Christof Koepsel Bongarts/Getty Images
NOVO IME NA LISTI

'NOVI IGOR ŠTIMAC' ŽELI IGRATI ZA VATRENE: HRVATSKA JE MOJ JEDINI IZBOR Fajterski karakter i frajerski gard čovjeka koji je karijeru započeo u Bayernu

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. travanj 2020. 11:56

Možda bi Marin Pongračić bio pozvan u hrvatsku reprezentaciju već za turnir u Kataru, koji na kraju nije odigran (bio je predviđen za ožujak), da je bolje i svakako mirnije startao u dresu njemačkog bundesligaša Wolfsburga. Izbornik Zlatko Dalić i pomoćnik Ivica Olić bili su na utakmici Hoffenheim - Wolfsburg, sastali se s Andrejom Kramarićem i Josipom Brekalom, a htjeli su popričati i s Pongračićem, ali tamo ga nije bilo. Kako je u prvom nastupu za Vukove inkasirao crveni karton, morao je “odležati“ tri utakmice suspenzije.

Pongračić se sada oglasio na njemačkom portalu pufa.net povrđujući svoju opredijeljenost za hrvatski dres. To kod njega nikad nije bilo ni trunke sporno. Kad je imao 14 godina sam si je platio avionsku kartu kako bi došao u Vukovar na Memorijalni turnir za poginule branitelje, gdje je igrao za momčad Hrvata iz Njemačke. Nije mogao zbog drugih obveza putovati sa suigračima, ali roditelji nisu žalili novca da se naknadno priključi.

Na radaru

On je igrač iz prve generacije projekta kojeg vodi Danijel Lučić, svojevrsni povjerenik i veleposlanik HNS-a za Njemačku i iz kojeg stiže sve više talenta u mlađe kategorije hrvatske nacionalne vrste.

Pongračić je već odavno hrvatski reprezentativac, debitirao je 31. kolovoza 2017. godine za U-21 u kvalifikacijskoj utakmici s Moldavijom, kasnije je imao još dva nastupa u momčadi koju je vodio Nenad Gračan.

BELGRADE, SERBIA - AUGUST 21: Marin Pongracic of Red Bull Salzburg reacts during the UEFA Champions League Play Off First Leg match between FK Crvema Zvezda and FC Red Bull Salzburg at Rajko Mitic Stadium on August 21, 2018 in Belgrade, Serbia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Getty Images

Rođen 11. rujna 1997. godine u Bavarskoj, karijeru je započeo u školi Bayerna, kasnije je nosio dres Ingolstadta, potom 1860 Münchena, tri sezone proveo je u RB Salzburgu, da bi za 10 milijuna eura ove zime prešao u Wolfsburg, za koji do sada ima dva nastupa.

Još lani izbornik Vatrenih Zlatko Dalić imao ga je na radaru, najavio ga kao moguće osvježenje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, ali gotovo cijelu 2019. godinu pratile su ga ozljede. Zato se to još nije dogodilo.

- Volim kazati da sam Hrvat i donji Bavarac. Moji roditelji su Hrvati i doma govorimo hrvatskim jezikom. Volio bih u budućnosti igrati za hrvatsku reprezentaciju, osjećam se kao Hrvat, to je za mene jedina logična odluka. Donja Bavarska je, pak, moj dom. Odrastao sam u Landshutu i tamo mi je najugodnije - kazao je Pongračić dodajući:

Karakter i gard

- U Bayernu smo puno radili na tehničkom aspektu i imali turnire na visokoj razini protiv vrhunskih međunarodnih klubova kao što su Lyon i Ajax. To se pamti. Vjerojatno sam se najviše kao nogometaš razvio u Ingolstadtu, jer sam tri godine tamo baš jako trenirao. Od 1860 Münchena sam sa sobom ponio borbeni duh i želju za pobjedom - komentirao je Pongračić, kojeg su odavno hrvatski stručnjaci prozvali “novim Igorom Štimcem” među Vatrenima zbog fajterskog karaktera i frajerskog garda.

Na debiju za Wolfsburg mnogi su kazali “malo je prežestok”, no vrijeme i dodatno sazrijevanje su pred njim. Zlatko Dalić na njega ozbiljno računa i sve ima u svojim rukama. Da se dokaže i potvrdi.

Vrstan stoper itekako treba Vatrenima. Dejan Lovren, Domagoj Vida i Duje Ćaleta-Car danas su tri opcije, no Lovren i Vida su osam godina stariji od Pongračića. Izbornik zove i Milu Škorića, a priliku je dao i Dinu Periću prije nego što se ozlijedio. U kadru je imao često i Mateja Mitrovića. U toj konkurenciji Pongračić ima šanse da relativno brzo dođe među 23. Bude li igrao u kontinuitetu.

Wolfsburg ga je kupio za 10 milijuna eura

Pongračić ima ugovor s Wolfsburgom od 15. siječnja 2020. godine, kada je došao iz RB Salzburga za 10 milijuna eura. Taj ugovor vrijedi do 30. lipnja 2024. godine. I njemu je, kao i ostalima, transfermarkt smanjio vrijednost, pa iako nije prošlo puno vremena kako je plaćen 10 milijuna, trenutačno pokraj Pongračićeva imena stoji sedam milijuna eura. Najviše je bilo devet. Austrijski klub je dobrio zaradio, jer od 1860 Münchena kupio ga je za milijun eura. Zato ne čudi što su ga ispratili biranim riječima.

Radio se o stoperu koj je visok 190 cm, a osim hrvatskog ima i njemačko državljanstvo. Međutim, odavno se opredijelio za Vatrene. Iako bi, teoretski, dok ne odigra jedan službeni susret za A reprezentaciju, to mogao i promijeniti.

Linker
26. travanj 2024 09:25