FATIH AKTAS Anadolu Agency Via Afp
ŽELJE UOČI ŽDRIJEBA

‘Htio bih da izvučemo Brazil ili Argentinu, a svojoj reprezentaciji poželio bih i - Hrvatsku!‘

‘Hrvatska i dalje ima veliki potencijal, a tu je i Luka Modrić, čovjek u čijem nogometu svi uživamo‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. travanj 2022. 12:25

Dan prije ždrijeba Svjetskog prvenstva mnogi akreditirani novinari pohodili su Kongres FIFA-e. I dok smo slušali o velikim očekivanjima od Mundijala, o napretku u ljudskim pravima u Kataru koji dopušta dolazak na SP svima, tako i pripadnicima LGBTQ+ zajednice što je ovdje bilo sporno, te dok su delegati pljeskali predsjedniku Gianniju Infantinu kad je najavio da sljedeće godine ide po još jedan mandat, razgovarali smo s nekoliko novinara o njihovim očekivanjima na ždrijebu, Hrvatskoj i još nekim temama…

- Mi ne sudjelujemo na ždrijebu, radije pitajte druge - kiselo su se smijala dvojica Talijana kad smo htjeli doznati iz koje su države i što za svoju reprezentaciju očekuju. Šok je za njih golem.

- Nećemo to tako brzo zaboraviti, drugi put nas nema.

Natjecateljski ozbiljni

No, kolega Vincent Amalvy iz AFP-a, Agencija France Presse, nema tih problema.

- Što mi Francuzi želimo od ždrijeba? Njemačku. Zar ne bi bilo lijepo da i nju pobijedimo. Utakmice s njima nas inspiriraju - on se pak srdačno nasmijao, da bismo ga podsjetili na finale u Moskvi u kojem su svladali Hrvatsku 4:2.

- Četiri su godine prošle, mnogo se toga promijenilo, ali Francuska ponovno ide po naslov prvaka. Ne znam može li Hrvatska u finale, možda je to bio samo jedan veliki rezultat kojeg neće tako skoro ponoviti. Međutim, Hrvatska ima kvalitetu, ima konstantu, a posebno se ističe nekoliko igrača koji je ponovno čine natjecateljski ozbiljnom. Toliko puta igramo međusobno mi Francuzi i Hrvati da vjerojatno nećemo još jednom biti u istoj skupini. Hrvatsku nitko ne smije podcijeniti kad se radi o ozbiljnim procjenama tko bi mogao daleko otići na turniru.

Nedugo prije nego što smo razgovarali Infantino je na presici rekao da se neće žuriti sa Svjetskim prvenstvom svake dvije godine, kako razgovori uz poštovanje svih trebaju biti u konstruktivnoj atmosferi, ali da je moguće da ponude opciju po kojoj bi Mundijal bio svake tri godine s drugačijim načinom kvalifikacija. Što misli o tome pitali smo Amalvyja.

- Cijenim sve ideje, ali po meni Svjetsko prvenstvo svake dvije godine bilo bi prečesto - kazao je novinar iz države čiji je stručnjak Arsene Wenger potpisao taj prijedlog.

Kritike Norvežanke

Potražili smo i kolege s drugih kontinenata, brojni su bili Japanci. Kao i uvijek.

- Imali smo teško razdoblje naklon lošeg nastupa u Rusiji prije četiri godine kad smo u skupini osvojili samo jedan bod. Sada želim što bolji ždrijeb, ali i atraktivne protivnike. Htio bih da iz pota 1 dobijemo Brazil ili eventualno Argentinu, a iz drugog ili četvrtog europsku državu. Zanimljivo je što će u trećem potu u kojem smo mi biti i Vahid Halilhodžić, izbornik Maroka, koji je nekad vodio japansku reprezentaciju. Iz četvrte kategorije ne bih imao ništa niti protiv momčadi iz CONMEBOL-a, ako iz prvog to ne budu Brazil ili Argentina - rekao nam je Daisuke Miyata iz Jiji Pressa.

Biste li voljeli da Japan igra protiv Hrvatske?

- Volio bih da bude tako.

Kako gleda na Hrvatsku koja brani srebro osvojeno prije četiri godine?

- Hrvatska je i dalje vrlo dobra reprezentacija. Nisu više neki igrači u ekipi, no ona i dalje ima veliki potencijal jer čine je iznimno nadareni igrači. A tu je i dalje i Luka Modrić kao vođa, čovjek u čijem nogometu svi uživamo. U Kovačiću ima zanimljivog partnera…

Nije htio komentirati izbacivanje Rusije iz kvalifikacija, a o prijedlogu da se Svjetsko prvenstvo igra svake dvije godine bio je vrlo oštar.

- To je zapravo luda ideja. Rekao bih da se iza toga mora skrivati korupcija.

Inače, na Kongresu je jučer govorila i predsjednica Nogometnog saveza Norveške Lisa Klaveness, koja je kritizirala FIFA-u kazavši:

- FIFA je 2010. dodijelila SP na neprihvatljiv način s neprihvatljivim posljedicama. Ljudska prava, jednakost, demokracija, temeljni interesi nogometa, bili su u prvih 11 tek mnogo godina kasnije. FIFA se kasnije pozabavila ovim problemima, ali još je dug put do toga. FIFA se mora ponašati kao uzor.

Linker
15. svibanj 2024 01:17