DAMIR SKOMRLJ Cropix
Mladen Bariša
Mladen Bariša
SASTAV SE VEĆ ZNA?

Već su krenule priče o Dalićevom ‘sretnom broju‘: Istu situaciju imao je i kad je Vatrene napustio drugi hajdukovac

Najbolji strijelac HNL-a nije bio niti dosad standardnim članom Dalićeva sastava
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 08. lipanj 2023. 19:47

Hrvatska nogometna reprezentacija na završnom turniru Lige nacija imat će čovjeka manje. Odlaskom Marka Livaje, izbornik Zlatko Dalić na dispoziciji će imati 22 igrača. Za interventnu promjenu nekog od 23 prijavljena igrača Uefa uvažava jedino mogućnost ozljede (uz urednu medicinsku dokumentaciju). Slučaj izostanka igrača "zbog duševnih boli" dosad nije zabilježen...

Neki komentatori nastale situacije vide u ovoj priči podudarnost sa "sretnim brojem - 22". Naime, isti broj igrača Dalić je imao u rosteru i 2018. na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, kada je reprezentaciju napustio Nikola Kalinić. Međutim, uspoređivati te dvije situacije ne čini se baš najsretnijim načinom razmišljanja. Naprotiv, zaključak bi mogao biti posve oprečan, jer 2018. eliminacija Kalinića homogenizirala je ostatak grupe, dok je aktualni odlazak Livaje umnogome srozao atmosferu unutar i oko reprezentacije.

image
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

No, što izostanak Livaje konkretno znači za izbornika Dalića pri odabiru momčadi za Final Four u Nizozemskoj? Najbolji strijelac HNL-a nije dosad bio standardnim igračem nacionalne momčadi, pa tako nije izvjesno niti da bi bio među početnih 11 igrača u srazu s Nizozemskom, 14. lipnja.

Obrana i veza jasni...

Premda se kao tercet u napadačkom segmentu (sustava 4-3-3) nazirala opcija: Kramarić, Livaja, Perišić. Naime, veći dio ostatka momčadi uglavnom je poznat i otprije determiniran: Livaković - Juranović, J. Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić.

Nominalno, na Dalićevom popisu igrača petorica su napadača: Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Marko Livaja i Petar Musa. Poprilično je izvjesno da se pri odabiru kadrovskih rješenja hrvatski izbornik neće (primarno) rukovoditi statistikom spomenutih kandidata.

Naime, statistički podaci nude naizgled neočekivane zaključke i narušavaju etabliranu hijerarhiju u svlačionici hrvatske reprezentacije, a prema kojoj su Perišić i Kramarić, poprilično sigurni glede statusa u momčadi.

Dakle, brojke kazuju kako je Ivan Perišić tijekom netom završene sezone za momčad Tottenhama upisao 44 nastupa i pritom zabio jedan pogodak. Statistički, on zabija gol svake 2924 minute. Andrej Kramarić sveukupno je protekle sezone odigrao za Hoffenheim 34 utakmice i zabio 12 golova (protivničku je mrežu pogodio svakih 212 minuta). Bruno Petković je za Dinamo prošle sezone u četiri natjecanja imao 44 nastupa i pritom zabio 14 golova (prosječno svakih 196 minuta). Odsutni Marko Livaja odigrao je 42 utakmice i zabio 21 gol. S obzirom na minutažu provedenu na terenu, on zabija svake 173 minute.

Ima li šanse za Ivanušeca?

Najmlađi i iskustvom najsiromašniji (svega dva nastupa za Hrvatsku) u ovom je kvintetu napadač Benfice Petar Musa. On je protekle sezone imao 41 nastup u pet natjecanja, ali je prosječno proveo na terenu 27 minuta. Zabio je sveukupno 11 golova, odnosno pogađao je suparničke mreže svake 102 minute.

Spomenute su brojke zanimljive, iako ne nude nikakve "duboko misaone" sugestije. Osobito su irelevantne u kontekstu predstojeće Lige nacija. Teško je povjerovati da bi Dalić, koji ponizno uvažava igračku hijerarhiju, napao Nizozemsku s Musom kao središnjim napadačem. Izvjesnije je da će na poziciju "devetke" postaviti Kramarića, a napadački trojac upotpuniti Pašalićem ili Vlašićem. Ili možda Ivanušecom...

Linker
26. travanj 2024 21:07