, Hrvatska je opet otvorila šansom koji je iskreirao odlični Majer, ništa nije slutilo na potop koji će uskoro uslijediti.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

U tri minute, između 54. i 57., Austrija je zabila dva gola i to bez Arnautovića na terenu koji je na poluvremenu zamijenjen. Naznaka nevolja bila je šansa Gregoritscha koji se našao u sjajnoj situaciji nakon što su se sudarili Pongračić i Ćaleta-Car. Poklonjeni zicer nije iskoristio, ali se uspio brzo iskupiti. Taj promašaj je, naime, samo odgodio povećanje vodstva Austrije.

Igrala se 54. minuta kada je Trimmel probio bok u ubacio u srce kaznenog prostora gdje je Gregoritsch bio sam kao duh, iskoristio statičnost obrane Hrvatske i zabio za šokantnu prednost svoje momčadi. Već u 57. na semaforu je pisalo ogromnih 3:0 za Austriju.

Tada su stadionom krenuli zvižduci. Bilo je to valjda prvi puta otkako je reprezentacije u Osijeku da su navijači tako glasno negodovali. "Ubio" je treći pogodak Austrijanaca atmosferu na tribinama, pjesma je postajala sve tiša kako je vrijeme odmicalo.

Zapravo kako se utakmica približavala kraju sve je veći broj gledatelja u tišini napuštao tribine. Hrvatskoj je nakon sat vremena preostalo tek da pokuša ublažiti težak poraz.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Međutim, dogodilo se suprotno jer terenom je zavladala Austrija koja je imala još dvije-tri velike šanse da dotuče šokiranog protivnika. Samo zahvaljujući Ivušiću to se nije dogodilo. Kod sva tri gola bio je nemoćan, ali je spašavao što je mogao. Hrvatska je u drugom poluvremenu otpucala tek jednom. Pored vrata.

Austrijski navijači, njih stotinjak tijekom utakmice razvilo je transparent potpore novom izborniku. "Dobrodošao u ekipu Ralf". Rangnick im je u svojoj premijeri na klupi uzvratio skupocjenim "skalpom". Kraj utakmice navijači su dočekali salvom zvižduka.


image
DAMIR KRAJAC Cropix

PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90'+3' - Modrić je za kraj pokušao atraktivno petom pronaći Oršića, no zabilježit ćemo da je danas bio takav dan kada baš ništa nije išlo u našu korist... Kraj u Osijeku!

90'+1' - Na Juranovićev centaršut visoko skače Budimir, a njegov udarac glavom prolazi paralelno uz austrijski gol...

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' - Barišić traži Budimira na suprotnoj vratnici, ali Lindner je viši. Inertno izgleda Hrvatska u ovim trenucima, samo se čeka da engleski sudac svira kraj...

84' - Novi zicer skida Ivušić! Schlager se sjurio prema golu Vatrenih, gađao je bliži kut, no srećom dobro je postavljen hrvatski vratar...

Mora se priznati, nismo očekivali ovakvo izdanje hrvatskih nogometaša danas, pogotovo u drugome dijelu.

82' - Oršić je dvaput solo-prodorima pokušao proći gusti austrijski blok, oba je puta zaustavljen.

77' - Izlazi Wöber, ulazi Friedl.

74' - Ćaleta-Car oštrim startom zaustavlja Gregoritscha pa ulazi i on u sučevu bilježnicu.

73' - Nakon toga kornera kojim je Vlašić spriječio novi gol, šutirao je opet Sabitzer - ovog puta srećom neprecizno.

U međuvremenu je Rangnick napravio novu izmjenu, izašao je Weimann, ulazi Baumgartner.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

72' - Smrznuo se na sekundu Gradski vrt. Weimann se ubacio iz drugoga plana i opasno gađao bliži kut, no Vlašić ga je uspio omesti i spriječiti novi pogodak Austrijanaca.

71' - Izlazi Mateo Kovačić, zamijenit će ga Mislav Oršić.

