ANDERS WIKLUND
ŠVEĐANI BEZ VOĐE

Na Maksimiru izbačen na tribinu, neće ga biti niti u ključnoj utakmici, a za sve okrivio jednog čovjeka

‘Ako on zbog toga našoj klupi pokazuje dva žuta kartona, bit će mu teško u nastavku karijere‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 15. listopad 2020. 18:05

Portugal će s Francuskom nastaviti borbu za prvo mjesto i Final Four Lige nacija, Hrvatskoj i Švedskoj ostaje 'majstorica' u studenome. Cilj tog ogleda bit će izbjegavanje posljednje pozicije u skupini koja vodi u niži rang, a Švedska će ga dočekati sa četiri uzastopna poraza u natjecateljskim nastupima.
Takvo što švedskoj se reprezentaciji nije dogodilo od doista davne 1912. godine.
- Oops – bila je reakcija izbornika Jannea Anderssona kad su ga novinari suočili s tim podatkom.
Sva četiri poraza njegova je momčad doživjela u sklopu Lige nacija.
- Vjerojatno bi trebalo uzeti u obzir i to što se susrećemo s najboljim momčadima na svijetu. Ako smo u takvom društvu, tada postoji i rizik da ćemo gubiti utakmice, i to više nego dok se susrećemo s ostalim suparnicima. Važno je rasti na ovoj razini, želimo biti ovdje i učiti.
I gostovanje u Portugalu bila je prilika za učenje. Aktualni europski prvak i osvajač Lige nacija očitao je nogometnu lekciju Šveđanima koji mu u ovom trenutku ipak nisu dorasli.
- Portugal je igrao bolje i zaslužio je pobjedu. Igrali smo protiv vrlo dobre momčadi koja je odigrala savršenu utakmicu. Nakon 0:2 na poluvremenu bilo nam se teško vratiti. Međutim, frustriran sam jer smo napravili neke pogreške koje su se pokazale kobnima.

image

SRDJAN VRANCIC/CROPIX

Pogriješio je i on, previše burno je reagirao nakon drugog pogotka Portugala te je dobio žuti karton zbog kojeg neće moći voditi momčad u sljedećem kolu, kad Švedskoj u goste dolazi Hrvatska.
- Kao vođa ne bih trebao biti suspendiran, to nije nešto čime bih se ponosio. Međutim, ako on (sudac Srđan Jovanović, op. a.) zbog toga našoj klupi pokazuje dva žuta kartona, bit će mu teško u nastavku karijere. Mislim da je suđenje bilo na jako niskoj razini.
Osvrnuo se i na igru svoje momčadi u Lisabonu.
- Poveli su i onda su nas čekali na kontre. Nije bilo ravnoteže u našoj igri, nismo bili dovoljno dobri ni u duelima. Igra u napadu na trenutke nam je bila dosta dobra, da smo zabili, možda bi bilo drugačije. Ovaj poraz je dosta težak, ali postoje mnogi segmenti u kojima možemo bolje.
Morat će švedski izbornik dosta toga popraviti do 14. studenoga namjerava li svladati Vatrene.
- Utakmica s Hrvatskom bit će ključna, u izravnom dvoboju odlučujemo tko ostaje u najvišem rangu Lige nacija. Očekujem uzbudljiv dvoboj – najavio je Andersson.


Portugalci su, naravno, zadovoljni uvjerljivom pobjedom, k tome ostvarenom bez kapetana Cristiana Ronalda koji je pozitivan na koronavirus.
- Ostvarili smo dobru pobjedu protiv zahtjevnog suparnika koji igra drugačiji nogomet. Jaka su momčad, također i na tjelesnom planu, bore se žestoko, agresivni su i vrlo dobro organizirani, u napadu imaju brzinu i kreaciju. U nastavku smo malo pali, to je normalno, odigrali smo puno utakmica u kratkom razdoblju – komentirao je portugalski izbornik Fernando Santos.
U odličnom izdanju predstavio se novi Liverpoolov ofenzivac Diogo Jota, zabio je dva gola i jednom asistirao.
- Ispunili smo sve zadatke i ostvarili sjajan rezultat. Nije bilo lako, jer Švedska je odlična momčad. Sretan sam zbog mog doprinosa. Francuska? Bit će borba do kraja, odlučujemo sami o sebi – rekao je Jota.
William Carvalho osvrnuo se na izostanak Ronalda.
- Uspjeli smo si olakšati posao. Srećom, zabili smo tri gola i pobijedili. Naravno da nam nedostaje najbolji na svijetu, ali uspjeli smo odigrati odlično i bez Cristiana, to nam je i bio cilj.

Linker
15. svibanj 2024 18:41