AFP
KVALIFIKACIJE ZA SP 2022.

Vatreni u obranu ruskog srebra na stadionu gdje još nikad nisu igrali, moguće s gledateljima

Hrvatska reprezentacija će prvu utakmicu sa Slovenijom igrati u Ljubljani 24. ožujka
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. siječanj 2021. 21:31

Slovenija i Hrvatska otvorit će kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Ljubljani, kazao nam je predsjednik Nogometnog saveza Slovenije Radenko Mijatović. Zlatko Dalić okupit će Vatrene u ponedjeljak 22. ožujka na početku novog ciklusa, a već dva dana kasnije, u srijedu 24. ožujka, imaju prvi i to ozbiljan test kod susjeda predvođenih Matjažom Kekom. No, iako je utakmica pred vratima još uvijek nije službeno objavljeno gdje će se igrati. Problem je nastao zbog Eura U-21 kojem je Slovenija, zajedno s Mađarskom, domaćin u istim danima.

Kreće i EP U-21

Međutim, Mijatović nam je kazao:

- Utakmica Slovenija - Hrvatska igrat će se 24. ožujka u Ljubljani. Nismo to još dali službeno, ali ne može biti drugačije. Do zastoja u donošenju konačne odluke došlo je zato što je isti dan otvaranje Eurpskog prvenstva U-21 utakmicom Slovenija - Španjolska. Na kraju smo, u dogovoru s UEFA-om, prelomili da A reprezentacije igraju u Ljubljani, a mladi u Mariboru. Dogodilo se da to bude na isti datum, ali ne ide drugačije. Različiti će biti samo termini početaka susreta.

image
Hrvatska će protiv Slovenije igrati na stadionu Stožice u Ljubljani
AFP

Dakle, u Ljubljani, na stadionu Stožice koji ima 16 tisuća mjesta i otvoren je 11. kolovoza 2010. godine Vatreni kreću u obranu ruskog srebra. Početak je u 20.45. Potom iz slovenske prijestolnice ide u Opatiju, gdje će boraviti do 30. ožujka i odigrati još dva izlučna dvoboja za Mundijal. Suparnici su na riječkoj Rujevici Cipar 27. ožujka i Malta tri dana kasnije. Hrvatska mlada vrsta na Euru će igrati u Kopru, a prvi ogled ima 25. ožujka s Portugalom. Nakon toga 28. ožujka sa Švicarskom i konačno tri dana kasnije s Engleskom. Tko prođe u četvrtfinale igrat će završnicu koja starta 31. svibnja.

Ima li šanse da A vrste Slovenije i Hrvatske igraju s gledateljima?

- Po sadašnjim mjerama Vlade to nije moguće, ali ako se do ožujka promijene ne isključujem opciju da se određeni postotak gledatelja nađe na tribinama, Bude li tako bit će nam drago, ali o tome će odlučivati razvoj situacije. To ovisi od cijepljenja i generalne epidemiološke slike. Možda bi mogao biti dopušten dolazak publike u trećini kapaciteta. Više teško - rekao je Mijatović.

Lijepo bi bilo, jer radi se o spektaklu za koji bi se u normalna vremena tražila karta više. I u Sloveniji i u Hrvatskoj.

- Bilo bi super da se ne igra pred praznim tribinama. Da ne živimo u doba pandemije na Stožicama bi bilo 16 tisuća ljudi, stadion bi bio nakrcan kao kutija šibica.

No, čak i u slučaju da se dopusti određeni broj prisutnih, to se vjerojatno neće odnositi na gostujuće navijače.

- Ne mogu još to reći, ali mislim da ne bi bilo gostujućih navijača. Kad je ograničen kapacitet onda FIFA i UEFA preferiraju da budu samo domaći gledatelji. Vjerojatno će tako biti na obje utakmice. Osim ako se ne promijeni slika do rujna, kad se igra drugi susret - konstatirao je Mijatović.

O publici će još biti riječi, glavnu ulogu ima COVID-19, a onda svi ostali. To se odnosi i na domaće utakmice Vatrenih u Rijeci.

Tri pobjede u Ljubljani

Hrvatska je dosad triput igrala u Ljubljani, ali još nikad na Stožicama. U sva tri navrata radilo o starom stadionu Bežigrad, te oglede pamtimo po tri pobjede. U kvalifikacijama za Euro Hrvatska je 1995. godine dobila 2:1, u ciklusu za Svjetsko prvenstvo 1997. naši su slavili 3:1, a 2003. u play-offu za Euro 1:0.

U svemu tome dva gola dao je Davor Šuker, po jedan Nikola Jurčević, Zvonimir Soldo, Alen Bokšić i Dado Pršo. Još od mariborskih 3:2 za Kockaste u prijateljskom srazu 2008. godine nije bio međusobnog susreta Slovenaca i Hrvata.

Hrvatska u kvalifikacijama za SP 2022. godine

24. ožujka 2021. Slovenija - Hrvatska
27. ožujka 2021. Hrvatska - Cipar
30. ožujka 2021. Hrvatska - Malta
1. rujna 2021. Rusija - Hrvatska
4. rujna 2021. Slovačka - Hrvatska
7. rujna 2021. Hrvatska - Slovenija
8. listopada 2021. Cipar - Hrvatska
11. listopada 2021. Hrvatska - Slovačka
11. studenoga 2021. Malta - Hrvatska
14. studenoga 2021. Hrvatska - Rusija

11. mjesto trenutačno zauzima hrvatska reprezentacija na FIFA ljestvici

Linker
12. svibanj 2024 10:00