68' - Budimir je iskomplicirao jednu izglednu akciju, naljutio se na to Vlašić jer je i on htio zaprijetiti...

65' - Schlager opasno šutira s ruba šesnaesterca, Ivušić sjajno brani!

63' - Osjeća osječka publika da je potrebno stimulirati hrvatske nogometaše... Opet se s tribina ori: "U boj! U boj!"

image
VLADO KOS Cropix

59' - Dalić je na potezu. Ulaze Ante Budimir, Nikola Vlašić i hrvatski maestro Luka Modrić umjesto Andreja Kramarića, Marija Pašalića i Lovre Majera.

57' - GOL! Kakav šok u Osijeku... Sabitzer je iskoristio novu katatoničnu reakciju hrvatskih nogometaša te s dvadesetak metara pogodio za 3:0 Austrijanaca! Vrijeme je za nove snage s klupe.

54' - GOL! Wöber je prošao po lijevoj strani i izbacio Juranovića, da bi idealno pronašao džokera s klupe Gregoritscha koji između 4-5 statičnih igrača Vatrenih zabija za 2:0 Austrije! Počeli su zvižduci s osječkih tribina.

51' - Veliki kiks Ćalete-Cara i Pongračića! Spetljali su se i sami sebi izbili loptu, iskoristio je to Gregoritsch, sjurio se prema Ivušiću, a maestrano ovaj zicer skida hrvatski vratar!

49' - Novo uzbuđenje pred austrijskim vratima! Brekalo i Majer prebacili su do Pašalića koji ipak ne uspijeva zahvatiti loptu kako treba, a potom promašuje i Brozović...

46' - Vraćamo se u Osijek. Na jednu se promjenu odlučio Zlatko Dalić - Borna Barišić umjesto Borne Sose. Kod Austrijanaca trostruka zamjena. Za danas su gotovi Onisiwo, Lainer i strijelac Arnautović, ući će Gregoritsch, Trimmel i Seiwald. Kapetansku traku umjesto Arnautovića preuzima Sabitzer.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Vatreni su mnogo bolje otvorili meč, krenuli su visokim presingom i vrlo rano uspostavili inicijativu na osječkom travnjaku. Izredali su se u napadačkim ulogama Majer, Brekalo, Pašalić, Kramarić, zaprijetio je ozbiljno i današnji kapetan Mateo Kovačić, no sve se to sretno odbijalo od austrijskoga bloka. Šok za Dalićeve trupe stigao je u smiraju prvoga dijela - pao je elan uslijed nesnosne sparine, iskoristio je to austrijski kapetan Arnautović i zatresao mrežu. Nastavak garantira nova uzbuđenja, zasigurno...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44' - Izvrsna akcija Brekala i Majera! Lijepo su duplim pasom izigrali austrijsku obranu, da bi Majer lukavo gađao iz okreta - jedva je to refleksno Lindner odbio u korner!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

41' - GOL! Vidjelo se da Vatreni lagano posustaju nakon početnog presinga... Arnautović je olako prošao kroz hrvatsku obranu, Ćaleta-Car nije na vrijeme zatvorio i kapetan austrijske reprezentacije pogodio je desni donji kut pored nemoćnog Ivušića.

38' - Osjeti se blagi pad u igri hrvatske reprezentacije, velika je sparina u Slavoniji, nezadovoljno Dalić odmahuje glavom... Arnautović je opet prošao po desnoj strani, a Ćaleta-Car na vrijeme izbija u korner.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

35' - Arnautović bježi posljednjoj liniji Vatrenih, šutira po golu iznad Ivušića, ali ne bi to bilo priznato ni da je ušlo - označeno je zaleđe.

32' - Kramarić se sjurio po desnoj strani, uputio je oštar udarac i gađao bliži kut, no Lindner oprezno odbija u korner!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

30' - Schlager ruši Kovačića i dobiva prvi žuti karton na utakmici.

29' - Silovit Kovačićev projektil s ruba šesnaesterca jedva brani Lindner!

