ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
UŽIVAJU U BOGATSTVU

U Katru vlada savršeni red! Kocka i droga su zabranjeni, policija ne pita za alkohol, ali ako vas uhvate, eh...

Katar je oličenje današnjeg svijeta - bogate elite koje imaju sve i upravljaju svjetskim tijekovima
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. studeni 2022. 10:08

Katar koji je još prije pedesetak godina bio Pag s viškom pijeska danas opasno prijeti Dubaiju na vrhu rang-liste prestižnih lokacija Bliskog istoka. Izgleda bolje nego ikad, iako ga nisu uspjeli dotjerati kako su željeli. Svjetsko prvenstvo počinje, infrastruktura koja je izravno s njim povezana uglavnom bliješti i djeluje odlično, ali pojedini kranovi u gradu stoje jer utrku s vremenom nisu do kraja dobili.

Novinar koji je u ožujku bio ovdje na turniru čija je pobjednik bila hrvatska reprezentacija sada vidi drugačije, ušminkano lice Dohe. Tada smo se probijali među građevinskim strojevima, hodali po fosnama i pitali se kako će uopće završiti radove na vrijeme. Grad je vrvio radnicima iz Bangladeša, Indije, Nepala... i možemo samo zamisliti kako su na pedeset ljetnih stupnjeva prolijevali znoj da bi dobrostojeći turisti-navijači, hedonisti, ovih dana mogli uživati, a oni su – nestali.

Ne, nema više na vidiku tih šljakera za 300-400 dolara mjesečno, koji žive od riže i pikantnih umaka da bi nešto poslali obiteljima, njih su na tri mjeseca "spakirali" kući i njihove privremene domove prodali nogometnim fanovima. U Kataru su svi poslovi stali, ovdje nitko ništa ne radi osim temeljnih i uslužnih službi, samo se slavi nogomet i meteorski uspon daleko najmanje države koja je ikad ugostila nogometni World Cup.

image
ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Ceste, trgovi, hoteli, poslovne zgrade... sve je okićeno znamenjem zemalja sudionica, hrvatska zastava vije se na brojim udarnim mjestima, zato što smo u nogometu netko ili nas simpatiziraju, tko bi znao.,..

- Ooooo, Hrvati! – srdačno smo dočekani na hotelskoj recepciji.

Ayache je odmah sve objasnio:

- Ja sam Marokanac. Neće vam biti lako protiv Maroka? Ili mislite da hoće? - zagonetno nas je gledao, pa na upit što očekuje ispalio:

- Maroko može pobijediti Hrvatsku. Nemojte se ljutiti, ali vidjet ćete da može.

Katar je oličenje današnjeg svijeta - bogate elite koje imaju sve i upravljaju svjetskim tijekovima, stručnjaci koji će za vrhunsku plaću činiti čudesa gdje god ih se angažira i sve brojnija sirotinja čiji su životi na marginama zanimanje prvih, ali i drugih. No, Katar je napravio velike ustupke Zapadu, brzinom kakva niti približno nije uobičajena za arapski i islamski svijet mijenjao je zakone i podizao radnička prava, želi se svidjeti sve do svoje granice. Koju nije ni pomišljao proći glede LGBTQ+ zajednice i još pojedinih pitanja...

Za Hrvatske navijače je najbitnije da ovdje vlada savršen red, država je gotovo bez kriminala, zaborave li slučajno novčanik polomit će se da ga nađu i vrate ga, kocka i droga su zabranjeni, alkohol samo djelomično. Dopustili su da se toči oko stadiona, u većini fan zona, a već od ranije ima ga u licenciranim hotelima. Cijene piva su paprene, od desetak do petnaestak eura, ali u Supermarketu, jedinom koji ga prodaje, može se naći za tri dolara. Samo za rezidente. U navijačkim područjima predvidjeli su i sobe za trežnjenje, no nitko tko popije ne mora se brinuti. Policija za alkohol ne pita, čak niti u prometu, dräger ne postoji, međutim, napravite li incident, odvedu vas u postaju i izvade krv. Ako ste pod utjecajem, loše vam se piše... Za novinare je napravljen najveći press centar koji je ikad postojao na nogometnim natjecanjima koji ima i pivski vrt, ali nisu nam dali popust. Jedno pivo - 80 kuna!

image
ANDREJ ISAKOVIC Afp

U zapadnim medijima sasute su svakakve optužbe na račun Katara, mnogi su ponudili viđenje da je njegovo domaćinstvo najvećoj nogometnoj smotri pogreška, čak se oglasio i Sepp Blatter, koji je bio predsjednik FIFA-e kad se, kako on kaže, dogodila korupcija kod odabira organizatora, međutim, dojam je novinara da se u nekim stvarima pretjeruje. Tako nam je zazvučala i alarmantna poruka AZOP-a, Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja može samo proširiti paniku među hrvatskim navijačima, a bez pravog razloga. Za dolazak u Katar nužno je svima, ne samo navijačima, nego i novinarima, prijaviti se na aplikaciju Hayya, pa kad sletite u zračnu luku prođete granicu kao u Europskoj uniji.

Bez da ste vidjeli policajca. Prislonite putovnicu, skenira se i otvore se vrata. Ide brzo i glatko, bez procedura i provjera, bez umaranja i nerviranja. Aplikaciju Ehteraz više nije potrebno podizati, ona je nužna još samo za ulazak u zdravstvene ustanove, to je kao naša Covid potvrda. Sad ispada da su te dvije aplikacije opasne kao sam vrag, mogu čitati, brisati i mijenjati sadržaj u mobitelu, kao i pristupiti korisnikovim podacima. Toliko je dramatično da bi trebalo po povratku kući uništiti mobitel.

Imali smo tu aplikaciju na mobitelu u ožujku, štoviše, dugo je nakon povratka u Hrvatsku autor ovog teksta nije deinstalirao i nikakvih problema nije bilo. Razgovarali smo s brojnim Hrvatima koji žive u Kataru, nitko nam nije ponudio negativno iskustvo. Tko je krajnje oprezan može i zapaliti mobitel, no ne treba plašiti ljude.

A kako će točno Svjetsko prvenstvo funkcionirati s organizacijskog aspekta, znat ćemo sljedećih dana... Tek smo stigli. Doha je još prazna, navijači tek polako "kaplju".

Linker
05. svibanj 2024 20:05