Enner Valencia sa suigračima slavi pogodak

 MANAN VATSYAYANA Afp
JUNAK DANA BY SMOKI

Ovo je heroj prvog dana Svjetskog prvenstva! Njegova priča inspirira nogometaše diljem svijeta

Porijeklom je iz siromašne obitelji, nije imao novac niti za hranu kada je krenuo u prvom klubu.
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. studeni 2022. 19:22

Premijeru Svjetskog prvenstva u Kataru obilježio je kapetan Ekvadora Enner Valencia. Zabio je prvi gol već u 3. minuti kojeg mu je VAR poništio, potom je izborio i realizirao kazneni udarac, a pitanje pobjednika riješio je svojim drugim pogotkom već nakon pola sata igre.

Valencia je od ljeta 2020. godine u turskom Fenerbahčeu, a vrlo dobru klupsku formu prenio je i u reprezentativni dres na mundijalskoj premijeri. S 33 godine još uvijek je u naponu snage, što je potvrdio 36. i 37. pogotkom u 75. nastupu za Ekvador.

U klupskoj karijeri Valencia je bio prvak Ekvadora s Emelecom, s Tigresom je osvojio meksičko prvenstvo i CONCACAF-ovu Ligu prvaka. Pamtimo ga i iz razdoblja u Engleskoj, gdje je nastupao za West Ham i Everton. Za Čekićare u 68 utakmica postigao 10 pogodaka, za Everton je poentirao triput u 23 nastupa.

Porijeklom je iz siromašne provincijske obitelji, puno je toga morao pretrpjeti kako bi uspio u nogometu. Tako je po dolasku u Emelec spavao u trošnim klupskim prostorijama jer nije imao novac kojim bi platio smještaj, a ponekad nije imao ni za hranu. Sve je to dio njegove zanimljive i inspirativne životne i nogometne priče.

Na Mundijalu u Brazilu Valencia je postigao tri pogotka, a već u prvoj utakmici u Kataru dvaput se upisao u strijelce. Zaradio je pritom i ozljedu koljena zbog koje je ranio napustio teren, a njegovo eventualno neigranje bio bi velik hendikep za Ekvador u nastavku natjecanja. Njegove će usluge itekako dobro doći protiv Senegala i Nizozemske.

Linker
13. svibanj 2024 18:58