AFP
RONALDU GODINE NE SMETAJU

Nitko na Apeninima nije brže postigao 50 golova od njega! I ne samo to, već je napravio još nešto čudesno

Iako mu je na leđima već 35 godina, njegova glad za pogocima i dalje je ogromna...
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. srpanj 2020. 21:31

Cristiano Ronaldo u ponedjeljak je u Torinu s dva pogotka srušio Lazio (2:1) u derbiju talijanskog prvenstva te je odveo Staru damu na korak do obrane naslova prvaka. Prvi gol protiv najvećeg konkurenta za titulu ujedno je sjajnom Portugalcu bio i 50. u 61 nastupu u talijanskom prvenstvu, čime je postao igrač koji je najbrže stigao do te brojke otkako se pobjeda boduje s tri boda. Prije njega rekorder je bio Ukrajinac Andrij Ševčenko koji je za Milan zabio 50 golova u 68 nastupa.

Iako mu je na leđima već 35 godina, njegova glad za pogocima i dalje je ogromna, a uz toliko golova idu i različiti rekordi. Tako je Ronaldo postao prvi igrač u povijesti nogometa koji je postigao najmanje 50 pogodaka u talijanskoj Serie A, španjolskoj La Ligi i engleskoj Premier ligi nastupajući za Juventus, Real Madrid i Manchester United. U Italiji je sad na 51 golu, u Engleskoj je zabio 84, a u Španjolskoj 311.

Cilj je prvi topnik Serie A

- Znali smo da nas čeka vrlo teška utakmica protiv suparnika koji je imao sjajnu sezonu, no isto smo tako znali da je ovo velika prilika za pobjedu jer smo igrali kod kuće. Imamo još četiri kola do kraja, ali ne smijemo se opustiti - prokomentirao je Portugalac ogled s Lazijom.

image
AFP

Nije mogao izbjeći ni pitanje o rekordima.
- Oni su uvijek važni, ali važno je to što momčad pobjeđuje. Imamo fenomenalnu ekipu i to smo opet pokazali, iako uvijek nastojimo napredovati i podizati ljestvicu.

Kad smo već kod rekorda, valja spomenuti da je reprezentativac BiH Edin Džeko bio prvi igrač koji je zabio najmanje 50 golova u tri od pet najjačih europskih liga. Aktualni član Rome to je ostvario u ožujku 2018. godine, a trenutačno na kontu ima 77 golova za Romu u Serie A, 50 golova za Manchester City u Premier ligi te 66 za Wolfsburg u Bundesligi.

Ove godine neće se dodjeljivati Zlatna lopta, ali Ronaldo može osvojiti druge individualne nagrade. Jedna od njih je Capocannoniere, odnosno naslov najboljeg strijelca talijanskog prvenstva. Iako je potvrda devetog uzastopnog naslova prvaka sad samo tehničko pitanje, Cristianovi su motivi veliki i do kraja će ići maksimalno. Naime, Ronaldo i napadač Lazija Ciro Immobile, koji je iz jedanaesterca zabio počasni gol za Lazio u Torinu, izjednačeni su na vrhu ljestvice strijelaca Serie A s po 30 pogodaka. Po 12 su ih postigli iz kaznenih udaraca.

Dvojka lovi Higuaina

Tek jednom u povijesti dogodilo se da su dvojica igrača u istoj sezoni postigla više od 30 pogodaka u Serie A, bilo je to 1950/51. kad su dominirali Milanov Gunnar Nordahl i Interov Istvan Nyers. Ronaldu i Immobileu dostižan je i rekord svih vremena od 36 prvenstvenih golova u jednoj sezoni, koliko ih je aktualni Ronaldov suigrač Gonzalo Higuain postigao za Napoli u sezoni 2015/16.

Immobile je golom protiv Juventusa postao tek peti talijanski igrač koji je zabio najmanje 30 u jednoj sezoni Serie A. Prije njega to su ostvarili Giuseppe Meazza, Felice Borel, Antonio Angelillo i Luca Toni. Ronaldo je tek treći nogometaš Juventusa koji je zabio 30 ili više golova u jednoj sezoni, nakon Borela i Johna Hansena.

Čudesne brojke

311
golova zabio je Ronaldo u La Ligi
84
gola zabio je Ronaldo u Premier ligi
51
gol zabio je Ronaldo u Serie A
77
golova zabio je Džeko u Serie A
50
golova zabio je Džeko u
Premier ligi
66
golova zabio je Džeko u Bundesligi

Linker
26. travanj 2024 15:49