Hrvatski i škotski navijači u Glasgowu uoči utakmice
 Foto: D. Antolić
SHOW UOČI UTAKMICE

Zašto cijela škotska reprezentacija nije u izolaciji? Okršaj s ministrom jedna od tema dana u Glasgowu

Zagrijavanje u centru grada protječe u mlakoj atmosferi. Škoti su se potrošili u invaziji na London
Piše: Dražen Krušelj/JLObjavljeno: 22. lipanj 2021. 17:11

Utorak je u Glasgowu osvanuo siv i hladan, temperatura ovdje samo iznimno skoči iznad 17-18 ‘celzijevaca’, ali se s televizijskog ekrana svejedno pušilo i dimilo. Voditeljski tandem ITV-ja u jutarnjem je programu grilao britanskog ministra zdravstva Matta Hancocka. Povod je bio slučaj škotskog reprezentativca Billyja Gilmoura koji se nakon pozitivnog testa na covid-19 jednostavno evakuirao iz balona i – nikom ništa.

“Mjesecima uvjeravate ljude da jedan zaraženi znači obvezu samoizolacije za sve koji su boravili u balonu. Ljudi zbog toga mijenjaju radne navike, otkazuju turističke aranžmane. Nije li to sjajan primjer licemjerja?”, rešetali su voditelji ministra.

“Nije. Ujedinjeno kraljevstvo je na početku pandemije pokazalo da namjerava pomoći elitnom sportu. I Premier league je imao protokole, koji su dopuštali momčadima da nastave natjecanje nakon izbijanja zaraze među igračima”, gutao je knedle minister.

“Aha, želite nam reći da su elitni sportaši važniji od nas ostalih i mogu činiti što požele”, ispratio je voditelj ministra i prepustio studio kolegama koji se bave nešto ležernijim temama. U nastavku programa veterinar je objašnjavao kako pomoći psima u borbi s nametnicima, a izvjesni Fido je prikladno birao između dvije posude s hranom. Onu s plavo-bijelim križem Sv. Andrije nije ni primijetio, na žalost nazočnih odmah se zaputio prema posudi s crveno-bijelim kvadratićima.

Kada smo već kod Hancockovih “elitnih sportaša”, novinare su na ulasku u Veliku Britaniju titulirali sličnim naslovom, nešto kao “elitno prateće osoblje” u službi važnog događaja što nam je u praksi donijelo jedino povlasticu neometanog odlaska iz hotela na stadion. Grad i njegovi sadržaji praktično su nam zabranjeni: galerije i muzeji taj hendikep neće posebno osjetiti, ali neki šarmantni pubovi u blizini ne bi se bunili kada bi u njih preselili svoje urede.

Na jedan takav koji nudi filmsku priču gledam s prozora sobe. Zove se Clutha Victoria Bar i 2013. postao je globalna vijest. Helikopter s tročlanom posadom srušio se ravno na pub i u smrt povukao još sedmero gostiju. Obitelji unesrećenih dugo su se s državom poslije natezali oko odšteta.

VIDEO: Dražen Krušelj

Zagrijavanje za utakmicu u centru Glasgowa protječe u mlakoj atmosferi. Škoti su se potrošili u onoj invaziji na London. U mnoštvu domaćih navijača koji su na terasama kafića na George Squareu mirno ispijali piva susrećemo obitelj Butigan. Otac Ivica rođen je u Dubrovniku, ali već 35 godina godina živi u Birminghamu. U društvu je troje djece koji nose dresove Hrvatske, ali nismo ih uspjeli ohrabriti da progovore hrvatski.

- Mi smo vam “baggies”, pratili smo Slavena Bilića dok je bio u WBA, a sada naravno pratimo reprezentaciju. Gledali smo utakmicu na Wembleyu, malo smo razočarani predstavama u prva dva nastupa. Škoti su odigrali dobru utakmicu s Engleskom tako da nam neće biti lako, ali nadamo se pobjedi. Razveselite nas sa tri boda i oprošteno vam je – poručuje nogometašima tata Butigan.

Linker
13. svibanj 2024 12:37