MARCELO DEL POZO Afp
‘FURIJA JE FAVORIT...‘

Hrvatski insajder otkriva najveću boljku jake Španjolske: ‘Oni mogu biti njihove slabe točke...‘

Nekadašnji igrač, uspješni trener, kasnije i skaut Barcelone, koji odlično poznaje igrače Furije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. lipanj 2021. 22:55

Kada je Španjolska tema, onda Goranu Vučeviću telefon ne prestaje zvoniti. Nema odmora za nekadašnjeg igrača, a kasnije i skauta Barcelone, koji odlično poznaje sve reprezentativce Furije.

- Ne čudim se izborniku Daliću, koji je kao i svi naši navijači priželjkivao Švedsku. Iz skupine E sigurno je Španjolska bila najnepoželjniji suparnik - kazao je Vučević na početku analize skorašnjeg protivnika Vatrenih.

U ponedjeljak u Kopenhagenu ambicije Vatrenih testirat će Španjolska, s kojom se nakon pet godina ponovno susrećemo na Euru, ali ovog puta nije utakmica u skupini, već dvoboj poslije kojeg nema popravnog.

- Karakteristika utakmice na eliminaciju automatski pruža neusporedivo veći naboj. Ulog je golem s obje strane, a imperativ je podjednak. Ne možemo mi reći da je imperativ veći Španjolcima jer i Hrvatska želi proći u četvrtfinale. Dapače, ima i realne argumente za optimizam sa svojim jakim veznim redom.

Ima li favorita u ovom susretu ili su šanse 50:50?

- Ne bih rekao da su šanse ravnopravno raspoređene, Španjolska je favorit. Omjer? 60:40 za Španjolce. Realno govoreći, omjer bi bio i veći do našeg zadnjeg dvoboja u skupini, ali protiv Škotske smo pokazali da možemo puno bolje.

image
Goran Vučević
VOJKO BASIC/CROPIX Cropix

Nije ni Španjolska briljirala u dvije startne utakmice, tek dva boda uz jedan postignuti zgoditak.

- Istina, ali stvorili su puno prigoda. Tu je razlika. U zadnjoj utakmici sa Slovačkom imali su vrhunsku realizaciju, međutim, ne bih euforično gledao prema tom dvoboju, kao što nema smisla kritizirati Španjolce na račun dva početna susreta. Kvalitetna je to reprezentacija, koja ima ambiciju otići do kraja. Koliko je ambicija realna, pokazat će vrijeme, jer što uopće znači realnost u takvim željama. Tko je mogao pomisliti da će Portugal prije pet godina osvojiti naslov poslije tri remija u prvom krugu.

Vratio se Sergio Busquets protiv Slovačke i odmah je Furija izgledala puno bolje...

- Španjolska je postavljena u miksu igre Reala i Barcelone, a Busquets je igrač koji pruža balans i samopouzdanje kompletnoj reprezentaciji. Jasno da je igra drukčija s takvom klasom u sredini, ali Španjolska je prije svega momčad. Kvalitetna momčad.

Ali, svaka kvalitetna momčad ima i svojih slabih strana. Gdje su Španjolcima slabe točke?

- Stoperi mogu biti njihove slabe točke, premda mi je, kada pogledam kompletan roster, teško pričati o nekim slabim stranama. Preko Garcije i Laportea se može tražiti prolaz i kreacija, međutim, Španjolci posjedom lopte, poglavito u sredini terena, pokušavaju rasteretiti svoju zadnju liniju.

Činjenica jest da je Španjolska još od doba kada je Vučević bio skaut za reprezentaciju Hrvatske u mandatu Slavena Bilića malo toga promijenila u svojoj igri.

- Gotovo ništa nisu promijenili. Još uvijek žele kroz posjed i preko bokova doći do suparničkog gola. Zato je Bilić tada duplirao bočne pozicije u obrambenom bloku jer jedino tako možeš Španjolcima parirati u obrani. Udaljiti ih od svog gola i postaviti “osigurače” na bočne pozicije.

Sugerirate razmišljanje da je obrambeni blok s dvostrukim osiguranjima možda i ključ uspjeha Vatrenih u Kopenhagenu?

