Rakitić i Modrić
 SHAUN BOTTERILL/Getty Images
VATRENA JESEN

Potreseni Maksimir gubi hrvatsku reprezentaciju: Švedska u Rijeci, a prava poslastica igra se u Splitu?

U rujnu će, nakon punih deset mjeseci pauze, hrvatska reprezentacija ponovno biti u pogonu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. lipanj 2020. 08:01

Liga nacija će se igrati, ne pojača li ponovno virus, a hrvatska reprezentacija je službeno dobila još dvije prijateljske utakmice tijekom jeseni na koje nije računala i za koje nema protivnike. Izbornik Zlatko Dalić bit će prisiljen primijeniti poučak Nike Kovača, a za naše nogometaše UEFA-ina odluka prava je radost - puno će ih se više, nego inače, naći na popisu A vrste.

Specifičan posao

Dva su termina u rujnu, 5. i 8., atraktivna gostovanja kod Portugala i Francuske, poslastice za povratak Vatrenih na scenu nakon deset mjeseci, dvoboji s europskim i svjetskim prvakom, repriza finala iz Rusije. Najbolje što može. No, u listopadu i studenome igrat će se u ludom ritmu, po tri utakmice. Prvo prijateljska, a nakon nje dvije u Ligi nacija. Ne bude li promjena, jer UEFA još nije objavila detaljan kalendar, Hrvatska će ugostiti Švedsku pa potom Francusku, a u studenome ostaju put u Švedsku i domaći ogled s Portugalom.

Za izbornika Zlatka Dalića to je specifičan posao i poprilično je vjerojatno da će napraviti isto ili vrlo slično kao Kovač 2014. godine. Tada su Vatreni igrali kvalifikacijsku utakmicu s Italijom u Milanu. Taj dvoboj 16. studenoga bio je središnji događaj, ali HNS je za četiri dana ranije, 12. studenoga, dogovorio revijalni sraz s Argentinom na londonskom Boleyn Groundu, u to doba još domu West Hama.

Kovač je napravio jedinstvenu akciju u povijesti hrvatske reprezentacije, na popis je stavio 33 igrača. U ponedjeljak 10. studenoga u Zagrebu je okupio 20-oricu i dan kasnije poveo ih u britansku prijestolnicu na dvoboj s Lionelom Messijem i njegovim Gaučima. U isto doba, tog utorka, pomoćnik Robert Kovač obavio je prozivku dodatnih 13 igrača koji su se odazvali isključivo za kvalifikacije. To su bili Srna, Lovren, Ćorluka, Modrić, Rakitić, Perišić, Olić, Kramarić, Mandžukić, Subašić, Pranjić, Vida i Brozović. Pričuve se odigrale dobro, iako je Argentina dobila 2:1, te je po povratku u Zagreb Kovač priključio njih 12 i u subotu ukrcao momčad u čarter za Milano. Na San Siru je završilo 1:1, što je zapravo bio odličan rezultat za Talijane. Tu večer, osim po dobroj igri, propuštenoj pobjedi i golu Ivana Perišića, pamtimo i po teškoj ozljedi Luke Modrića.
Sada će izbornici u listopadu okupiti reprezentacije u ponedjeljak 5. listopada, da bi obvezno morali odigrati prijateljsku utakmicu u srijedu 7. ili četvrtak 8. Nakon toga su subota 10. i nedjelja 11. datumi za Ligu nacija, te ponovno utorak 13. i srijedu 14. Slično je u studenome, 11. ili 12. je prijateljski susret, a zatim Liga nacija 14/15. i 17/18.
Kovača nije zanimala Argentina, bio je mrzovoljan što mu je ubačen ogled s tako jakom ekipom i to na gostovanju, trebalo je potegnuti do Londona, pa potom ići u Milano. Poštedio je sve koje je predvidio za potencijalne startere i dao šansu za afirmaciju mlađima. Messi je igrao jer on je dobivao ekstra premije za svaki nastup u državnom dresu, kod nas nije tako, pa su se na terenu našli mnogi.

I neki kasnije srebrni poput Vrsaljka, Jedvaja, L. Kalinića, Badelja i Kovačića, ali i igrači koji nisu održali reprezentativni status kao Antolić, Lešković, Tomečak, Hrvoje Milić, Jajalo, Anas Sharbini, koji je bio i strijelac…
Liga nacija u nas, barem u prvom ciklus, nije od svih shvaćena dovoljno ozbiljno, a da po novom glavni igrači imaju tri utakmice u tjedan dana, jasno je da neće doći u obzir. Zasad HNS, dakako, nema protivnike za prijateljske susrete, koji su odlukom UEFA-e obvezni, iako ubačeni kako bi se mogle odraditi dodatne kvalifikacije za Euro, a da svi u tom času budu jednako u pogonu. Čak je bolje da budu što slabiji i da izbornik u njima čim mirnije provjeri rubne igrače i neke koje dosad nije pozivao. Ujesen će tako, i to dvaput, širi krug dobiti šansu u A vrsti.

Poljud, Rujevici i Gradski vrt glavni su kandidati za domaćina utakmica u Ligi nacija. Kako je maksimirski istok izvan upotrebe, na tom stadionu reprezentacija neće igrati dok god je tako, a u obzir dakako dolazi jedino ako epidemiolozi propišu igranje bez nazočnosti gledatelja. Švedska u Rijeci, a Tricolori u Splitu, je li to shema za novu aktivaciju Vatrenih u Hrvatskoj? Za listopad će se zacijelo, s obzirom na dva domaćinstva, tražiti i suparnik za “revijalku” u našoj zemlji.

Poljud, Rujevica i Gradski vrt kandidati su za Ligu nacija

Poljud, Rujevica i Gradski vrt glavni su kandidatu za domaćine utakmica u Ligi nacija. Kako je maksimirski istok izvan upotrebe, na njemu reprezentacija neće igrati dok je tako. Švedska u Rijeci, a Tricolori u Splitu, je li to shema za novu aktivaciju Vatrenih u Hrvatskoj? Za listopad će se zacijelo, s obzirom na dva domaćinstva, tražiti i suparnik za “revijalku” u našoj zemlji.

Linker
29. travanj 2024 06:10