PAOLO BRUNO
BIVŠI VATRENI

Hrvat postao pravi junak u ‘gradu ljubavi‘! Talijani mu se naklonili: ‘Ovaj rezultat je njegova zasluga‘

U Gazzetti dello Sport Jurić je dobio ‘sedmicu‘, što je za talijanske prilike visoka ocjena
Piše: Zdravko Reić/Jutarnji listObjavljeno: 26. listopad 2020. 13:55

Protivno svim očekivanjima i najavama, u šestom kolu Serie A autsajder Verona Hellas ostala je neporažena na torinskom Stadiumu protiv Juventusa (1-1), i prema svim ocjenama za protagonista tog uspjeha gostiju proglašen je Ivan Jurić, trener "žuto-plavih". Možete zamisliti, prošle su 32 godine otkako je Verona u Torinu ostala neporažena…

- Raduje me ovaj rezultat - rekao je Jurić poslije utakmice - pogotovo zato što je moja momčad vrlo mlada, neiskusna. A s velikim Juventusom su se dobro nosili, dapače do izjednačenja i gola Kuluševskog mi smo ih nadigrali.

U Gazzetti dello Sport Jurić je dobio "sedmicu", što je za talijanske prilike visoka ocjena, u opisu Fabiane Della Valle za zasluge trenera Verone je napisano:

"Ako momčad krene tako intenzivno i agresivno od prve minute to je zasluga trenera. Malobrojni dolaze na Stadium tako otvorenog garda kao što je to uradila Verona. Karakter i otvoreni način igre Verone su garancija dobre sezone."

Ipak, Jurić poslije utakmice nije bio baš zadovoljan, taj bod mu je značajan (osmi iz pet utakmica), ali:

- Mi smo ih držali za vrat sedamdeset minuta, igrali smo bolje. Onda je do izražaja došla snaga Juventusa…

U momčadi Verone igrao je i Nikola Kalinić, Jurić je njegov doprinos ocijenio kao značajan (u Gazzetti je dobio 6,5):

- Kale je pravi igrač, još je daleko od maksimuma, od njega mnogo očekujem.

Jurić je preuzeo Veronu u ljeto 2019., tada je na kladionici, prema mišljenju "bookmakera", bio prvi kandidat za smjenu u prvenstvu, ali se eto naš trener održao na klupi, imao je ponuda da preuzme jači klub u Serie A (Fiorentina), ostao je vjeran Veroni.

- Zadovoljan sam kako ovi mladići prihvaćaju moje zahtjeve, čak više, to jest bolje nego sam se nadao.

Poslije utakmice je gostovao na SkySport, pitali su ga o "battibecu" (prepirci) pri kraju utakmice s igračima Juventusa, objasnio je:

image
ALESSANDRO SABATTINI

- Nije to ništa, to su događaji na terenu, kasnije se ohladim… Onda opet postajem 'brava persona'.

No, iz studija Sky sporta su inzistirali:

- Ma, vrijeđali su me, rekli su da sam 'uomo dei Balcani', dakle Balkanac, pa ako sam Balkanac onda sam im uzvratio. Nikome ja ne ostajem dužan.

To je komentatore podsjetilo na svađu s Antonijem Conteom, trenerom Intera iz prošlog prvenstva, kad mu je rekao: "Stai muto", dakle "šuti", na vulgaran način, ali je Jurić odgovorio u stilu da takve nepristojne lekcije ne prihvaća.

Zanimljivo je da je Juriću postavljeno pitanje o prošlom "calciomercatu", odbio je govoriti, jer bi "u to slučaju mogao biti smijenjen". Radi se o tome da je predsjednik Verone Maurizio Setti, biznismen na području tekstila, osigurao vrlo ograničen budžet kluba.

Jurić je bio igrač Hajduka, zarana je transferiran u Španjolsku, u to vrijeme Tomislav Ivić kao šef struke "bijelih" više je volio zaradu kluba od dva milijuna maraka. A Jurić je poslije Seville i Albacetea, osvanuo u talijanskom drugoligašu Crotoneu, gdje ga je trenirao Giampaolo Gasperini, koji ga je odveo sobom u Genovu, pa kasnije kao svojeg pomoćnika u Inter i Palermo. Prvi samostani posao Jurić je dobio u Mantovi, zatim u Crotoneu, koji se plasirao, prvi put u 93-godišnjoj povijesti u Serie A, da bi Jurić preuzeo Genovu. U tom klubu je doživio dvije smjene, tri puta se vraćao na klupu i u ljeto 2019. preuzeo Veronu.

Zanimljivo je da je Jurić bio standardni igrač svoje generacije u mladoj reprezentaciji Hrvatske (16 utakmica), dok je za A-reprezentaciju odigrao pet utakmica. Debitirao je u 34. godini na poziv Slavena Bilića, nije se održao, i to u prvom redu jer se vrlo kritički odnosio prema suigračima ("ne može se tako komotno igrati, najgore je što nikome se ne može ništa kazati").

Linker
10. svibanj 2024 05:26