DAMIR KRAJAC/CROPIX
Boljke Vatrenih

Treba li Daliću trener za obranu? A traži se i ‘bodyguard‘ u veznom redu jer Kovačić očito nije taj

Priču o nogometu na onoj najvišoj razini pobija čak 17 dobivenih golova ove jeseni
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 16. studeni 2020. 22:29

Trenirao sam puno igrača koji su poboljšali dužinu izbačaja uz pomoć tehničkih vježbi. Kada sam počeo raditi s Kianom Hansenom (trenutačno u Nordsjaellandu), mogao je baciti loptu 30 metara, što je prilično daleko, ali izbačaj je bio vrlo visok i zato lako obranjiv. On je na kraju dosegnuo udaljenost od 36,7 metara, ali uz nevjerojatnu brzinu lopte. Vjerujem da je Hansen asistirao u svakom od 35 golova koje je Midtjylland u sljedeće četiri sezone postigao nakon ubačenog auta.

Kada mu se krajem rujna danski trener Thomas Gronnemark na stranicama Guardiana predstavio kao vodeći svjetski ekspert za izvođenje auta, čitatelj se našao u napasti da nogomet doživi kao upravo idealno stanište za razne trgovce maglom. I od običnog ubačaja lopte rukom natrag u igru može se, dakle, napraviti znanost, samo ako se čovjek misionarskom posvećenošću baci na posao i stvar poslije prikladno oglasi u medijima. Ali, Gronnemarku ste morali dati priliku kada ste shvatili da su njegove reference privukle Jürgena Kloppa nakon čega je godinu dana proveo u Liverpoolu kao pridruženi član stožera.

Kronični problem

Tijekom te sezone Liverpool je od momčadi naglašeno ranjive prilikom suparnikova auta izrastao u drugu najbolju momčad u Europi u istoj ovoj rubrici. Prvi je bio Midtjylland, još jedna momčad čije je ubačaje rukom tesao danski trener-specijalist. Usput su Robertson i Alexander-Arnold kao Liverpoolovi izvođači auta dramatično popravili osobne performanse.

image
HENRIK MONTGOMERY/AFP

"Robertson na početku nije mogao baciti loptu ni 19 metara, što znači da je suparnik njegove aute lako stavljao pod pritisak. Na kraju suradnje produžio je izbačaj za osam metara, što znači da je proširio radijus za više od 500 kvadratnih metara", objašnjava Gronnemark.

Danac je u ovom tekstu, jasno, samo kvaka koja otvara vrata prema sada već kroničnom problemu hrvatske reprezentacije. Ako smo višak primljenih golova tijekom prve kampanje Lige nacija pripisivali mamurluku nakon Svjetskog prvenstva, u repriznom programu ove jeseni više nema dvojbe da je obrana "vatrenih" tanka i da se često nađe u rasulu kada s druge strane pritisnu momčadi iz europskog vrha poput Francuske, Španjolske i Portugala. Namjerava li na Euru proći skupinu, Zlatko Dalić u prvom redu mora riješiti pitanje obrambenog personala, ali i generalno defenzivne igre cijele momčadi. Na tom poslu jedan trenerski specijalist za podmazivanje mehanizama obrambene igre ne bi bio naodmet. Dalić u stožeru ima dvojicu bivših vratara, prvog asistenta Dražena Ladića te Marijana Mrmića kao trenera zaduženog za golmane. Ima i bivšeg napadača Ivicu Olića, iako bi mu nakon ovih iskustava najbolje legao jedan Robert Kovač, Dario Šimić ili Josip Šimunić.

Djeluje kao uspjeh

U sedam utakmica od rujna do danas "vatreni" su inkasirali čak 17 golova. Dva puta su primili jedan gol, što se u analizama pokazuje kao limes koji napadači uspijevaju prebaciti (Hrvatska vs. Švicarska 2-1, Hrvatska vs. Švedska 2-1). Dva puta je Livaković vadio loptu iz mreže u Solni te u Maksimiru protiv Francuza (dva poraza 1-2). Tri gola progutala je obrana sa Simonom Slugom na vratima u Turskoj, što djeluje kao uspjeh ako znate da je nacionalna momčad na startu Lige nacija bila baždarena na četiri gola (Portugal vs. Hrvatska 4-1, Francuska vs. Hrvatska 4-2).

Koliko je ovakav učinak nesukladan s pričom o nogometu na top-razini, pokazuju i sljedeći podaci. Nakon sedam uvodnih kola Serie A jedine dvije usporedivo šuplje obrane imaju Crotone (primio 17 golova) i Benevento (20). U La Ligi poslije uvodnih devet kola samo je Real Betis izjednačio učinak "vatrenih". U Premiershipu su 17 golova u prvih sedam kola primili novaci u ligi, West Bromwich Albion i Leeds United. Kao kuriozitet, za vrat im puše Liverpool (16 golova), ali uz napomenu da je čak sedam golova momčad progutala u onom bizarnom porazu protiv Aston Ville.

Traži se "bodyguard" u veznom redu, a Chelseajev mateo Kovačić očito nije taj


Jedan Arijan Ademi u ulozi "bodyguarda" ispred obrambene linije došao bi kao naručen Zlatku Daliću u komponiranju momčadi za Solnu kad već nije mogao računati na zaraženog Marcela Brozovića. Ademija je, međutim, u nekom trenutku HNS prepustio Makedoncima, dok je Ivana Šunjića kao drugog potencijalnog kandidata izbornik prepustio zaboravu nakon što je mladić briljantnu sezonu u Dinamu naplatio transferom u neambiciozni Birmingham City.

ako se dogodilo da "šesticu" krpa Mateo Kovačić. S biografijom u kojoj strše tri Lige prvaka i 62 nastupa za reprezentaciju Kovačić je u očima javnosti legitimni kandidat za svaku poziciju u veznom redu. Polivalentan igrač urednog rukopisa, jak na lopti, okretan u driblingu, Kovačić je u anketi Chelseajevih navijača proglašen nogometašem sezone 2019./20., ali dionice mu ovdje bitno slabije kotiraju nego u Londonu.

Za predstavu protiv Švedske zaslužio je slabe recenzije jer je mekano ispratio Kuluševskog i odškrinuo mu vrata do pogotka, ali i zato što je ostao nedorečen u organizaciji napada. "Veliku taktičku pogrešku napravio je Kovačić kod švedskog gola, on nije idealan izbor za ovu poziciju", rekao je Nenad Bjelica za Novu TV. "Stajao je daleko od igrača, nije ga bilo u duelima", dodao je Ante Miše za 24 sata.
Ceh je poslao poruku izborniku da obrambeni zid ubuduće štiti nekim drugim igračem, ali izbor trenutačno baš i nije bogat.

Mario Pašalić posjeduje tu staturu, ali njegove su navike u igri ipak nešto drukčije. Možda bi rješenje u perspektivi mogao ponuditi Nikola Moro, ali u međuvremenu Marcelo Brozović ostaje jedini igrač koji udovoljava kriterijima. A Brozovića je iz konkurencije izbacio pozitivan nalaz na covid-19.

Linker
24. travanj 2024 03:30