DENIS LOVROVIC Afp
SIVA ZONA

Treba li se Hrvatska više bojati Malte nego Rusije? Javna tajna bili su neki milijuni, mercedesi...

To nije potvrđeno, ali niti demantirano. Za našu pobjedu na Wembleyju iz Moskve su stigle nagrade...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. listopad 2021. 17:57

Scenarij je odavno napisan, Hrvatska će pobijediti Maltu, Rusija će se obračunati s Ciprom i potom će Dalić protiv Karpina, na Poljudu, imati konačni obračun. No, znamo da unaprijed napisani scenariji često završe u košu, nogomet se potrudi za neke drugačije rasplete.

Stoga, treba li se možda, više nego Rusije na Poljudu, bojati dvoboja na Malti? Iz više razloga. Prvo, Malta više nije tako bezazlena reprezentacija kao što nam percepcija sugerira, u ovim je kvalifikacijama preskočila Cipar, direktno ga i pobijedila (3:0). Istina, na svom terenu, osim protiv Cipra, nije se proslavila, Slovenija je otamo donijela visokih 4:0, Rusija 3:1. Opet, Hrvatskoj na Malti nikad nije išlo lako, a jednom smo tako prosuli već upisane bodove i zakomplicirali si put do SP-a u Njemačkoj, bilo je 1:1. Toliko o napisanim scenarijima...

image
Pobjeda Hrvatske na Wembleyju 2007. godine
ADRIAN DENNIS Afp

Međutim, ovoga puta još bi jedan igrač mogao "ući u igru". Sjećate se one pobjede Hrvatske na Wembleyju, naravno. Pobjede koja je Rusima donijela nastup na Euru i zbog koje su Rusi bili zahvalni godinama. Ma, i danas nas gledaju s poštovanjem. A nakon te utakmice u kuloarima se pričalo - a priča je slijedom godina postala svojevrsna "javna tajna", koju nitko nikad nije službeno potvrdio, ali još manje i demantirao - kako je iz Moskve u Zagreb na račun te pobjede stigla i izdašna nagrada.

Navodno neki mercedesi, neki milijuni... I engleski su mediji pisali tada da su Rusi stimulirali Hrvate, koji su dali i više od sebe da bi njih, Engleze, izbacili s Eura, iako Hrvatskoj pobjeda nije bila presudna. Jednom kasnije šuškalo se i da je Hrvatska "nagradila" Latvijce za bod protiv Grčke u kvalifikacijama za Euro 2012., što na kraju Hrvatskoj ipak nije donijelo više od drugog mjesta u skupini zahvaljujući porazu u Grčkoj.

Stimuliranje treće strane u sportu spada u "sivu zonu". Nije općeprihvaćeno, niti formalno dopušteno, ali niti zabranjeno. Tko ikoga sprječava da nagradi nekoga za pobjedu nad suparnikom, ne potiče se time poraz, nego pobjeda. Stoga, bez da ikoga osuđujemo i unaprijed optužujemo, treba biti spreman i za tu opciju, da će Maltežani "davati 120 posto", iako im pobjeda nije neka nužda. Uostalom, uvijek je lijepo osvojiti neki bod protiv Hrvatske, svjetskog doprvaka. Kao što je i nama bilo lijepo pobijediti Engleze na Wembleyju, iako nam nije trebalo...

Linker
26. travanj 2024 12:44