PETR DAVID JOSEK Afp
ŽESTOKE KRITIKE

Redknapp: Najgora Hrvatska u zadnjih 25 godina!; Prosinečki: Nema žara, želje, vlada letargija...

Narativ Eura malo podsjeća na zalazak generacije originalnih Vatrenih na SP-u u Japanu...
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 20. lipanj 2021. 14:55

Na kraju dana s tri nogometne utakmice za promjenu, evo još malo nogometa. Peter Crouch na BBC One vodi show "Save Our Summer", ali za razliku od Linekera, Nevillea i Keanea koji mikroskopski seciraju dvoboje Eura 2020., ovaj strijelac zarobljen u tijelu košarkaškog krila pronašao je svoju nišu u zabavnom programu.

Tamo iz izvrnute perspektive motivira amatere da se blamiraju pred kamerama dok izvode nogometne trikove za simboličnu novčanu nagradu, nešto poput crvenog naslonjača Grahama Nortona, ili u studio dovlači nogometne face koje znaju nasmijati publiku. U petak navečer imao je u gostima živopisnog Harryja Redknappa. "Hrvatska je na Euru zbilja loša. Vjerojatno najslabija u posljednjih 25 godina na velikim turnirima, bit ću iznenađen ako prođe u sljedeći krug. Kod mene u Portsmouthu ti si igrao s jednim od najvećih hrvatskih nogometaša u povijesti pa ćeš lako shvatiti o čemu govorim, kaže Redknapp.

"Da, sjećam se tog čovjeka", smije se Crouch. "Nikako ga nismo mogli nagovoriti da zapali cigaretu."

- Ne sumnjam da je bolji glumac i voditelj nego što je bio igrač, uvijek je imao duha. Najbolja Crouchova izjava je ipak ona 'da nisam bio nogometaš, nikad se ne bih oženio', ha, ha - raspoložen je Prosinečki kad mu se prenese da se u Engleskoj i dvadeset godina poslije sjećaju njegovih minijatura.

Manje raspoložen postaje kad loptu prebacimo na polovicu Zlatka Dalića i njegove momčadi, koja se mučila u prva dva nastupa na Euru 2020.

- Jao, ne znam više kako pristupiti toj temi. Činjenica je da je nama iz fotelje najlakše, a možda i najteže, pametovati. Dalić i stožer su ipak s igračima dvadeset dana i posjeduju puno više informacija nego mi, valjda znaju koga i zašto biraju te kako žele igrati. Ovako iz daljine mogu samo potvrditi ono što većina vas registrira u medijima. Nismo dobri i nismo pravi. Zbog čega, to je već malo teže pitanje.

image
Robert Prosinečki
RONALD GORSIC/CROPIX

Bizarno zvuči kad Luka Modrić poslije vrlo dobre klupske sezone (48 nastupa, 6 golova za Real Madrid) kaže 'nedostaje nam samopouzdanja'.

- U nogometu se događaju i takve stvari. Klub i reprezentacija nisu za usporedbu, jer turnir sa zgusnutim rasporedom i malim brojem popravnih testova donosi drukčiju dinamiku. Može se nekad pojaviti nervoza, ali opet ne bi nervoza smjela 'pojesti' momčad s toliko kvalitetnih i iskusnih nogometaša. Po govoru tijela na terenu, po držanju linija momčadi, mi osjetimo da nedostaje prave atmosfere. Čekamo da se napokon dogodi taj klik.

Može li se dogoditi za samo četiri dana, do sljedeće utakmice sa Škotskom?

- Apsolutno može, tri-četiri dana su dovoljna da se proanalizira i raščisti situacija. Ništa još nije izgubljeno, prilika se i dalje nudi, samo treba popraviti igru.

Popraviti što konkretno?

- I ja čitam i slušam razne sugestije trenera. Jedan predlaže ovakav sustav, drugi bi igrao s ovim igračem na onoj poziciji, ali iz mojeg kuta sustav i izbor pojedinaca drugorazredno je pitanje. Meni u cijeloj našoj priči na Euru nedostaje žara i želje. Neću optuživati igrače za neborbenost, jer bore se oni, ali tijekom svih ovih godina kult reprezentacije gradio se na velikom motivu, zajedništvu i energiji igrača koju sada odjednom ne vidimo na terenu. Izgledaju mi pomalo letargično, moraju se trgnuti.

Zaokret bi po hijerarhiji trebao inicirati izbornik, ali on ovih dana nije u osobitoj formi?

- Neću osuđivati Dalića jer nemam dovoljno informacija. Osim toga, treba se pomiriti s tim da je trenerski posao rezultatski biznis. Dok pobjeđuješ, ti si heroj čak i ako ti momčad ne igra lijep nogomet. Kad gubiš, dolaze kritike. To treba prihvatiti.

Narativ Eura 2020. malo podsjeća na zalazak generacije originalnih "vatrenih" na SP-u u Japanu?

- Naravno da podsjeća, ne možeš zaustaviti vrijeme, ali ako je tako, onda se potrudi da priča završi ljepše nego naša 2002. godine. Može se ispasti, neće to biti tragedija, no barem pokaži kuražu i odlučnost.

Škotsku "vatreni" nikad nisu pobijedili?

- Nisu nam odgovarali ni onda kad su igrali po tradicionalnom otočkom receptu, dugim loptama, duelom i skokom. Ovo što sam vidio dosad nije stara Škotska, nego momčad koja ima i tjelesnu moć i znalce i uigrane akcije. Nadigrali su Engleze, a uopće nisu bili loši protiv Češke. Zaslužili su više od jednog boda.

Linker
26. travanj 2024 09:35