DAMIR KRAJAC Cropix
TKO NAS TO ČEKA

Predstavljamo suparnike Hrvatske na EP-u: Jedni su u zastrašujućoj formi, druge pamte Vlašić i Brekalo...

Mladi Vatreni sad sanjaju povijesni uspjeh, a ako budu pravi, nitko ne bi smio biti nedodirljiv
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. listopad 2022. 22:07

Igor Bišćan bio je sretne ruke u Bukureštu, iako ga na Euru svejedno čeka ozbiljan i težak posao jer slabih skupina nije bilo i mogli su proći gore. Mladi Vatreni na Euru U-21 igrat će s domaćinom Rumunjskom, uvijek jakom Španjolskom i Ukrajinom.

Rumunjska je 2019. bila kobna u San Marinu za tadašnju generaciju Vlašića i Brekala koju je predvodio Nenad Gračan, svladala ju je 4:1 i stigla do polufinala, ali je unatoč velikim ambicijama koje ima pitanje kakvi su joj trenutačni dometi. Dojam je da nije na istoj razini. Španjolska je Hrvatsku lani zaustavila u četvrtfinalu i to je šansa Bišćanu za revanš, no La Roja se prošetala kroz kvalifikacije sa osam pobjeda. Ima poznate igrače poput Bryana Gilla iz Tottenhama, Abela Ruiza iz Brage, Realovog Victora Chusta koji sada igra za Cadiz... Na ždrijebu je bila prvi nositelj.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Iz četvrte kategorije tu je Ukrajina čiji je izbornik Ruslan Rotan i u kvalifikacijama je bila druga iza Francuske, a ispred Srbije te je u play-offu izbacila Slovačku pobjedom u uzvratu 3:0 u Poljskoj, nakon gostujućeg poraza 3:2. Ima poznatih imena od golmana Trubina iz Šahtara do napadača Vanata iz kijevskog Dynama, a posebno se ističe kapetan Artem Bondarenko iz Šahtara.

Španjolci su favoriti, iako ne bi smjeli biti nedodirljivi, a Hrvatska ima puno pravo najaviti aspiracije barem za drugo mjesto koje također vodi u četvrtfinale. Ako ne i prvo jer po rosteru kojeg bi Bišćan mogao dovesti na kontinentalni smotru, na niz pozicija ima i jača imena nego španjolski izbornik. Drugo je što La Roja ima prepoznatljiv model igre koji često našima ne odgovara. No, to je već stvar pripreme i uigranosti...

image

Španjolska U-21 reprezentacija

FLAVIU BUBOI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Hrvatska reprezentacija na ždrijebu je bila u trećem "potu" zajedno sa Švicarskom, Belgijom i Češkom i sad sanja povijesni uspjeh. Nikad mladi Vatreni nisu došli do polufinala... Ako prođu tu B skupinu idu na suparnika iz D skupine u kojoj su Francuska, Italija, Švicarska i Norveška koja je bila ispred Hrvatske u kvalifikacijama. No, jednostavnih zadataka nema.

Nijemci brane naslov, njihov je izbornik Antonio Di Salvo donio trofej na pozornicu gdje je obavljen ždrijeb i najavio kao cilj još jedno prvo mjesto. Lani su u Ljubljani u završnom susretu svladali Portugal. Euro se igra u Rumunjskoj i Gruziji od 21. lipnja do 8. srpnja 2023. godine, na osam stadiona u pet gradova.

Igor Bišćan i njegova ekipa 2021. godine na Euru su igrali s Portugalom, Švicarskom i Engleskom te spletom vrlo sretnih okolnosti prošli u četvrtfinale sa samo tri boda i pobjedom nad Švicarcima, dok su poraženi od Portugalaca i Engleza. Međutim, pogodak Domagoja Bradarića s kojim je zaostatak za Englezima smanjen na 2:1 bio je dovoljan da u krugu Hrvati budu ispred njih i Švicaraca te naprave dosad najbolji rezultat.

image

Rumunjska U-21 reprezentacija

FLAVIU BUBOI/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Napredovanje u četvtfinale s tri boda pojedinoj se reprezentaciji dogodi jednom ili niti jednom te se u dobre vile više ne možemo pouzdati. Realno je očekivati da će trebati više bodova.

