Privatna arhiva
SAVJETNIK DAVORA ŠUKERA

Neočekivana reakcija: ‘Pa tu istu ideju o hrvatskom nacionalnom stadionu sam ja dao još prije 2 godine!‘

‘Drago mi je da se savjetničke ideje razmatraju i nakon podužeg vremena‘, kaže bivši predsjednik Osijeka
Piše: Nikola Patković/Jutarnji listObjavljeno: 03. studeni 2020. 07:58

Ivan Meštrović već se mjesecima drži podalje od nogometnih zbivanja u Hrvatskoj. Nakon što je ljetos zaključio svoju, iznimno uspješnu, osječku priču, bivši predsjednik NK Osijek, koji je ostao na čelu projekta gradnje klupskog stadiona i kampa na Pampasu, odlučio se za svojevrsnu medijsku ilegalu.

No, nakon što je ovih dana aktualizirana priča o gradnji nacionalnog nogometnog stadiona u Zagrebu, pri čemu se kao najizgledniji model navodi gradnja uz financijsku pomoć hrvatske dijaspore, a što je ideja koju je pred hrvatsku javnost i HNS još prije više od dvije godine iznio upravo Meštrović, i to kao posebni savjetnik Davora Šukera te, kako se navodi na stranici HNS-a, ''začetnik ideje izgradnje hrvatskog nacionalnog stadiona'', okrenuli smo Meštrovićev broj...

image
Privatna arhiva

- Ideja je to koju sam izložio prije više od dvije godine, kao stadion u ulozi spomenika hrvatskoj dijaspori, gdje bi svaka sjedalica pričala tužnu priču. hrvatski Arlington. Vjerujem da bi i najbogatije hrvatske iseljeničke obitelji prihvatile ideju da se po njima nazovu i tribine. Ja sam dio te dijaspore i znam koliko bi meni tako nešto značilo, ali možda ja nisam mjerodavan - rekao je Meštrović na naš upit o tome ima li kakve informacije o aktiviranju njegove ideje.

image
Privatna arhiva

Naime, dopredsjednik HNS-a te predsjednik Rijeke Damir Mišković, koji je sada o ovom modelu javno progovorio, kazao je kako je delegacija HNS-a već trebala napraviti turneju po svijetu i razgovarati s predstavnicima dijaspore, ali je korona sve odgodila. Meštrovića se, pak, u tom kontekstu ne spominje, pa nas je zanimalo je li ga uopće itko, kao začetnika ove ideje, kontaktirao po tom pitanju, no iz njegova odgovora može se zaključiti da je takva komunikacija izostala.

image
Privatna arhiva

- S položaja posebnog savjetnika predsjednika Saveza Davora Šukera, mogu samo reći da mi je drago što se savjetničke ideje i nakon podužeg vremena uzimaju u razmatranje. Nisam toliko uključen u hrvatski nogomet i rad Saveza da bih na dnevnoj bazi mogao komentirati najave, odluke i poteze - poručio je Meštrović, dodavši i kako se raduje svakoj novoj investiciji, a pogotovo ovakvoj za koju bi on prvi dao donaciju. Meštrović je, inače, u srpnju 2018. godine u intervjuu za službenu internetsku stranicu NK Osijek na temu nacionalnog stadiona rekao sljedeće.

image
Privatna arhiva

"Osobno imam dva viđenja rješenja pitanja nacionalnog stadiona. Jedno je izgradnja kroz komercijalizaciju imena, nešto što je primjerice Allianz radio u Torinu, Münchenu, Nici... Drugi put je nešto romantičniji, riječ je o ideji kojom se bavim već nekoliko mjeseci, a to je izgradnja stadiona kroz crowdfunding i to hrvatske dijaspore kojoj i sam pripadam. Stoga kao u onim partizanskim filmovima mogu reći: 'Drugovi, za mnom'", rekao je tada Meštrović, a onda i detaljnije iznio svoju ideju.

image
Privatna arhiva

"Više od 4 milijuna Hrvata živi izvan domovine, a oni su i najveći ulagači u Republiku Hrvatsku. Podatak za 2017. je da su uložili više od 2 milijarde eura. Sve su to tužne priče u kontekstu raseljavanja, a mi bismo na ovaj način napravili spomenik hrvatskoj dijaspori, i to onim prvim pokoljenjima koja su napustila Hrvatsku dvadesetih, tridesetih, pedesetih godina prošloga stoljeća. Obitelji bi donirale novac kroz jednu web-platformu, skroz transparentnu, a na svakoj bi sjedalici novoga stadiona bilo ugravirano ime njihova pretka koji je napustio domovinu i godina kada je to bilo. Je li to Stančić s Brača koji je otišao u Punta Arenas u Čileu, 1936. godine, koji je devet ili deset tisuća kilometara daleko ili bilo tko drugi...

Imali bismo stadion kapaciteta od 35 do 50.000 ljudi kojega bi kasnije i Hrvati iz dijaspore obilazili, razgledavali, gdje bi cijeli svijet vidio jedan novi pristup crowdfundingu. Dakle, riječ je o spomeniku našoj dijaspori, hrvatskoj tugi, jednom od tri najraseljenija naroda na svijetu. Vidim ga ne samo kao stadion, nego kao najveći spomenik hrvatskoj nesreći, a opet u kontekstu i hrvatske sreće kroz sportska dostignuća. To je jedan oksimoron u kojem se morala promijeniti klima i moralo je doći na naplatu sve ono što je hrvatski narod patio, da bi sada kroz sport, eto, ostvario to da ga prepoznaju diljem svijeta", kazao je tada Meštrović, kojega 'drugovi' čini se više ne vide kao onoga za kojim bi trebali krenuti, iako im se očito njegova ideja sviđa...

Linker
06. lipanj 2024 11:14