25' - Strašna prilika za Vatrene! Kako Brozović čita igru... Cijelu je obranu poslao 'po ćevape' te majstorski uposlio Pašalića čiji pokušaj iz blizine u padu požrtvovno blokira Wöber, a u nastavku Kramarića zaustavlja Kevin Danso - možda i prekršajem s leđa! Engleski se sudac nije oglasio...

image
DAMIR KRAJAC Cropix

23' - Evo šanse Austrijanaca! Dobro je gađao Weimann s oko 15 metara iskosa, ispružio se Ivušić na vratima, a udarac je prohujao pored vrata.

Publika se na Gradskome vrtu zabavlja tzv. "valovima", s tribina ori: "U boj! U boj! Za narod svoj!", fantastična je atmosfera u Osijeku!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

21' - Pašalić još jednom prijeti, ali engleski je sudac već označio nedozvoljenu poziciju...

18' - Nova velika prilika! Brozović je gurnuo Brekala u prostor, a hrvatski veznjak centaršutom pronalazi Pašalića koji glavom gađa malo pored vratnice!

image
DAMIR KRAJAC Cropix

16' - Najbolja akcija u dosadašnjem dijelu susreta! Sveprisutni Majer izvrsnom je povratnom pronašao Brekala čiji pokušaj u posljednji trenutak blokiraju gosti...

Na suprotnoj strani Pongračić je sjajno reagirao, smirenom reakcijom raščistio je potencijalno opasnu situaciju pred Ivušićem.

14' - Bolji su Vatreni, rano su krenuli po pogodak... Krama si je driblingom otvorio prostor na dvadesetak metara, a udarac mu je završio u bloku, da bi potom opalio i Broz, nažalost neprecizno. Austrijanci zasad djeluju impresionirano, hrvatski nogometaši djeluju vrlo poletno i razigrano.

11' - Brekalo je opet napravio pomutnju po lijevoj strani, zatim ubacio na drugu vratnicu za Majera, ali bila je to nezgodna pozicija, neutralizirali su ga Austrijanci.

- Ivan Perišić potpisao je za Tottenham, pa je iz Londona stigao – u Osijek. Iako nije mogao igrati zbog ozljede lista, Perišić je posjetio ekipu te je bio u loži u Gradskom vrtu. Nakon Luke Modrića on je drugi po broju nastupa za Vatrene u aktualnoj postavi jer igrao je 113 puta i dao 32 gola. Taj osječki stadion ostat će mu u lijepom sjećanju jer na njemu je zabio sedam golova za hrvatsku nacionalnu vrstu te je po tome najistaknutiji igrač Vatrenih u gradu na Dravi. (Darko Ružić)

image
DAMIR KRAJAC Cropix

8' - Zamalo autogol! Majer je tražio Kramarića na drugoj vratnici, a Lainer nespretnom reakcijom zamalo pogodio vlastitu mrežu! Bit će korner za Hrvatsku.

7' - Lainer je pokušao iznenaditi Ivušića s ruba šesnaesterca, srećom nije to išlo ni blizu...

4' - U dvoboju dvojice kapetana nastradao je austrijski... Naš kapetan Mateo Kovačić - prvi put u ovoj ulozi - zahvatio je po nozi Marka Arnautovića i teže ga povrijedio. Ukazuje mu se pomoć i traje kraći prekid. Bit će sve u redu, nastavit će Arnautović susret.

2' - Prvo su uzbuđenje pred svojim golom lakoćom razriješili Austrijanci, ali ova je situacija bila mnogo opasnija! Brekalo je fantastičnom loptom rasporio obranu gostiju i gurnuo Pašalića u prostor, no Vatreni je napravio potez više i zakomplicirao unutar šesnaesterca... Rani pogodak traže naši nogometaši!

20.45: Počela je utakmica na Gradskome vrtu! Glavni je sudac 36-godišnji Englez Chris Kavanagh. Prvi su s centra krenuli Austrijanci... Sretno, Vatreni!!!

image
DAMIR KRAJAC Cropix


Linker
13. travanj 2024 08:13