SAMIR JORDAMOVIC Anadolu Via Afp
TRI MJESECA PRED EURO

‘Kramarić i Petković mogu igrati zajedno, ali Vatreni imaju novi problem, jednog je igrača nemoguće zamijeniti‘

Manje od tri mjeseca do početka europske smotre, izbornik i stožer lickat će rješenja za ofenzivnu liniju
Piše: Andro PolićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 11:05

Zabijali smo se u tuniski zid, nisu nam dali mrvicu prostora. Odmah sam se sjetio tekme sa Svjetskog prvenstva 2002., bila je to slična partija. I protiv Hrvatske su sada odigrali odlično, bacali su se na glavu - priča nam Branko Strupar evocirajući uspomene s azijskog Mundijala na kojemu je nosio ruho Belgije, a u dvoboju protiv Tunižana isporučio je asistenciju za pogodak Marcu Wilmotsu u remiju (1-1). Iako su "vatreni" patentiranim receptom, udarcima s bijele točke, preskočili afričku reprezentaciju u polufinalu prijateljskog turnira, Zlatko Dalić nije dobio konkretne odgovore oko napadačke križaljke.

Manje od tri mjeseca do početka europske smotre, izbornik i stožer lickat će rješenja za ofenzivnu liniju, tražeći konačnu soluciju za napadački trojac, a o opcijama za oštricu reprezentacije porazgovarali smo s tercetom bivših topnika. Na loptu je odmah stao čovjek s iskustvom zabijanja na Euru, Goran Vlaović. Autor prvog povijesnog pogotka za hrvatsku reprezentaciju na velikim natjecanjima, 1996. protiv Turske, podcrtava prijateljski predznak utakmice protiv Tunisa zbog kojega se, kako kaže, ne treba previše uzbuđivati oko slabašne igre.

image
RONALD GORSIC Cropix

Pravi igrač na pravo mjesto

- I druge reprezentacije se muče u ovakvim utakmicama, vidimo da su naši suparnici s Eura upisali poraze prošlih dana, najvažnije je stvoriti atmosferu. Tunis je bio u trideset metara, stoga nije ni čudo da naši napadači nisu došli do izražaja. Naravno, ozljedom Perišića gubimo puno na ofenzivnoj snazi. Prije deset godina, na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, govorio sam da je on naša najveća napadačka snaga i da naša igra mora biti usmjerena na njega, kako ga dovesti u situaciju jedan na jedan. To je sada problem, kako pronaći zamjenu za njega, nadam se da će se oporaviti do Eura - kaže Vlaović, koji je 51 nastup za Hrvatsku začinio s 15 pogodaka.

Potencijalno izbivanje "senatora" bilo bi teško nadoknadiv gubitak za reprezentaciju, ističe i Igor Pamić, koji je za "vatrene" odigrao pet utakmica i postigao jedan pogodak.

- Ne možemo zamijeniti igrača koji igra toliko godina, koji je jedan od najboljih i najstandardnijih po utakmicama na visokoj razini. Za mene, takvog igrača nemoguće je zamijeniti. Desna je strana obično bila kritična, a sada smo u problemu i s lijevom stranom napada - komentira Div iz Žminja.

image
RONALD GORSIC Cropix

Perišićevo mjesto protiv Tunisa je okupirao Luka Ivanušec, kojemu je ta pozicija prirodna, a licitacija je otvorena i na suprotnoj strani, koju je u posljednjoj utakmici od prve minute držao Mario Pašalić.

- Perišić je vrhunski igrač, moderan, strašno puno je donosio momčadi. Ivanušec ga može zamijeniti, a žao mi je što nema Oršića. Međutim, uvijek se da nešto iskemijati. Što se tiče desne strane, Mario Pašalić u Atalanti ne igra na tom mjestu, njega više vidim kao nadolazećeg veznog, on daje puno golova, ali nije hitar i probojan. Držim da je Marco Pašalić bolji za tu poziciju. Mlad je, pun snage i prodoran - rekao je Strupar.

Krama i Petko si pašu

I da se Omišanin uspije na vrijeme oporaviti od ozljede, Hrvatska mora razmišljati na budućnost bez njega, upozorava Vlaović, koji je istaknuo i probleme otvorenih pozicija.

- Perišić je u takvim godinama, ne možemo vječno razmišljati samo o njemu, što prije treba pronaći rješenje. Možda je to Ivanušec, s tim da će morati malo promijeniti svoj stil igre, koncentrirati se na proboje, završnicu i ubačaje. Uvijek smo imali kostur od osam-devet igrača, s dvije do tri upitne pozicije. Sada će to biti malo drugačije, malo je više toga otvoreno, odlučit će forma, ima još vremena da svi podignu formu - kaže Vlaović.

S obzirom na manjak klasičnih krila, nije isključeno da izbornik razmisli i o korekcijama u formaciji, ali i o opciji da zaigra s dva napadača. Kada je riječ o špicama, Dalić ima prilično slatke brige: Ante Budimir u Španjolskoj ističe kandidaturu za trofej Pichichi, Andrej Kramarić ima tradicionalno kvalitetnu godinu u Njemačkoj, a Bruno Petković uživa u najboljoj sezoni karijere.

- Kramarić se može složiti s Petkovićem, vole se spuštati, nisu statični, mogu stvoriti igrača viška u sredini. Budimir je, pak, pokretljiv, vrlo ozbiljan u obrambenim zadacima i duelima - rezimira Pamić.

S obzirom na to da Hrvatska ima još tri provjere do Eura, u utorak protiv Egipta i u lipnju protiv Sjeverne Makedonije i Portugala, za drastične promjene nema ni vremena.

- Ne vjerujem da ćemo mijenjati sustav, možda griješim, ali nema prostora za takvu vrstu uigravanja. U nekim smo utakmicama igrali s dva centralna napadača, sa špicom i polušpicom, izbornik to mora procijeniti. Petković, Kramarić i Budimir su u dobroj formi, krajnja forma će odlučiti - poručio je Vlaović.

Da bi kreacija napadačkog tandema mogla biti pogubna za suparnika, objasnio je Strupar.

- Petković i Budimir su slični. Treba respektirati svaki zabijeni gol u Španjolskoj, a s njima se može kombinirati. Kramarić se, pak, više vraća, možda bi se njega moglo udružiti s Petkovićem ili Budimirom. Jedan veže stopere, a drugi ispunjava prostor, tu je onda i Ivanušec, uvijek je veća opasnost s više napadača - zaključio je bivši belgijski reprezentativac.

Linker
14. travanj 2024 02:26