DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
JASAN JE RAZLOG

Evo zašto je Dalić izostavio Lovru Majera s popisa za Euro, jedna je stvar izborniku potrebnija...

Čime se hrvatski nogometni izbornik vodio pišući dvije pozivnice adresirane na Maksimir
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. svibanj 2021. 22:15

Svatko će u Dalićevom popisu po svojim viđenjima nogometa procijeniti pojedinačne izbore. Iz našeg kuta gotovo da nema igrača koji se može tretirati iznenađenjem. Iako su praktično debitanti, Luka Ivanušec, Joško Gvardiol i Domagoj Bradarić predstavljaju budućnost Vatrenih. U tom krugu mlađih reprezentativnih kandidata jasno se nazire i vatrena (skora) perspektiva Lovre Majera, Nikole Mora. Kao što veliki iskorak mladog Hajdukovog igrača Biuka, koji je brzo ušao krug mlade reprezentacije, daje naslutiti posebnije potencijale.

Takav talent, bude li imao kontinuitet razvoja (i učinka), sasvim će sigurno biti dio novog vala (i) vatrene perspektive. No, sada govorimo o aktualnosti i spremnosti za najjači turnir u svjetskom nogometu, EURO 2020. Zlatko Dalić je pozvao Gvardiola (19) i Ivanušeca (22) jer su svojim igrama u Dinamu, pogotovo u Europi, te nastupima za mladu reprezentaciju, pokazali (potvrdili) nešto posebno što može odmah biti od koristi A reprezentaciji.

Za Gvardiola se slobodno može kazati da je u redu obrambenih igrača već sada mali fenomen. S 18-19 godina igrati tako rutinirano, bez kompleksa zbog neiskustva, nadasve igrati tako kvalitetno u obje faze igre, to je definitivno izvan uobičajenih gabarita potencijala tinejdžera.

Gvardiol je fizički vrlo moćan igrač, ima značajnu visinu (186 cm), a opet je motorički izvrstan, te ima sposobnost ponavljanja dugih trčanja po boku. Uza sve to, on, lijevi stoper po vokaciji, može izvrsno odigrati na lijevom bočnom. Gvardiolova se posebnost ogleda i u tome što ima sjajnu ljevicu, ali i tehnički je vrlo dobar.

Primjetna zaigranost

U HNL-u se s obzirom na odnose snaga znade zaigrati i potezom više, i ponekim zaboravljanjem povratka sprintom u obranu, ali to je pokriveno kvalitetom Dinama. U jačoj konkurenciji Bundeslige, gdje uskoro odlazi, te u reprezentativnim (mladim i A) obvezama, sasvim sigurno će se brzo riješiti tih zaigranosti. Jednostavno će ga ritmovi jače konkurencije na to primorati, ali i njegova tehničko-taktička inteligencija...

Kad govorimo o veznim igračima, onda je teže uočavati bitne razlike u potencijalima naših znalaca, dakako, osim u slučaju Luke Modrića. Zato je razumljivo da će u javnosti netko dvojiti je li prije trebao poziv dobiti, primjerice, Luka Ivanušec ili Lovro Majer (23). Kako smo prije naveli, ovaj popis je za skorašnje natjecanje. S obzirom na kvalitetu starosjedilaca vezne linije (Modrić, Brozović, Kovačić, Badelj, mlađih Vlašića, Pašalića), koja nudi i razigranost, iskustvo, trkačke potencijale i eksplozivnost, jasno je da su to i igrači koji su tehnički vrlo moćni. Dakle, što to ima Ivanušec u odnosu na Majera da dobije prednost sada?

U utakmicama prije svega s Tottenhamom, kao i u dvobojima Eura za U-21, Ivanušec je pokazao da vrlo dobru tehničku sposobnost može nametnuti i u fizički najzahtjevnijim ritmovima. To je ono što ga čini različitim u odnosu na neke druge veziste - čvrstina u duelu, prodornost, dribling 1 na 1 i stvaranje viška. Ivanušec veznom redu Hrvatske može donijeti povećanje fizičke moći, a to je pogotovo u turnirskom intenzitetu napora osobito važna vrijednost.

Lovro Majer je imao odličnu sezonu, kako u Dinamu, tako i u mladoj reprezentaciji. Majer je demantirao “nevjerne Tome” da igrač ideje, koji ima urođenu kreativnost, ne može igrati na visokim razinama ritma europskog nogometa. Prema mišljenjima dosta trenera takvi igrači nisu niti na visini ritma Prve HNL, što je, dakako, pogrešno tumačenje. Majer je igrač koji će u Hrvatskoj uskoro postati playmaker, onaj koji će usmjeravati igru i donositi rješenja koja većina igrača ne vidi, barem ne prije drugih.

No, ovog trenutka ta kreativnost Dalićevom veznom redu s Modrićem i društvom nije nužnost. S druge strane, Ivanušecova fizička predispozicija, motoričnost, može biti odmah upotrebljiva. Zato držimo da je izbornikov odabir i logičan odraz aktualne potrebe.

Linker
07. svibanj 2024 16:42