Luka Modrić i Cristiano Ronaldo
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
DVA VELIKANA

Nije imao stila, pokazao je manjak poštovanja, ali Luka nije zlopamtilo, ostao je prijatelj s Ronaldom

Našli su se nekadašnji suigrači iz Reala uoči splitskog dvoboja i evocirali uspomene iz Madrida
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. studeni 2020. 13:49

Najveći klub u povijesti nogometa, po izboru FIFA-e, jest Real Madrid. Klub koji je tijekom 118 godina prebogate im trofejne povijesti (93 najrelevantnija) imao dvije super ere. Prva je bila ona kolokvijalno nazivana Di Stefanova (pedesete-šezdesete godine prošloga stoljeća), druga je ona koja se veže uz prošlu dekadu u kojoj je stolovao Cristiano Ronaldo. Fantastičan golgeter, jedinstveni sportski lik koji je postao i globalna ikona zbog stila života i glamura koji ga prati. U drugoj najvećoj eri Realove povijesti, koja je po najstarijim kroničarima Blancosa zapravo najbolja era, jedan od ključnih aktera bio je Hrvat Luka Modrić, koji je došao u madridski klub 2012. godine i sada već devetu sezonu nosi dres najvećeg kluba, točno onoliko koliko ga je godina nosio i Cristiano Ronaldo.

Kada je Modrić nakon mukotrpnih pregovora s Tottenhamom ipak stigao u Madrid, onda ga je upravo Ronaldo prvi i najkvalitetnije prihvatio te mu pomogao da se što prije uklopi u složene zbilje svlačionice i teške pritiske javnosti na igrače i trenere Reala. Ronaldo je poznavao Modrića iz Premier lige i bio je jedan od onih koji su pozitivno vrednovali inzistiranje Josea Mourinha da se dovede igrača “kakav nedostaje Blancosima za velike iskorake”.

Glavni nositelji

Prvi nastup, u uzvratu španjolskog Superkupa, imao je na El Clasicu, gdje je Real pobijedio na punom Santiagu Bernabeuu. Bio je to prvi Modrićev trofej s Realom, ujedno i prvi zajednički s megazvijezdom iz Portugala. U idućih šest godina Ronaldo i Modrić bit će među 4-5 glavnih nositelja možda najuspješnijeg Reala u povijesti, koji će zajedno osvojiti 13 trofeja. Jednu La Ligu i Kup kralja te dva Superkupa Španjolske, četiri Lige prvaka (tri zaredom), tri UEFA Superkupa i dva Svjetska klupska kupa!

Sve to vrijeme zajedničkog igranja u Realu, Cristiano Ronaldo je opetovano javno naglašavao ključnu važnost Luke Modrića za momčadsku igru. U tih šest zajedničkih godina Cristiano Ronaldo je osvojio četiri (2013., 2014., 2016., 2017.) od pet Zlatnih mu lopti! Važnost Realove momčadi, odnosno ključnih mu igrača kakav je bio i Modrić u doprinosu da Portugalac osvoji te najvažnije mu individualne trofeje, nije sporio ni Ronaldo...

image
Instagram

Nakon što su zajedno osvojili četvrti trofej, ujedno i rekordnu treću uzastopnu Ligu prvaka 2018. godine u Kijevu, Ronaldo je još na terenu, ne vodeći brigu da time može narušiti slavlje Reala, javnosti objavio da napušta Madrid. Takav je Ronaldo, prioritetno okrenut sebi, a kad mu se ispune želje, onda drugima što ostaje...

U 2018. godini Luka Modrić je imao veliku ulogu u Realovu osvajanju Lige prvaka. No, iznad svega je imao fantastičan nastup na SP-u u Rusiji, gdje je predvodio “malu” Hrvatsku do finala. Svijet je, po svim vrstama izbora, Modrića proglasio najboljim igračem u toj godini. S 33 ljeta postao je onaj igrač koji je nakon dekade duopola u trci za naslov najboljeg između Messija i Ronalda, zaključio tu dominaciju. Što je povijesno dodatna dimenzija Modrićeva dosega.

Manjak stila

Iako su svi izbori (igrači, treneri, izbornici, novinari, navijači...) bili jedinstveni, među osporavateljima stršili su predstavnici klana Ronaldo. Članovi obitelji (sestre), moćni menadžer Mendes i drugi vrlo su ružno komentirali Modrićevu Zlatnu loptu. I bez reakcije Ronalda, koji je praktično time potvrdio, kao i svojim nedolaskom na podjele trofeja, da stoji na toj frekvenciji osporavanja. Vjerojatno je mogao istrpjeti samo Messijevu pobjedu, ali Modrićev trijumf ga je pogodio. Ne zato što je Modrić, nego zato što ni pored slabije Messijeve godine nije on bio taj koji bi “po logici stvari” trebao uzeti loptu od zlata.

Manjak stila i fer ponašanja iskazan u tom slučaju nije proizveo trajne hrđe u odnosu Modrića i Ronalda. Portugalac je egocentrik i Modrić zna da je to dio njegova karaktera. Nakon nekog manjeg vremenskog odmaka, dok se valjda nije malo ohladio, Ronaldo je nastavio s komunikacijom kao da se ama baš ništa nije dogodilo. Što je, ustvari, na tragu one stvarnosti u kojoj ima veliko poštovanje prema Modriću, kao igraču, ali i kao osobi.

ŠTO SU ZAJEDNO OSVOJILI U REALU

Liga prvaka 4
Europski Superkup 3
Svjetski klupski kup 2
Španjolski Superkup 2
Španjolsko prvenstvo 1
Španjolski Kup kralja 1

Linker
20. travanj 2024 00:20