GABRIEL BOUYS Afp
DRAŽEN ANTOLIĆ IZ DOHE

Pa on je skuplji od svih igrača Hrvatske, daleko su jači nego ikad, ali Vatreni bi to morali riješiti!

Najveći žamor dogodio se kad je Njemačka ušla u skupinu sa Španjolskom, no društvo im nije "vruće"
Piše: Dražen Antolić iz DoheObjavljeno: 02. travanj 2022. 07:43

Hrvatska je uz Belgiju drugi favorit za prolaz skupine F, zadovoljni smo ždrijebom iako je moglo biti i bolje da nam na kraju nije stigla Kanada. Igrati s Marokom Vahida Halilhodžića bit će poseban izazov jer nekadašnji trener Dinama savršeno poznaje hrvatski nogomet, a to je i najvažnija utakmica u skupini jer s njom otvaramo SP. U drugom kolu imamo Kanadu i već u ta dva nastupa morali bismo puno toga riješiti. Belgija će ostati na kraju 1. prosinca kao jagoda na šlagu ili teška večer za vađenje, ovisno što će izabranici Zlatka Dalića dotad napraviti.

Ovo nije najbolji ždrijeb koji je Hrvatska ikad dobila, ali nije ni puno jači nego u Rusiji prije četiri godine. Tada smo istoga časa kazali – ne tresite se, Hrvatska ovo prolazi. Rezultat je bio devet bodova u konkurenciji Argentine, Nigerije i Islanda. Još jednom moramo vjerovati u isto, iako bi sada posao mogao biti nešto zahtjevniji. Opet, ako Vatreni budu pravi, igrat će u nokaut-fazi. Ako to naprave kao drugi u skupini na Education City stadionu, čekao bi ih pobjednik skupine u kojoj su Španjolska i Njemačka. Kao prvi išli bi na drugoga iz toga društva koje još čine Japan i bolji iz dva ogleda Kostarike i Novog Zelanda.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Prvo smo doznali da nam je glavni konkurent Belgija nositelj skupine F i da prvu utakmicu igramo 23. studenoga. Vatreni i Crveni vragovi nikad se nisu sastali na velikim natjecanjima, ali imaju iskustvo iz kvalifikacija, Hrvatska je bila bolja za SP 2002., a Belgija za Mundijal 2014. godine, iako smo se oba puta plasirali jedni i drugi. U osam međusobnih utakmica imamo tri pobjede, tri poraza i dva remija, a Belgija je poravnala skor sa 1:0 u prijateljskom susretu prije lanjskog Eura. Premda su Vatreni i Belgijanci trebali dvaput igrati u Dohi, prvo 2020. potom i ove godine, nije se dogodilo, no očito je bilo suđeno.

Potom je izvučeno da ćemo igrati protiv Maroka i to na otvaranju. Radi se o momčadi koja ima klasnih igrača kao što su Sevillini golman Bono, te napadači Munir i En-Nesyri, pa Hakimi, Aguerd koji je Majerov suigrač u Rennesu te mladi Abde iz Barcelone. Iako Vahid Halilhodžić neke poput Ziyecha iz Chelseaja ne zove. Igrali smo samo jednom na turniru u njihovoj Casablanci i dobili udarcima s bijele točke nakon što je bilo 2:2. Na kraju nam je pripala Kanada zato što Gana nije mogla biti s nama jer imamo Maroko iz Afrike. Vodi je Englez John Herdman, a za nju brani osebujni Srbin iz Knina Milan Borjan, vratara Crvene zvezde, koji i danas tvrdi da je Knin srpski grad. Imaju brze i opasne igrače poput Jonathana Davida iz Lillea, a najpoznatiji je Alphonso Davies iz Bayerna. Obojica su s procjenom od 50 i 70 milijuna eura po Transfermartku, pojedinačno skuplji od svih igrača Hrvatske. Daleko su jači nego ikad, ali opet nije to vrhunska svjetska razina.

image

Alphonso Davies

TOM WELLER Dpa Picture-alliance Via Afp

Najveći žamor dogodio se kad je Njemačka ušla u skupinu sa Španjolskom, no društvo im nije "vruće". Ispalo je da nema skupine smrti, no hoće li favoriti opravdati očekivanja?

