GORAN MEHKEK/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA
INFORMACIJE IZ TABORA

Vatreni su dobili igrača koji je već sad na razini Rebića iz Rusije i tek malo ispod Perišića

On je svježa snaga i dobitak studenoga, iako je naknadno priključen
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. studeni 2023. 15:41

Hrvatska nikad nije morala manje pokazati kako bi se plasirala na Euro, pa Njemačka je izborena sa 16 bodova, od toga je 12 skupljeno u ogledima s Armenijom i Latvijom. Kad bi i dalje bile takve skupine i sustavi, sljedećih stotinu godina možemo mirno na velika natjecanja. Jedino ako si sami pucamo u čelo nećemo vidjeti završni turnir. Ovaj put smo si sprašili metak u koljeno, međutim i šepajući smo stigli do cilja.

No, to što su Vatreni imali jesen “ispuhanog balona”, zapravo može biti jako dobro i itekako ohrabrivati. Malo tko može stalno držati najviše tenzije, igrati vrhunski nogomet i osvajati medalje. Hrvatska je u 2022. godini izborila završnicu Lige nacija, bila treća na svijetu, u 2023. dobila u Turskoj, ušla u finale Lige nacija gdje je izgubila od Španjolske tek udarcima s bijele točke, jednom je morao doći mentalni i energetski pad što dovodi i do rezultatskog. Kad bi se neke stvari u listopadu bolje odradile, zacijelo ne bi bio ni približno tako dramatično, niti bi proizveo tolike sumnje u Vatrene. Hrvatska nije ovisila samo o sebi hoće li proći skupinu i to je generiralo nervozu, na što su se nadovezale ozljede i slabija forma pojedinih igrača. Nekad dobro dođe tresak na dno za otrežnjenje i reset. Nakon što smo tijekom jeseni gledali ispuhanu Hrvatsku imamo razloga vjerovati da će se taman do Njemačke ponovno napuniti i tamo još jednom biti prava. Ona koji ruši...

Omča od tankog papira

Iako je osvojio tri medalje, izbornik Zlatko Dalić priznao je da mu je ovo bila škola kako se ne smije uljuljati u zonu komfora te kao što i najbolje bolide u Formuli 1 iz sezone u sezonu dotjeruju s novitetima jer inače gube utrku, tako i on mora konstantno raditi na Vatrenima.

- Plasman na Euro je veliki uspjeh i sjajna stvar, ali nismo očekivali tako teške kvalifikacije. Trebali smo ih riješiti prije. Kako je bilo dosad, tako je protjecala i ova zadnja utakmica s Armenijom, posebno drugo poluvrijeme gdje čekaš da zabiješ drugi gol, a bojiš se da ne primiš te da te to ugrozi. Zaslužili smo Euro, a ako Bog da, nakon teških kvalifikacija bit će bolje veliko natjecanje - kazao je hrvatski izbornik.

image
RONALD GORSIC Cropix

Vatreni su na 13. završnom turniru, sedmi put na Europskom prvenstvu, Dalić ima četiri od četiri, za njega se može kazati da kvalifikacije ne igra nego ih prolazi i to u sva tri navrata kad ih je odradio od prvog kola - bez doigravanja, pobjedom u zadnjoj utakmici.

U ožujku je djelovalo dobro iako je primljen gol iz auta od Walesa za 1:1, no tri boda iz Burse kod najvećeg suparnika Turske pozicionirala su Hrvatsku kao prvog favorita. U rujnu je sve bilo glatko, premda su Armenci sačuvali glavu jer umjesto 1:0 mogli su proći kao Latvija koja je primila pet komada, ali onda je pušten zloduh ih boce, proradili su stari kompleksi koji su se nadovezali na objektivne okolnosti pa umjesto da u listopadu potpišemo ugovor s UEFA-om o kampu u Njemačkoj i izborimo prvu kategoriju na ždrijebu vezali smo si omču oko vrata. Srećom od tankog papira jer mala je bila vjerojatnost da odvažni zmajevi iz Walesa dobiju i Armeniju i Tursku te nas pošalju u zadnji krug čistilišta.

