ANDY BUCHANAN Afp
HALO, ŠPANJOLSKA

‘Naučili smo lekciju, nećemo reći - idemo u mirovinu Modriću! A neće biti ni pozdrava velikih prijatelja‘

Hugo Cerezo, urednik nogometa u Marci, za SN najavljuje ogled Hrvatske i Španjolske u osmini finala
Piše: Hugo CerezoObjavljeno: 25. lipanj 2021. 17:00

Bila je to jedna od manje uspješnih naslovnica koje smo u Marci priredili proteklih desetljeća. Vrijeme je Svjetskog prvenstva u Njemačkoj, 2006. godina. U osmini finala reprezentacija Španjolske za protivnika je imala Francusku. Zinedine Zidane, velikan u Realu Madridu, najavio je da će povući iz nogometa nakon završetka Svjetskog prvenstva u Njemačkoj. Mi smo u najavama te utakmice bili previše odvažni. Naslov je bio “Idemo umiroviti Zidanea”. Što se onda dogodilo? Ta Francuska nas je nadigrala i uvjerljivo pobijedila, eliminiravši nas sa SP-a. U rezultatu 3:1 za Tricolore protiv Španjolske izbornika Luisa Aragonesa, posljednji pogodak bio je djelo upravo Zinedinea Zidanea.

image
JAVIER SORIANO Afp

Luka Modrić se neće povući iz reprezentacije. Kaže da osjeća još snage u svojim nogama, te mu ne manjka ni motiva, a ni ambicije da za godinu i pol dana dođe do Katara i Svjetskog prvenstva 2022. Prisjećajući se spomenute naslovnice, kao simbolike manjka respekta prema jednom velikom igraču kakav je bio Zidane, možemo govoriti o velikom poštovanju kojeg svi u Španjolskoj imamo prema Luki Modriću. Igraču kojeg obožavaju navijači Reala, ali vole i svi oni koji nisu madridisti...

image
HUGO CEREZO
BEATRIZ GUZMAN

U dvoboju između Hrvatske i Španjolske u ponedjeljak u Kopenhagenu nema favorita. S jedne strane to nije Hrvatska, u koju se svijet zaljubio na Mundijalu u Rusiji, a s druge strane nije niti jaka i dominantna Španjolska kakva je nekad bila. La Roja je mnogo dalje od svoje najbolje verzije iz zlatne ere 2008. - 2010. - 2012., nego što su to Hrvati u odnosu na srebro iz Rusije 2018. Zlatko Dalić i Luis Enrique na različitim su putovima. Hrvatski izbornik je vrhunac dosegao prije tri godine. Španjolski izbornik zapovijeda mladom momčadi s kojom se puno toga još mora doraditi.

Vraćam se Luki Modriću. Njegov pogodak protiv Škotske aktualizirao je znanu temu o Rafi Benítezu. Nekadašnji trener Luke Modrića u Realu savjetovao mu je da ne koristi toliko često svoj nadaleko znani udarac vanjskom stranom stopala. Gol Škotskoj nije mu bio prvi takav pogodak jer svi se još sjećamo svježeg sličnog gola u El Clasicu u Barceloni. Luka Modrić je od te vještine stvorio svoj zaštitni znak, kojemu se svi ljubitelji nogometa širom svijeta dive. Uz to što je to velika prijetnja suparničkim obranama.

image
JORGE GUERRERO Afp

Zadranin se, međutim, neće moći suočiti s velikim prijateljem Sergiom Ramosom. Kao što je poznato, oni više neće dijeliti svlačionicu u Real Madridu, gdje su zajedno devet godina osvajali trofeje. Modriću će Ramos svakako nedostajati. Taj kadar, kada se pozdravljaju kapetani-prijatelji dvije reprezentacije, neće se ovaj put dogoditi. No, uvjereni smo da će razgovarati prije utakmice. I da će Luka Modrić, u sebi, sigurno osjetiti olakšanje da Churu, kako su ga uvijek zvali u klubu, neće biti njegov suparnik u ovoj utakmici.

Nakon visoke pobjede nad Slovačkom u Španjolskoj je osnažena nada za ovaj Euro. No, realno treba uzeti u obzir istinu da smo u komotnoj skupini izborili osminu finala kao drugoplasirani, a k tome, Slovačka je bila Pepeljuga te grupe. Zato sam uvjerenja da se u ponedjeljak u Kopenhagenu sve može dogoditi. Ukoliko ne pobijedi Španjolska, barem će biti neka utjeha da će slaviti jedan od najvoljenijih i najcjenjenijih stranaca u našoj zemlji.

Linker
13. svibanj 2024 18:06