BORIS KOVACEV/CROPIX
NOVA MISIJA

Kopenhagen nudi četvrtu šansu: Vrijeme je da Hrvatska nakon jedne crne serije stane na kraj i drugoj!

Je li trijumf na Hampden Parku najava da Vatreni kreću, da umjesto Azzurra oni postaju "Talijani"?
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. lipanj 2021. 12:53

Škotska je pala nakon što Hrvatska nije uspjela dobiti Ekvador, Englesku, Australiju, Španjolsku niti Meksiko, niti jednu utakmicu u trećem kolu natjecanja po skupinama na velikom natjecanju koja je rješavala pitanje prolaska. Zlatko Dalić i njegova družina izvukli su se u zadnji čas i matiravši domaćina 3:1 pokazali da Hrvati mogu i to. Proći grupu kad prve dvije utakmice ne igraju dobro i imaju samo jedan bod.

U doba kad Talijani ubiru lovorike za ljepotu igre i nude neke nove priče Vatreni su imali “staro-talijanski“ ulazak u turnir, a on je podrazumijevao da su svakom utakmicom sve bolji. Kad bi se iščupali iz ponora odlazili bi daleko, nekad i do samog kraja. Aktualna Hrvatska gubila je zadnjih devet mjeseci mnoge utakmice, no i u njima se vidjelo da može više, da je to momčad koja samo zbog pojedinih slabosti ne iskazuje puni potencijal. Je li trijumf na Hampden Parku najava novih pobjeda, poruka da Vatreni kreću, da umjesto Azzurra oni postaju “Talijani” ili će se pokazati kao labuđi pjev?

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

Za naciju koja ima srebro i broncu na svjetskim prvenstvima za posramiti zvuči da na europskim prvenstvima nikad nije dobila niti jednu utakmicu u nokaut-fazi. Iako su na kontinentalnim smotrama već 25 godina, hrvatski nogometaši ne znaju ni za što slično pothvatima koje su radili na Mundijalima. U četvrtom navratu prošli su skupinu, u dva nisu, no u svakom od prethodna tri slučaja slomili bi nogu na prvoj prepreci na ispadanje. Gotovo nevjerojatno. U Engleskoj 1996. eliminirala ih je Njemačka i postala prvak. Elf je dobio 2:1 golom Sammera, a Nikola Jerkan, današnji Dalićev skaut jedan je od glavnih krivaca i tragičara. Igrao je slomljena nosa i loše reagirao kod pogotka. Igor Štimac, koji je dobio crveni karton, nije ništa manje odgovoran. Strijelac za Kockaste bio je Davor Šuker.

U Austriji 2008. godine, također u četvrtfinalu, slavila je Turska. Rasplet bi i danas u Hrvatskoj mnogi znali prepričati u tančine, a odlučili su jedanaesterci. Nakon što je Ivan Klasnić na ubačaj Luke Modrića doveo naše u vodstvo, a Semir Senturk izjednačio. Treći pokušaj bio je 2016. godine u Lensu. Pobjednik je još jedan kasniji europski prvak Portugal. Radilo se o osmini finala jer je proširen broj sudionika sa 16 na 24. Hrvatska je u dvoboj ušla kao prva u skupini, suparnik kao treći koji se provukao sa samo tri remija. Ekipa izbornika Ante Čačića odigrala je najbolju utakmicu koju su Hrvati prezentirali s Portugalcima, no pala je u 117. minuti iz kontre.

U sve tri utakmice Hrvatska je bila blizu, svaki poraz izazvao je šok i frustracije, Turska nacionalnu bol, a Njemačka i Portugal inat. Mnogi će kazati da je na tim izgubljenim dvobojima izgrađena snaga za kasnije proboje u vrh svijeta 1998. i 2018. godine. Je li kucnuo čas da nakon jedne crne serije koju su prekinuti matiravši Škote, Hrvati stanu na kraj i drugoj? Pa zar nije čudno da reprezentacija takvog renomea nikad nije dobila utakmicu nokaut faze na EP-u? Kopenhagen je četvrta šansa. Stari Talijani to bi u pravilu riješili. Ako nikako drugačije s 1:0. Ili bijele točke. Ponedjeljak, 28. lipnja, već se sad bilježi kao novi “dan D” Hrvata na Eurima. Bez ikakve patetike.

Linker
26. travanj 2024 13:22