PAUL ELLIS Afp
POGLED FRANCUZA

Jedna stvar me muči: Kako je moguće da Hrvatska s tolikim zvijezdama ne uspijeva nanizati više uspjeha?

Novinar l‘Equipea Vincent Villa za SN komentira mogući okršaj dvaju reprezentaciju u četvrtfinalu
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 28. lipanj 2021. 16:50

Polufinale na Svjetskom prvenstvu 1998., finale na Svjetskom prvenstvu 2018. godine - za Francusku cesta do najvećih svjetskih uspjeha redovito vodi preko Hrvatske. Reprezentacija koju simbolizira crveno-bijela šahovnica usko je povezana s našom slavom, glanca naša sjećanja i podsjeća nas da je za dolazak među zvijezde ponekad potrebno doživjeti i velike poteškoće. Dva pogotka Liliana Thurama i moskovski vatromet nerazdvojivi su od Hrvatske. Vaše nesreće bile su naša sreća, naša zadovoljstva eksplodirala su u dubinama vaših krahova. Sudbine vaše mlade nacije i naše, starije, toliko su isprepletene da Hrvatsku pratimo s posebnom pažnjom.

No, bez obzira na vaša konstantna pojavljivanja na najvećim nogometnim natjecanjima i veličanstvenim pothvatima, Hrvatska se u našim očima ipak još nije uspjela podići toliko da dođe do razine najmoćnijih nogometnih nacija. U Francuskoj, Ronaldov Portugal, stari “neprijatelj” Njemačka, povijesni rival Engleska ili naši talijanski i španjolski susjedi, ipak izazivaju više respekta ili, bolje rečeno, više pozornosti francuske javnosti tijekom europskih i svjetskih prvenstava.

No, bez obzira na tu činjenicu, Hrvatska se itekako sa zanimanjem prati. Od početka ovog turnira, misli brojnih nogometnih zaljubljenika u Francuskoj, uostalom kao i mene, jedno pitanje posebno muči. Kako je moguće da hrvatska reprezentacija, koja na Euru na raspolaganju ima nove kvalitetne i poznate nogometaše, kako na travnjaku tako i na klupi, ne uspijeva zaredati s više pobjeda, nanizati više uspjeha?

Ipak, to pitanje sada malo pada u drugi plan, jer Hrvatska je uspjela izboriti plasman u osminu finala Europskog prvenstva i sada kreće potpuno druga priča. Tek trebamo vidjeti što nas čeka u nokaut fazi Eura.

Sudeći prema prikazanom protiv reprezentacije Škotske, čini se da je Hrvatska u pravi trenutak uhvatila pravu formu. I sada, nakon iznimno kompliciranog hrvatskog ulaska u natjecanje, očekujemo da ćemo protiv Španjolske vidjeti najbolje što Hrvatska ima. Bude li tako, sve je moguće u Kopenhagenu.

Bude li Hrvatska prava, utakmica sa Španjolskom mogla bi biti prethodnica novog povijesnog okršaja. Ako Hrvatska prođe Španjolsku, a Francuska Švicarsku, vaša i naša reprezentacija susrest će se u petak, 2. srpnja u St. Peterburgu. Zašto rasplet ne bi bio upravo takav? Za nastavak ove priče o rivalstvu, dosad porazne za jedne, a čarobne za druge...

image
Vincent Villa
Privatna arhiva

Bilješka o autoru

Vincent Villa je 47-godišnji francuski sportski novinar koji je od 2001. do 2013. godine radio u prestižnom France Footballu, od 2014. godine radi u L'Equipeu.

Na ovom europskom prvenstvu u jednom od najuglednijih sportskih dnevnih listova na svijetu prati reprezentaciju Hrvatske.

Linker
01. svibanj 2024 09:07