DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKI INTERVJU ZA SN

Heroj Vatrenih sjajno odgovorio bahatim Englezima: ‘Nikad više neću zabiti takav gol? Ma drago mi je...‘

‘Čuo sam se sa Zlatkom Dalićem prije U-21 Eura, sve mi je objasnio...‘, kaže Domagoj Bradarić.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. travanj 2021. 11:20

Domagoj Bradarić bio je hrvatski Superman, superjunak protiv Engleza. Svojim fenomenalnim pogotkom u smiraj sudačke nadoknade odveo je mladu hrvatsku reprezentaciju u četvrtfinale Eura. Ljevica je nacijala i - pogodila! S 25 metara... Slomila je Tri lava na način da su se jadni dečki s Otoka željeli i potući s našima. Bradarićeva raketa srušila bi i Big Ben, a kamoli ne mlade Engleze.

Nisam imao izbora

Danas nam se hrvatski heroj javio iz Francuske nakon treninga sa svojim Lilleom. Odmah nakon utakmice u Kopru sjeo je na avion kako bi se čim prije priključio treninzima jer Bradarić je jedan od igrača udarne jedanaestorice kluba koji u subotu igra veliki derbi prvenstva s PSG-om u borbi za naslov prvaka. PSG i Lille imaju isti broj bodova, točnije 63, taj bi sraz mogao čak i odlučiti prvenstvo. No, pustimo sad događanja u Francuskoj, vratimo se našem superjunaku...

- Stvarno mi je onaj udarac u posljednjoj minuti sudačke nadoknade sjeo ‘top’, baš onako izvanredno. U tom trenutku nisam imao drugog izbora, nego pucati. Bila je zadnja minuta, što ću nego opaliti?

Je li znao da lopta ulazi u mrežu?

- Ha, ha, ha, pratio sam je pogledom... Nisam bio siguran dok nije ušla.

image
SOFASCORE Sofascore

Grafika: SofaScore za SN

Je li mu pogodak iz Kopra najveći dosadašnji trenutak karijere?

- Definitivno mi je to dosad najveći trenutak karijere. Postigao sam pogodak za povijesno četvrtfinale Eura mlade reprezentacije. Nikada do sada niti jedna generacija nije to napravila, zato je ovo nešto fantastično, ta zaustavljena slika nikad mi neće izblijediti iz memorije. Još sam pod dojmom tog pogotka...

Zanimalo nas je kako se našao u onoj poziciji s koje je pucao? Naime, on je lijevi bek, a pogodio je s pozicije ofenzivnog veznog.

- Na početku akcije lopta je bila kod mene, ušao sam prema sredini i okrenuo stranu, prebacio sam loptu na desnu stranu. Kad su Englezi zabili drugi pogodak, vidio sam da su se dosta povukli. Vidjelo se da brane samo naše centaršuteve. Zato sam ušao u taj otvoreni prostor, morao sam ući u rizik napuštanja svoje pozicije jer igrala se zadnja minuta. Lovro Majer je odigrao jako dobru loptu. Englezi su sigurno mislili da ćemo odigrati na bok, pripremali su se za još jedan naš centaršut. Tu sam osjetio da moram ući u prostor ispred njihovog šesnaesterca, dobio loptu od Lovre, a ostalo se sve zna....

Ludo i kratko slavlje

Što mu je kazao izbornik Igor Bišćan nakon utakmice?

- U svlačionici je bilo ludo slavlje. Žao mi je što nisam mogao ostati duže. Morao sam odmah otputovati za Francusku. Ali, u tom kratkom vremenu sam dobro proslavio veliki uspjeh. Zaslužili smo ovaj prolaz, definitivno jesmo, jer ova mlada reprezentacija je jako velika momčad.

Pitali smo ga kako bi prokomentirao kompletan prvi dio Eura kad su naši dečki u pitanju? Plasirali smo se dalje, ali ipak s dva poraza?

- Prvu utakmicu protiv Portugala nismo igrali dobro. Kasnije smo promijenili taktiku. Ali, po meni, Portugal je favorit za osvajanje naslova prvaka Europe. No, nakon te utakmice protiv njih smo se posložili. Na ovom dijelu prvenstva imali smo jedan problem. Zapravo, jedan od većih problema... Nedostajala su nam ona ključna dodavanja pri završetku akcija. U tom dijelu smo bili loši. Dolazili smo do dobrih situacija, i protiv Švicarske i protiv Engleske, ali uvijek je u samoj završnici nedostajala ta preciznost završnog dodavanja. Na ovoj razini, u društvu tako kvalitetnih reprezentacija, nema puno prilika, nema vremena za popravak, stalno trebaš biti fokusiran. Ipak, treba naglasiti da nikad nismo gubili nadu, niti onda kad su nam Englezi petnaest minuta prije kraja zabili onaj njihov drugi pogodak. I tad smo vjerovali da imamo kvalitetu, da možemo proći, zabiti pogodak. Ma, mi smo se s velikim samopouzdanjem postavili od početka turnira, zato smo zbog takvog stava bili nagrađeni.