Nevjerojatno je kako se ponovilo iz Rusije da u skupini igraju Brazil, Švicarska i Srbija. Tada su prošli Brazilci i Švicarci, a Srbi grmjeli na njemačkog suca Felixa Brycha, koji je zanemario VAR u njihovoj utakmici sa Švicarcima. Sada im je dodan i Kamerun, onda je bola Kostarika.

Katar je iznimno ponosan što je domaćin prvog Svjetskog prvenstva na arapskom tlu, mnogi gosti pozdravljali su ih sa selam alejkum (mir s vama)… Kad je u golemu dvoranu ušao katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani svi su ustali, zna se tko je gazda i sve plaća. Ceremonija je počela video showom maskote La'eeb, nastavljena prezentacijom lopte Al Rihla, koju je Adidas pripremio za Svjetsko prvenstvo, kao specijalna gošća nastupila je Sherihan, egipatska glumica i pjevačica, golema dvorana Doha Exhibition & Convention Centra bila je puna što lokalnim VIP gostima što nogometnim ljudima iz cijelog svijeta. Trinidad Cordona, Dvido i Aisha otpjevali su pjesmu Mundijala Hayya Hayya… Tri različita umjetnika iz tri različita miljea spojili su se zajedno, a poruka zajedništva je i jedna o glavnih koje FIFA proklamira.

Gianni Infantino, predsjednik FIFA-e, svima je poželio dobrodošlicu na Svjetskom prvenstvu.

- Ovo Svjetsko prvenstvo jednostavno će biti najbolje ikad. Tri milijuna gledatelja u Kataru i pet milijardi u cijelo svijetu bit će zajedno ovdje – kazao je Infantino te dodao:

- Svjesni smo turbulencija danas u svijetu, kao što mnogi ljudi gledaju ždrijeb, tako ga gledaju i brojni lideri, pa šaljem poruku: Molim da nogomet ujedini sve, zaustavite konflikte i ratove – što je prije svega poruka Rusiji koja je izbačena iz kvalifikacija i njezinom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Francuzi su još jednom dobili omaž kao prvaci iz kišovite Moskve, izbornik Didier Deschamps pozvan je na binu. Kazao je:

- Osvajanje svjetskog naslova bila je fantastična emocija.



Skočićev Iran u skupini s Engleskom, Srbija i Švicarska prijetit će Brazilcima

Domaćin SP-a Katar ne može se požaliti, iako bi u svom debitantskom nastupu njegov prolaz u osminu finala ipak bio senzacija. Probuđeni Nizozemci, prvaci Afrike Senegalci i nezgodni Ekvadorci bit će njihovi suparnici u skupini. SP će otvoriti Katar i Ekvador, 21. studenoga.

Skupine G i H čine se kao najjače na papiru. Brazilu su došle dvije europske reprezentacije Srbija i Švicarska, koje nikako ne smiju podcijeniti, a i Kamerun ponekad zna biti opasan. U skupini H su jedni od osvajača SP-a Urugvajci, kojima će glavni suparnici biti Portugalci s Cristianom Ronaldom te Gana i Južna Koreja.

Opasno može biti i aktualnim prvacima svijeta Francuzima, jer im je u skupini Danska, kao i Tunis, koji će imati posebni motiv. Njima u društvo u skupinu D možda stigne i Peru, bude li bolji u sudaru s pobjednikom dvoboja Australija - UAE.

Engleska može trljati ruke nakon što su joj u skupinu B došli Iran, čiji će izbornik Dragan Skočić probati uloviti osminu finala, i SAD, a tu će biti svrstan i netko iz trojca Wales - Škotska - Ukrajina. Argentini i Leu Messiju priključit će se Meksiko, Poljska i Saudijska Arabija, dok je najjači "papirnati" dvojac u skupini E. Španjolska i Njemačka mjesto među 16 lovit će preko Japana te boljeg iz ogleda Novi Zeland - Kostarika.

image
FRANCK FIFE Afp

Linker
16. svibanj 2024 10:43