Kvalifikacije će brzo prekriti zaborav, a kakva će Hrvatska biti na Euru? Na to pitanje Dalić kaže:

- Prvo moramo puno stvari popraviti. To je činjenica koje sam svjestan. Ako hoćemo na Euru nešto napraviti moramo biti bolji. Imao sedam mjeseci vremena da se spremimo i pripremimo te napravimo dobru selekciju igrača. Nikome vrata nisu zatvorena, svaki igrač koji razmišlja o reprezentaciji imat će vremena nametnuti se. Pratit ćemo sve kao dosad, nećemo ništa promašiti. Mislim da za Njemačku možemo stvoriti dobru reprezentaciju. Na nama svima je da ovih sedam mjeseci iskoristimo za pravi rad i zaista možemo složiti dobru priču.

Plan B zbog Perišića

Finale je 14. srpnja na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Hrvatski su ga navijači jednom osvojili na otvaranju Svjetskog prvenstva 2006. s Brazilom. Tko će ponijeti baklju te večeri? Hrvatskoj danas malo tko daje šanse, ali nikad nam velike šanse nisu davane ni za što glamurozno. Ne treba se s time opterećivati, no tko ne gleda visoko, ostane nisko. Imamo vrlo jake poluge u veznom redu, obrani i napadu, iako će Dalić morati riješiti pitanje lijevih braniča, no i velike upitnike u napadu. Ivan Perišić vjerojatno će se oporaviti do Eura, ali Vatreni se trebaju pripremati kao da ga neće biti. Radi se o najvažnijem ofenzivnom igraču reprezentacije već desetak godina koji je vukao ekipu te je i onima koji to nisu do kraja prepoznali sad jasno do koje je mjere bitan. No, mora postojati plan B jer da Perišić izađe iz ozljede križnog ligamenta i onda na Euru melje po 90 minuta, djeluje jako optimistično.

- Dobro su nam došla ta dva poraza u listopadu da se svi skupa posložimo, a osobito ja. Već sam rekao da sam nakon toga bio maksimalno motiviran i spreman na sve. To sam prenio na igrače. U nekim se stvarima moramo trgnuti da bi bilo bolje. Bit će to dobro u Njemačkoj. Ja sam ostao u hrvatskoj reprezentaciji zbog Eura i zbog toga sam sretan - istaknuo je Dalić.

Sjajno bi bilo naći još koje napadačko rješenje jer izbornik je ponovio kazao što ga muči:

- Moramo biti okomitiji i ubojitiji, više ulaziti u prazan prostor, stvarati više šansi i zabijati.

image
RONALD GORSIC Cropix

Marco Pašalić je kupio stožer. Informacije iz tabora Vatrenih govore da ga već sad vide na razini Rebića iz Rusije i tek malo ispod Perišića. On je svježa snaga i dobitak studenoga, iako je naknadno priključen. Hoće li se do lipnja profilirati još koji Marco Pašalić? Izbornik je već na pretpoziv stavio Franju Ivanovića, u mladoj reprezentaciji je mogao popratiti Marina Ljubičića, Stipu Biuka... To su dečki koji moraju još kruha pojesti, ali Marco Pašalić im je dokaz da ništa nije nemoguće ako se potrude i igrački iskoče. Profili igrača kao što su oni trebaju Vatrenima poput žednom čaša vode. No, temeljne karakteristike nisu dovoljne nužna je kvaliteta izvedbe i prije svega - golovi!

Dakle, natječaj je i dalje otvoren. Vatreni su realizirali minimalan zadatak, u Njemačkoj se očekuje golem broj naših navijača i sjajna atmosfera, možda i najbolja od Eura 2008. godine u Austriji. To bi valjalo začiniti pravim nastupom.

Linker
04. svibanj 2024 07:49