- Ne pretendiram davati savjete izborniku, Zlatko Dalić će sigurno analizirati Španjolsku do zadnjeg detalja, ali jasno je da je pred nama utakmica koja traži inteligentan i koncentriran pristup, primarno u defenzivnim zadaćama. Evidentno će biti potrebna velika količina trke, ali uigrane trke. Nisu bitne brojke, već taktička postavka koja će onemogućiti protivnika u onome što najbolje zna, a to je kreativnost kroz posjed i snalaženje u kratkim dodavanjima na malom prostoru. Za takav blok trebat će puno preuzimanja i dupliranja suparničkih igrača.

Tipična Španjolska. Znači, od prve minute možemo očekivati da će se Španjolci pokušati nametnuti kontrolom posjeda i širenjem igre preko bočnih pozicija...

- Tako igraju godinama, od svog stila sigurno neće odustati ni protiv Hrvatske. Uz to, imaju dulju klupu. Prva jedanaestorica je skup odličnih igrača, ali kada vidite da na klupi sjede Thiago Alcantara, Rodri, Olmo... jasno je da na svakoj poziciji La Roja ima po dva kvalitetna igrača. Tu je dodatna snaga Španjolske i premda ih nitko ne stavlja u prvi red favorita za osvajanje Eura, iskusni i kvalitetni igrački kadar ima potencijal za pravi rezultat. Mladi ne dobivaju velike turnire, na iskusnima je taj teret.

Ali, na tom putu Španjolcima stoji Hrvatska koju izuzetno respektiraju...

- U svakom slučaju jer Španjolci nisu Englezi. Kod njih nema bahatosti, respektiraju Hrvatsku, primarno kroz Luku Modrića, a potom i kroz druge igrače i naše svjetsko srebro iz Rusije. Ali, bez obzira na respekt, utakmicu će pokušati od prve minute staviti pod svoju kontrolu i potvrditi status favorita.

No, puno je favorita “lomilo zube” na Vatrenima. Nisu ni Španjolci nepobjedivi, bez mane...

- Nisu nepobjedivi, dapače, svakoga se može pobijediti. Španjolci su posljednjih dana puno hvalili Kovačića, po meni našeg najboljeg igrača u tri dosadašnje utakmice. Hrvatsku doživljavaju kao opasnog protivnika, i to s pravom, jer nismo mi bez šanse. Dapače, Hrvatska ima svoje pobjedničke mehanizme, a izbornik zna kako će ih staviti u funkciju.

Može li utakmica otići i do jedanaesteraca?

- Može, sve je moguće. Koncentracija će biti potrebna svih 90, a možda i više minuta. Čeka nas utakmica koja osim koncentracije traži iznimno inteligentni taktički pristup.

POGLED S OCJENAMA NA STARTERE FURIJE

SIMON 8 - visok, jak, vratar koji je odličan na lopti.

AZPILICUETA 8 - kod Tuchela proigrao, igra u oba pravca.

GARCIA 8 - lošiji u skoku, ali zato odlična kontrola lopte.

LAPORTE 7 - igra mu pati od nedostatka kontinuiteta igranja.

JORDI ALBA 9 - sjajan osjećaj za prostor, više krilo nego bek.

KOKE 8 - neumorni trkač koji daje balans sredini terena.

BUSQUETS 9 - mozak ekipe, od njega ipak sve polazi.

PEDRI 9 - držim da je bolji od Inieste u ovim godinama.

SARABIA 8 - sjajna lijeva noga, asistent koji stvara višak.

MORATA 8 - uvijek u prigodi, ali muči se s realizacijom.

MORENO 9 - kvalitetniji i opasniji od Morate u gol-šansama.

Što Španjolci imaju, a mi nemamo?

- duža klupa s pričuvama

- širi izbor kvalitetnijih igrača

- osvajanje naslova na velikim turnirima

Što mi Imamo, a Španjolci nemaju?

- rasterećenost momčadi

- iznimno kvalitetni vezni red

- strpljivost je veliki adut Vatrenih

Linker
27. travanj 2024 17:36