TOM DUBRAVEC Cropix
NOVI OGLED

Od Maroka svi očekuju da napadne i nadigra ‘stariju i umorniju Hrvatsku‘. Ali, to je velika zamka!

Hrvatska i Maroko susreli su se na startu, međusobnim dvobojem će i završiti nastupe u Kataru
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. prosinac 2022. 22:48

Prije tri tjedna bila je to utakmica s najavom debija viceprvaka svijeta protiv vrlo dobre afričke selekcije. Dvadeset tri dana kasnije najave imaju sasvim drugi okvir. U borbi za treće mjesto igrat će kvalitetno potvrđena Hrvatska, te najugodnije iznenađenje Svjetskog prvenstva - Maroko!

Taj ton diktira većina svjetskih medija, pogotovo nakon što su vidjeli polufinalni dvoboj Marokanaca i Francuza. Istina je da su svjetski prvaci iz 2018. djelovali da čvrsto drže kontrolu prolaza u svojim rukama, no točno je i to da je Maroko stvorio ogromne probleme Deschampsovoj momčadi u drugom poluvremenu. Opasno je živjela Francuska, koja je svoje probleme riješila kako to obično biva, potencijalom svog fenomena Kyliana Mbappea. Slično kao i Argentina.

Kad se bude sumiralo dojmove o Kataru 2022. godine, osim imena pobjednika, manje će se pamtiti nogomet kojeg su dva finalista prikazali na Mundijalu. Njih će se najviše pamtiti, pogotovo pobjednika, po najvažnijim im igračima, Messiju ili Mbappeu. Oni su ti koji su učinili tu razliku u kvaliteti, a kako bi se, primjerice Francuska protiv Maroka, a Argentina protiv Hrvatske, nametnuli za finale...

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Najboljih 4-3-3

No, opći je dojam svjetskih medija i analitičara da je Maroko na planu igre, intenziteta i svježine nogometa ostavio najugodniji trag. Kad se najavljivao njihov start na Mundijalu, protiv Hrvatske, uglavnom su na račun Maroka navođeni konvencionalni pozitivni dojmovi. Ukazivalo se da su čvrsti i dobro organizirani, da imaju 18 igrača koji igraju u Europi, među kojima strše zvijezde tipa Ziyech. Više se tretiralo smjenu izbornika s kojim su izborili SP, Vahida Halilhodžića, odnosno, promociju Walida Regraguija, te posljedični povratak onih zvijezda koji su bili u sukobu s prijašnjim izbornikom.

Nakon 90 minuta s Hrvatskom u prvoj utakmici, dalo se naslutiti da je Maroko vrlo nezgodan takmac, tim prije što su Vatrenima dopustili tek jednu priliku (Vlašić) za pogodak. Za razliku od ere Halilhodžić, koji je pripremio prije svega organizacijski odlično tu selekciju, Regragui je prihvatio stav igrača da im je lakše igrati u 4-3-3 nego u 3-5-2 formaciji bivšeg trenera. Već od druge utakmice, protiv Belgije, pokazalo se da je to tako jer su Marokanci, za razliku od dvoboja s Hrvatskom, otvorili ofenzivne koridore i demonstrirali ofenzivnu moć.

Analitičari iz Katara precizno su navodili nacrte igre Maroka, te ga kvalificirali kao linijski najuredniji te najbolje posloženi format 4-3-3 prvenstva. Izvrsnu pogotovo defenzivnu organizaciju igre Halilhodžića, Regragui je ofenzivno nadogradio i iz utakmice u utakmicu oslobađala se ogromna energija, polet i fizička nadmoć Maroka. Poklekli su joj Belgija, Kanada, Španjolska, Portugal, a protiv Francuske u drugom poluvremenu djelovali su možda i najbolje. I to bez obzira na ozljede glavnih stopera, kvalitetu suparnika i šestu utakmicu u kratkom vremenu. Dok je Francuzima to normalan ritam, za Maroko ipak predstavlja nešto novo...

U subotu će se Hrvatskoj sučeliti nešto izmijenjena momčad (ozljede Aguerda, Saissa, Mazraouija) i svakako potrošenija nego što je bila prije polufinala. Maroko je upravo protiv Francuza “iscijedio” energiju, fizičku i emotivnu, zbog svog prvog polufinala u povijesti, te posljedičnog pražnjenja zbog nedosanjanog finala. No, Maroko će biti itekako “napaljen” u borbi za medalju jer i to će im biti povijesni novitet.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

Zamka za Maroko

Upravo taj osjećaj, koji im se izrodio tijekom šest dvoboja na ovom Mundijalu, a to je da su sposobni igrati protiv svakog, i najvećih, bit će nova snaga samopouzdanja suparnika Hrvatske. To, međutim, može biti i zamka. Od Maroka sada svi očekuju, a i oni sami, da napadnu i nadigraju “stariju i umorniju Hrvatsku”.

Vatreni imaju više iskustva natjecateljske prirode, a na planu motivacije i ambicije osvajanja medalje nisu ništa manje napaljeni od Maroka. Nije nevažna promjena, kao plus hrvatskoj momčadi, da će Maroko ovaj put biti otvoreniji i ostavit će više prostora na svojoj polovici u odnosu na prvi meč. Tamo su gledali prije svega obraniti se... Budu li Vatreni dovoljno energetski spremni, za Maroko će biti i teže nego u prvoj utakmici.

MAROKOV POMAK OD PRVE UTAKMICE

Samopouzdanje

Od prve utakmice s Hrvatskom do Francuske, natjecateljska je moć Maroka samo rasla, a to je donijelo ogromnu dozu samopouzdanja igračima i izborniku. Uvjereni su da mogu dobiti svakoga na katarskom turniru.

HRVATSKI PAD OD PRVE UTAKMICE

Energija

Protiv Maroka djelovali smo jalovo više zbog opreznijeg taktičkog pristupa. Drugu utakmicu s njima Vatreni dočekuju bitno energetski "tanji". Dalić je koristio najmanje igrača i udarna postava odaje iscrpljenost.



POGLEDAJTE NOVI MUNDOCAST

Tko će od Vatrenih sigurno napraviti transfer nakon Mundijala, a za koga se ne bi čudili da ode u veliki klub? Koliko će Hrvata biti u idealnoj momčadi prvenstva? S kojim sustavom bi Dalić mogao iznenaditi Maroko? Odgovore na ta i druga pitanja saznajte u novom Mundocastu u kojem je gostovao Stjepan Tomas:

Linker
02. svibanj 2024 01:32