Aidy Boothroyd, engleski izbornik, nakon utakmice je kazao: “Bradarić više nikad neće zabiti takav pogodak.” Što biste mu poručili?

- Neka ja više nikad ne zabijem takav pogodak, ali drago mi je što sam ga zabio Englezima kad je bilo najpotrebnije. Sad Englezi mogu pričati što god hoće, mi smo prošli dalje, oni su ispali. To je najbitnije.

Slijedi borba za prvaka

Na kraju je ispalo odlično što vas je izbornik Zlatko Dalić prepustio Igoru Bišćanu. Jer, vi ste A reprezentativac, četiri puta igrali ste za Vatrene, protiv Švicarske, Švedske, Francuske i Portugala. Da nije bilo te odluke ne bi bilo ni tog pogotka, ne bi vjerojatno bilo Hrvatske u četvrtfinalu, opet bismo naricali zbog ispadanja u skupini?

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Meni je jako drago što sam igrao s ovim momcima na Euru. Nije mi se bio nikakav problem spustiti iz A reprezentacije u mladu. Ove sjajne momke znam već godinama, jako smo dobra momčad, drago mi je što sam mogao pomoći, te što smo svi skupa izborili to četvrtfinale.

Pretpostavljamo da vi u tom četvrtfinalu protiv Španjolske nećete igrati jer ćete biti sa seniorskom reprezentacijom na “velikom” Euru?

- Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati. Sad trebam igrati što bolje u Lilleu, borimo se za naslov prvaka. Situacija u francuskom prvenstvu je napeta.

Dobro, kvaliteta vaše igre koju ste pokazali na ovom Euru U-21, te vaš prijašnji status A reprezentativca, sugerira da ćete biti sigurni dio Vatrenih na Euru?

- Pričao sam s izbornikom Zlatkom Dalićem prije Eura mladih. Objasnio mi je sve, rekao mi je da ću biti potreban izborniku Bišćanu. Ja sam se s time odmah složio. Na prvenstvu sam dao sve od sebe, maksimalno sam se trudio, eto...

Osim vas, bilo je tu još igrača koji su se nametnuli Daliću. Prije svih Luka Ivanušec, tu je Lovro Majer... Mnogi analitičari i stručnjaci kazuju da osim vas ima još igrača iz mlade vrste koji bi mogli biti uz Vatrene na Euru?

- Ta naša mlada reprezentacija je stvarno dobra priča. Momci imaju vrhunsku kvalitetu, iako svima nama, jer smo mladi, nedostaje igračkog iskustva. Ali, ta posebna kvaliteta koja se vidi na terenu nudi optimizam za budućnost hrvatskog nogometa. Mlada vrsta ima ogromnog potencijala za A reprezentaciju.

Znači, krajem svibnja se niti prvaci Europe, mladi Španjolci, ne bi smjeli opustiti?

- Upravo tako. Sad je sve moguće. Kad si u četvrtfinalu, onda se može sve, to je onda neka druga priča - zaključio je Domagoj Bradarić.

U Lilleu su mi svi čestitali

Kako su ga dočekali u njegovom Lilleu nakon povratka iz Kopra?

- Pa, kad sam došao na trening, svi su mi čestitali. Pratili su utakmice naše reprezentacije, gledali ovu posljednju s Englezima. Svi su zadovoljni mojim igrama i oduševljeni mojim pogotkom za četvrtfinale. Ali, i drugi reprezentativci Lillea su zabijali za svoje reprezentacije. Lille je ukupno u jako dobrom ozračju.

Bilo bi lijepo da zabijem Neymaru, Mbappeu i društvu

Možete li uzeti francuski naslov?

- U subotu igramo s PSG-om. O tom derbiju ovisi dosta toga. Spremamo se za veliki okršaj...

Možda i PSG-u stavite jedan takav pogodak kao Englezima?

- Ha, ha, ha... Bilo bi lijepo da za kraj ovog sjajnog tjedna zabijem Neymaru, Mbappeu i društvu - rekao je Bradarić.

Linker
25. travanj 2024 01:02