Ponoviti plasman među osam bio je dobar domet, ali Bišćan je odmah nakon prolaska u Danskoj poželio Olimpijske igre na kojima Hrvatska nikad nije igrala. Izbornik ima igrački kadar koji je sposoban i za takav rezultat, pogotovo ako bi igrao kompletan, što ovisi o nekolicini igrača koji su već u A vrsti poput Joška Gvardiola, Josipa Šutala, Josipa Stanišića, Luke Sučića... a tko zna tko će do tada još biti. Euro U-21 igra se nakon Final Foura Lige nacije čiji su termini polufinala 14. i 15. lipnja, a finala i utakmice za treće mjesto 18. lipnja. Mogu odraditi jedno i drugo, pitanje je hoće li biti u prilici iz drugih razloga.

U Pariz na Igre idu tri najbolje reprezentacije s Eura, a ljestvica se pomiče budu li među njima Francuska i Engleska. Zato što Tricolori kao domaćini imaju izravan plasman, a Engleska ne nastupa na Olimpijskim igrama. Na njima je inače reprezentacija Velike Britanije koja u nogometu ne postoji. Osim kad su je oformili 2012. kao domaćini u Londonu. Bude li potrebno igrat će se i dodatan play-off dvoboj u Bukureštu za europskog predstavnika na OI.

image

Ukrajinska U-21 reprezentacija

SZYMON JASZCZUROWSKI/ 400MM.PL/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

U-21 SUPARNICI

ŠPANJOLSKA

U uzrastu U-21 Španjolska je pet puta bila prvak Europe, a na zadnjem Euro 2021. godine igrala je u polufinalu. Njezini su igrači na vrhu raznih kategorija, tako je veznjak Fabian Ruiz bio najbolji igrač Eura prije tri godine kad su se posljednji put popeli na tron.

Kvalifikacije su prošli suvereno, u skupini su imali svih osam pobjeda i na ždrijebu su imali status prvog nositelja. Pritom su rezultati diskvalificirane Rusije izbrisani. Izbornik Luis de La Fuente osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine, finale je izgubio od Brazila. Kapetan je vrlo poznati napadač Bryan Gill iz Tottenhama koji je već igrao i za A vrstu. Igrao je lani u četvrtfinalu s Hrvatskom.

RUMUNJSKA

Rumunji su domaćini i puno očekuju od Eura, nadaju se da će ponoviti polufinale u kojem su bili 2019. godine kad su u skupini svladali Hrvatsku. To im je najbolji rezultat u povijesti u tom uzrastu, u kojem inače nisu imali previše uspjeha.

Izbornik je Emil Sandoi koji je ove godine ponovno preuzeo klupu nakon što je mladu reprezentaciju već vodio od 2006. do 2013. godine. Radi se o 57-godišnjaku koji je kao igrač bio stoper, a ima dugu karijeru u kojoj je vodio čak privremeno i A reprezentaciju. Ekipa je sastavljena velikom većinom od igrača iz rumunjskih klubova.

UKRAJINA

Ukrajinska momčad pretežno je satkana od igrača Šahtara i Dynama iz Kijeva, iako imaju i igrača Dnipra-1, Zorje, ali i nekolicinu koji su u inozemstvu. Izbornik Ruslan Rotan ima 40 godina i nekadašnji je reprezentativac Ukrajine sa 100 nastupa, na toj je dužnosti od 2018. godine. Na europskim prvenstvima U-21 imaju samo jedan zapažen rezultat i to iz 2006. godine kad su igrali u finalu. U kvalifikacijama su bili drugi iza Francuske, no igrali su vrlo dobro jer daleko su odmaknuli pratnji. U doigravanju su eliminirali Slovačku. Kapetan je vrlo poznato ime 22-godišnji Artem Bondarenko iz Šahtara, a imaju i drugih igrača za koje je čuo širi nogometni milje poput Syrote i Vanata iz kijevskog Dynama, vratara Trubina iz Šahtara.

Linker
15. svibanj 2024 13:54