Virgil Van Dijk

 ALBERTO PIZZOLI Afp
NAJAVA SPEKTAKLA

Nizozemci se spremaju za veliki obračun: ‘Nitko Messija ne može sam zaustaviti, imat ćemo plan‘

Argentina i Nizozemska imaju bogatu povijest nadmetanja na svjetskim prvenstvima.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 07. prosinac 2022. 10:56

Nizozemska će reprezentacija svoj put prema polufinalu Svjetskog prvenstva u petak pokušati pronaći protiv Argentine koju predvodi Lionel Messi. Virgila van Dijka i društvo iz obrane Oranja čeka teška i nezahvalna zadaća protiv jednog od najboljih svjetskih nogometaša svih vremena.

Messi je s 35 godina na zalazu karijere, ali i dalje je sposoban proizvesti čaroliju na nogometnom terenu. Na ovom je Mundijalu dosad postigao tri pogotka, dok protiv Poljske nije realizirao (poklonjeni mu) kazneni udarac.

- Ono što je teško kad je on u pitanju je to da se negdje odmara dok mi napadamo. Stoga moramo biti jako čvrsti u smislu defenzivne organizacije. Njegovi suigrači uvijek ga traže kako bi suparniku otežali posao u kontranapadu – rekao je Van Dijk, koji s 31 godinom igra tek svoje prvo Svjetsko prvenstvo.

Stoper Liverpoola i Oranja ne krije da je uzbuđen zbog ove velike utakmice, no u prvi plan gura momčad.

- Čast je igrati protiv Messija. Ali, nisam tu ja protiv njega, ili Nizozemska protiv njega, već Nizozemska protiv Argentine. Nitko ga ne može sam zaustaviti, morat ćemo smisliti dobar plan.

Inače, Van Dijk je već imao prilike igrati protiv Messija, bilo je to u polufinalu Lige prvaka 2019. godine. Barcelona je kod kuće slavila 3:0, u uzvratu na Anfieldu Liverpool je napravio veliki, čudesni preokret.

Nizozemski izbornik Louis van Gaal svjestan je Messijeve kvalitete, ali u njemu vidi i priliku za svoju momčad.

- On doista jest najopasniji igrač, koji stvara najviše prilika za druge, isto tako i za sebe. No, s druge strane, on nije toliko uključen u igru kad suparnik ima posjed lopte. I tu su naše šanse – ističe Van Gaal.

Argentina i Nizozemska imaju zanimljivu povijest međusobnih ogleda na Svjetskim prvenstvima. Gaučosi su svoj prvi svjetski naslov osvojili 1978. godine nakon što su na Monumentalu u Buenos Airesu u finalu slavili s 3:1. Na SP-u u Brazilu 2014. Argentinci su u polufinalu na jedanaesterce izbacili Nizozemce (4:2, 0:0).

- Još uvijek moramo izravnati račune. Ne volim razmišljati o tome jer sam mislio da ćemo pobijediti... Želio bih uvjeriti ljude kod kuće da samo odu gledati utakmicu i navijati za nas, a mi ćemo iz toga izvući veliku podršku – poručio je nizozemski izbornik.

Linker
15. svibanj 2024 09:29