Autobus hrvatske reprezentacije ispred hotela Hilton Doha

 TOM DUBRAVEC Cropix
MAKSIMALNA SIGURNOST

VIDEO: Pogledajte impresivni trening centar Vatrenih! Špijuni do informacija mogu doći na samo jedan način

Hrvatska se pazi na svakome koraku - u hotel ju je dopratila policijska kolona, a isto je bilo i pri dolasku na trening
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 18. studeni 2022. 17:12

Tijekom poslijepodneva, nakon ručka i odmora, hrvatska reprezentacija stigla je i u svoj trening-centar, udaljen nekih pet kilometara od Hiltona. Centar okružen zelenilom, koje poput respiratora umiruje pluća od vrućine velegradskog asfalta i ispušnih plinova, koriste Urugvajci i naši.

Nakon strogo čuvanog ulaza, gdje, jasno, morate proći kroz rendgen, smješten je hrvatski medijski centar, primjereno uređen, s efektnim digitalnim "pingvinima" na kojima se vrte fotke naših igrača, ali rashlađen na - 18 celzijevaca. Katarci, naime, vole frižider-uvjete...

Video: Tomislav Juranović

Iza te skladno složene kontejnerske konstrukcije smješten je parkić, a nakon njega i ulaz na teren, s malom montažnom tribinom, ali i nečim mnogo važnijim: prvo ga skriva drvored, a iza njega i dva reda cerade. Budući da je od ceste udaljen stotinjak metara zračne linije, jasno je da špijuni mogu nešto otkriti jedino - dronom. Ali u HNS-u se šale da i za to imaju kontraoružje. Upravo tamo je Dalić oko 18 sati svoju izabranu vrstu izveo na prvi trening.

Video: Tomislav Juranović

Sve što se tiče prvog dana hrvatske ekspedicije u Kataru djelovalo je idilično, jedino je pomalo čudno što će treninzi, dakle, biti na nekih tridesetak stupnjeva, a utakmice će se igrati na oko 20 celzijevaca. Hoće li to biti problem, vidjet ćemo.

Inače, Hrvatska se pazi na svakome koraku - u hotel ju je dopratila cijela kolona policijskih automobila i motora, a isto je bilo i pri dolasku na trening. Autobus optočen jakim katarskim snagama lako je uklizao do tzv. Transmitter stadiona, odnosno Al Ersala. Tako ga, naime, zovu lokalci...

"Trebat će još neko vrijeme postepenog uhodavanja, ali zasad je sve na nivou; rekao bih da živimo u Dohi kao u tzv. velikoj zračnoj luci, sa silnim provjerama koje su karakteristične za aerodrome, ali to je i očekivano i najbolji pokazatelj mjera sigurnosti. Ali to, naravno, daje i dodatna jamstva. Što se samih protokola tiče, oni su davno dogovoreni i svi ih se pridržavaju, tako da u ovome času ne vidim nikakvu mogućnost bilo kakvih problema. To su standardne procedure, zasad je sve OK, ali kažem, kroz neko vrijeme sve će se do kraja uštimati. U svakom slučaju, Hrvatske je sigurna", reći će nam i voditelj Odjela prevencije, sigurnosti i integriteta pri HNS-u Jurica Jurjević. Dodaje i riječ-dvije o navijačima i preporukama:

"Bit će manje hrvatskih navijača nego inače, zbog raznih razloga, no ono što znamo jest da se radi o ljudima koji dugo prate reprezentaciju. I premda će ih ovdje dočekati drugačiji uvjeti od onih na prošlim natjecanjima, mislim da će tu proći sve u redu, ali naravno da im stojimo na raspolaganju i da ćemo pratiti situaciju."

Video: Tomislav Juranović

Dok je Jurjević objašnjavao sigurnosni kontekst, u petak poslijepodne, u 18 sati, izbornik Zlatko Dalić je i službeno započeo "misiju Katar", prvim službenim treningom "vatrenih" u Dohi. Koliko će biti uspješna uvelike će ovisiti upravo o ovome centru. Prvi dojmovi nisu loši. Pogotovo imajući u vidu kako je na teren istrčalo svih 26 igrača. Zdravlje je, dakle, na mjestu, što je sjajna vijest pet dana uoči Maroka.

image

Izbornik Zlatko Dalić ne mora strahovati od špijuna

TOM DUBRAVEC Cropix

Linker
22. svibanj 2024 21:46