- Afp
ANALIZA SN

Nije važna samo pobjeda hrvatske reprezentacije, važno je i kako će se do nje doći, evo zašto

Dalićevoj momčadi suprotstavit će se u 3-4-3, koji će defenzivno biti zatvoren blok u 5-4-1
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. studeni 2021. 13:55

Sukladno imperativu rezultata, a što ukazuje na težinu situacije u kojoj se nalazi Hrvatska, uopće ne sumnjamo da će reprezentacija imati pravi pristup protiv Malte.

To je već dobra osnova na kojoj se može gajiti optimizam u kontekstu potrebe za pobjedom. Mi koji smo bili na prvom međusobnom dvoboju Malte i Hrvatske, 10. listopada 1998. godine, pamtimo detalje koji bistre i pogled na večerašnju utakmicu. Tada je na stadionu Ta’Qali bio loš travnjak, tribine kao u nekoj napuštenoj građevini, a što je posebno bitno, bilo je i lakomislenog pristupa svježih Brončanih. Malta je povela i vodila prvo poluvrijeme, Vatreni su tek u drugom dijelu postigli četiri pogotka.

Pada im koncentracija

Danas je stadion kudikamo uređeniji, moderniji, ima vrlo dobar travnjak i drugačiji su uvjeti utakmice. To ide u prilog kvalitetnoj momčadi. S obzirom na različitost uloga za dvije selekcije, jasno je da će naši ići punim gasom i sa željom da što prije rezultat usmjere u korist svojih ambicija. Može li to biti teško? Ne da može, nego će biti, pogotovo ako upravo težina imperativa pojača grč u igri naše reprezentacije. To je ipak teže vjerovati jer reprezentacija ima i prekaljene borbe ovako važnih utakmica, ali i polet mladih snaga željnih velikih iskoraka...

Malta će svakako biti neugodan suparnik. I tu prizivamo povijest, odnosno, revanš dvoboja kvalifikacija u Zagrebu 1999. godine, kada je Hrvatska na jedvite jade, tri dana nakon remija u Beogradu sa SRJ, pobijedila Maltu. Ono što je teret tom rezultatu teža je ozljeda Zvonimira Bobana, koji zbog toga nije odigrao uzvratnu utakmicu sa SRJ, na kojoj je izgubljen jedini Euro u povijesti HR-nastupa. Dakle, bit će tvrd orah Maltežani, pogotovo što sada imaju bolju reprezentaciju. Ona je uspješnija jer je vodi dobar talijanski trener, Devis Mangia, iskusan i u talijanskom klupskom i reprezentativnom nogometu.

S puno rada na taktičkom napredovanju Mangia je podigao razinu igre Malte, koja je sada kudikamo uspješnija rezultatski u odnosu na period prije dolaska talijanskog trenera u prosincu 2019. godine. Njegov je pristup igrati, držati posjed, graditi akcije od golmana i bez nabijanja lopte osim u kritičnoj situaciji. Problem Malte je što zbog manjka kvalitete i profesionalne baze igrača oni ne uspijevaju držati dugo koncentraciju. Što je jači suparnik, to im se lakše dogode pogreške.

Dalićevoj momčadi suprotstavit će se u 3-4-3, koji će defenzivno biti zatvoren blok u 5-4-1.
To znači da Hrvatska mora biti strpljiva, mirna, ne trošiti energiju na nervozu ako rezultat ne krene odmah po želji. Na Malti nije bitna gol-razlika, važan je samo ulov tri boda.

Pored tog rezultatskog dijela, ide drugi važan zadatak. Sačuvati što više energije, te izbjeći žute kartone igrača koji riskiraju suspenziju za Rusiju.

U odnosima kvalitete, nema dvojbe da svaki drugi rezultat osim pobjede Vatrenih predstavlja prvorazrednu senzaciju.

Sukladno tradiciji (8 pobjeda i remi u 9 dvoboja), ali i omjeru Malte u ovim kvalifikacijama (1 pobjeda s Ciprom, 2 remija i 5 poraza), sa samo jednim dvobojem bez primljenog gola, uvjereni smo da se nikakvo rezultatsko iznenađenje neće dogoditi. Nada je da pobjeda, neovisno o izboru jedanaestorice, sustava igre i dinamici utakmice, dođe sa što manje potrošnje energije i što više jačanja samopouzdanja za megdan s Rusijom...

TRI VAŽNA DETALJA NA PUTU DO POBJEDE

PUNI PRISTUP

Kada igrate punim gasom, neovisno o jačini suparnika, Hrvatska djeluje sposobna za svaku pobjedu. Ovdje je u pitanju imperativ i razložno se očekuje da taj pristup bude maksimalan.

STRPLJIVOST U IGRI

Neusporedivo je jača Hrvatska od Malte. Zato u moguće zatvorenijoj formaciji domaćih trebat će strpljenja da se stvore šanse za pogodak i probije blok. Svaka nestrpljivost jača nervozu i umanjuje snagu kvalitete u korist slabijeg.

FAKTOR EFIKASNOSTI

Šansi će se sigurno biti i bilo bi jako važno da Vatreni u realizaciji budu fokusirani i učinkoviti. Što prije se realiziraju prilike, manje će biti grča i obrnuto. Promašaji mogu postati teret momčadi i protokom minuta pojačavaju nervozu.

Linker
26. travanj 2024 01:40