TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix
DUDU IZ RIJA

‘U Brazilu se zadnja dva dana jako promijenila priča o Hrvatskoj! A evo i koga želim u polufinalu...‘

‘Da nije bilo Hrvatske, možda mene ne bi bilo kao nogometaša! Normalno da ću navijati za Vatrene‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. prosinac 2022. 11:14

Jučer kasno poslijepodne nam se iz Rio de Janeira javio bivši igrač Dinama i hrvatske reprezentacije Eduardo da Silva. Svi se sjećamo njegovih sjajnih igara u plavom dresu, koliko smo bili sretni kad je odlučio uzeti hrvatsko državljanstvo i odjenuti vatreni dres.

- Bit će to jako teška utakmica za obje reprezentacije. Brazil je favorit, ne samo na današnjoj utakmici protiv Hrvatske, već i za osvajanje SP-a. Ali, Hrvatska je na prošlom SP-u u Rusiji svima dala do znanja da je također sam vrh svjetskog nogometa. Konačno, to je pokazala u Kataru jer se plasirala u četvrtfinale. Iskreno se nadam da Hrvatska može ponoviti 2018. godinu i ovdje u Kataru - kazao nam je Eduardo.

Kad je kazao da se nada da će Hrvatska ponoviti Rusiju, shvatili ste da će danas navijati za - Vatrene.

- Mislim da svatko može razumjeti zašto ja navijam za Hrvatsku. U Hrvatskoj sam boravio preko 15 godina, stalno sam dolazio i kad nisam igrao za Dinamo. Još uvijek dolazim i uvijek ću dolaziti. Ne treba uopće objašnjavati koliko meni znači Hrvatska - priča i dodaje:

- Da nije bilo Hrvatske, možda mene ne bi bilo kao nogometaša! A konačno, igrao sam i za reprezentaciju Hrvatske. Držim da je sasvim normalno i logično da se kao navijač stavljam na stranu Hrvatske, reprezentacije čiji sam dres nosio, zemlje u kojoj sam dugo živio i u koju i dalje često mislim dolaziti.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Pitamo ga kako u Brazilu gledaju na današnji četvrtfinalni okršaj, što se piše u medijima, što govore stručnjaci. obični ljubitelji nogometa? Vide li Hrvatsku kao ozbiljnog suparnika ili drže da će Brazil Vatrene riješiti bez problema?

- Svi u Brazilu poštuju hrvatsku reprezentaciju. To je jedina istina. Makar, nakon utakmica u osmini finala Hrvatska - Japan i Brazil - Južna Koreja bilo je podosta tekstova da će Brazil pobijediti Hrvatsku i da to neće biti težak zadatak. To je bilo zbog toga jer su Vatreni prošli Japan na jedanaesterce, a Brazil je uvjerljivo porazio Južnu Koreju. Nakon tih ogleda bilo je određenog podcjenjivanja Hrvatske. Bila je i neka euforija...

No, priča nam da su se stvari promijenile.

- Jučer i danas se priča neka sasvim druga priča. Posve obratna. Više nigdje nema podcjenjivanja Hrvatske, sve se pretvorilo u veliki respekt. Što se utakmica više približava, u medijima i javnosti postoji sve veći respekt i poštovanje prema Vatrenima, u specijaliziranim emisijama ozbiljno se razgovara o momčadi Zlatka Dalića, pozorno se sve analizira. Hrvatska se cijeni, nema nikakve euforije, makar se ipak naznačuje da je Brazil favorit. No, nikada se ne propusti naglasiti da se igra protiv viceprvaka svijeta, koji ima sjajne nogometaše i koji svakoga može zaviti u crno.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Što misli Dudu, kako će završiti današnji veliki obračun?

- Teško je bilo što prognozirati kad se igra tako velika utakmica u kojoj se sudaraju dvije velike reprezentacije. Mogu samo kazati kako se nadam da će Hrvatska proći u polufinale. Htio bih to. Prvi put kao bivši nogometaš mogu biti obični navijač. I navijati za Hrvatsku. No, moram naglasiti da će prolazak Hrvatske, bez obzira što je jaka, biti iznenađenje! Iznenađenje za cijeli svijet.

Za kraj nam je kazao još nešto...

- Ako Hrvatska prođe Brazil, mislim da bi bolje bilo da u polufinalu igra s Nizozemskom nego Argentinom. Bez obzira na onaj veliki rezultat i pobjedu od 3:0 u Rusiji. Nizozemci bi više odgovarali, definitivno...

Linker
13. svibanj 2024 11:46