Poster s likom Luke Modrića postavljen je na jedan od tornjeva na West Bay u Dohi

 TOM DUBRAVEC Cropix
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Samo jedno pivo dijeli me od toga da organizatoru SP-a kažem što mislim o njemu...

Poruka u Hangoutu, pubu u kojem smo nakon napornog dana sjeli popiti piće govori sve...
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 19. studeni 2022. 15:23

Mobitel mi pokazuje da sam danas propješačio 20.500 metara, na kraju prvog dana u Dohi fotoreporter daje do znanja da je zaslužio muški gutljaj piva. Želi li uloviti pravu fotografiju, a jumbo-poster Luke Modrića na pročelju nebodera to svakako jest, "fotić" na Svjetsko prvenstvo mora doći ravno s poligona američkih marinaca, spreman u trku žonglirati s trideset kilograma opreme i voljan poderati dva para tenisica na asfaltu. Jasno vam je da na izlasku s ovakvog mučilišta čovjeku nije do vode.

Čestitam. Mogu te zvati Brozović?, podbadam.

Vodi računa da ja hodam s teškom opremom u ruksaku, smije se.

Razgovor vodimo u The Hangout pubu, na prvom katu hotela. Svi su pubovi i klubovi ovdje zavučeni u hotele kako na cesti ne bi vrijeđali javni moral, nešto o čemu s Katarcima nema pregovora, ali ovaj naš izrazito slabo vodi računa o ćudoređu, dostojanstvenom ponašanju, bontonu i sličnim tričarijama. Osim što je prebučan, on uokvirenim porukama sa zidova podsjeća klijentelu da je u birtiji glupo boraviti trijezan.

image

Poster s likom Luke Modrića postavljen je na jedan od tornjeva na West Bay u Dohi

TOM DUBRAVEC Cropix

"Još samo jedan viski dijeli me od toga da vam kažem što stvarno mislim o vama", čitam jednu takvu pijansku mudrost. "Pijem zato da druge ljude učinim zanimljivima", poručuje druga. Na trećoj citiraju komičara Stevea Martina: "Spisateljska blokada je samo zgodan izraz koji su izmislila zanovijetala da imaju ispriku što piju alkohol". Na ovome mjestu sjetim se Petra Lukovića, lucidnog i originalnog beogradskog novinara, koji je u nekoj parodijskoj biografskoj crtici priznao da je godinama uspješno "predstavljao zemlju u inostranstvu u oblasti alkoholizma". Nije ta disciplina ni u Dohi nemoguća misija, pod uvjetom da čovjek ima dovoljno dubok džep. Jer, teško ćete u Kataru popiti pivo za manje od deset eura. Ako ćete ga uopće popiti, budući da su se pravila igre promijenila doslovce preko noći s četvrtka na petak.

Katar se sprema objaviti odluku o zabrani točenja piva na stadionima i prilazima arenama, objavljeno je u petak. Pritisak stiže ravno s vrha, kraljevska obitelj pritisnula je Fifu i po svaku cijenu želi izgurati bezalkoholno prvenstvo. Točionici će ostati otvoreni u onih nekoliko gradskih fan zona, ali uz nadzor i ograničenje od maksimalno četiri piva po navijaču (eh, to će biti zanimljivo). Za one koji prijeđu granicu predviđene su zone za triježnjenje. Kako će Fifa ovaj zaplet objasniti Budweiseru koji je za ekskluzivna prava točenja nogometnoj organizaciji iskeširao puste milijune, tek ćemo vidjeti.

SP se zahuktava na bizaran, premda objektivno predvidljiv način. Između arapskog svijeta, koji si novcem krči put prema vrhu svjetskog nogometa, i tradicionalnih nogometnih sila ispriječio se problematični alkohol. Riječ koja se, usput rečeno, u naše jezike naselila kao usvojenica iz arapskog. Da parafraziramo duboku misao sa zida The Hangouta - samo jedno pivo dijeli me od toga da organizatoru kažem što zaista mislim o njemu.

Linker
13. svibanj 2024 20:05