Action Plus Sports Images/alamy/alamy/profimedia
STIGAO JEDAN OD NAJBOLJIH

Real je za 103 milijuna eura doveo novog Luku Modrića: ‘Ne vidim slabost u njegovoj igri, mislim da ima sve‘

Ugovor bi na kraju mogao doseći dodatnih 30.9 milijuna eura ako se ostvare dogovoreni bonusi
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 08. lipanj 2023. 23:23

Real Madrid finalizirao je ugovor o kupnji Judea Bellinghama iz Borussije Dortmund za 103 milijuna eura plus dodaci koji bi na kraju mogli doseći dodatnih 30,9 milijuna eura. Engleski veznjak stavit će potpis na šestogodišnji ugovor.

Bellingham je dogovorio ugovor, vrijedan oko deset do 12 milijuna eura netto po godini još u travnju, ali Madrid je čekao da Dortmund završi svoju natjecateljsku sezonu prije nego što je prešao na završne dijelove ugovora. Ovaj 19-godišnjak je bio meta najvećih klubova Premier lige, uključujući Manchester City, a Liverpool se povukao iz utrke jer bi troškovi ograničili planirani remont momčadi Jürgena Kloppa.

Bellingham je došao u Dortmund iz Birminghama 2020. godine i razvio se u jednog od najtraženijih igrača na svijetu. On daje kratkoročni poticaj Kraljevima s Tonijem Kroosom i Lukom Modrićem koji imaju 33, odnosno 37 godina, ali je i dugoročno rješenje za vremena koja u Madridu dolaze. Real je ovaj tjedan izgubio napadača Karima Benzemu, koji je prešao u Al-Ittihad iz Saudijske Arabije.

image


PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Pressinphoto/shutterstock Editorial/profimedia

Mladi Englez bi se u ponedjeljak trebao javiti na okupljanje reprezentacije na St George‘s Parku kako bi se pripremio za kvalifikacijske utakmice za Euro 2024. protiv Malte i Sjeverne Makedonije. Njegov boravak u Dortmundu završio je loše, kada je momčad upropastila svoju priliku za osvajanje Bundeslige posljednjeg dana remiziravši kod kuće protiv Mainza. Bellingham zbog ozljede koljena nije nastupio ni u toj, ali ni u pretposljednjoj utakmici.

Prelazak u Madrid čijih rekordnih 14 osvojenih Ligi prvaka uključuje pet u posljednjih 10 godina, nastavlja uspon igrača s obzirom na njegov seniorski debi sa 16 godina i 38 dana u Birminghamu u kolovozu 2019. Time je postao najmlađi igrač koji je nastupio za njihovu prvu momčad, koja je bila u drugom rangu tamošnjeg nogometa. Njegov prvi nastup u nekoj od prvih liga dogodio se za Dortmund u rujnu 2020. Sa samo 19 godina, Bellingham posjeduje "kompletni nogometni paket": dinamičan vezni igrač koji može osvojiti loptu i proslijediti je naprijed, zadržati posjed momčadi, oduprijeti se "flaster igraču", pronalaziti rupe u protivničkim obranama, i za kraj asistirati i zabijati golove.

- On je jedan od najdarovitijih igrača koje sam ikad vidio. Ne vidim slabost u njegovoj igri, mislim da ima sve. Siguran sam da će biti najbolji veznjak na svijetu - rekao je Cityjev krilni ofenzivac Phil Foden o svom suigraču iz Engleske.

Njegova nogometna postignuća u 19 godina života govore dovoljno: preko 130 natjecateljskih nastupa za jedan od najboljih europskih klubova, a čak je nosio i kapetansku vrpcu, a za svoje uspjehe u Bundesligi je nagrađen nagradom igrača godine. Može se pohvaliti i s 24 međunarodne utakmice, uključujući gol i asistenciju na Svjetskom prvenstvu. Za kraj ima već ima i umirovljeni broj u Birminghamu.

image
KIRILL KUDRYAVTSEV Afp

Nije ni čudo što je trener Dortmunda Edin Terzić nedavno opisao svoj broj 22 kao "najstarijeg 19-godišnjaka kojeg sam ikad vidio", a njegov engleski trenerski kolega Gareth Southgate istaknuo je Bellinghamov nevjerojatan nedavni napredak: "Mislim da nismo mogli predvidjeti kako brzo bi sazrio. U posljednjih pet mjeseci to je prešlo na drugu razinu."

Posebne riječi hvale za novi akviziciju Reala imao je i bivši kapetan Manchester Uniteda Gary Neville.

- Izgleda kao da može apsolutno sve. Je li on igrač koji čuva loptu? Je li on ofenzivni veznjak? On je sve u jednom. To je staloženost i zrelost i neustrašivost koju ne mogu shvatiti. Gledao sam igrače Engleske kako igraju mnogo godina - "težina dresa" bila je ogromna. On to jednostavno uopće ne osjeća. Izgleda kao da pripada tamo.

Ipak, Real je veći zalogaj od bilo čega gdje je mladi Bellingham "zagrizao". Kad je bio na svome vrhuncu tijekom Svjetskog prvenstva, Carlo Ancelotti imao je svoje mišljenje o tome gdje je on rangiran kao jedan od najboljih mladih veznjaka na svijetu.

- Jedan od njih je Bellingham. Ali ja ću ostati pri svojim veznim igračima koji su jako dobri, posebno mladi (Tchuameni, Camavinga, Valverde), koji su uz Modrića i Kroosa i dalje vitalni za našu momčad.

image
BURAK AKBULUT/AFP/PROFIMEDIA Burak Akbulut/afp/profimedia

Bio je to podsjetnik, unatoč tome što je Bellingham jedan od najtraženijih veznjaka na svijetu, da je Real Madrid klub s mnogo pedigrea na toj poziciji.

Još jedan igrač koji ovog ljeta napušta Dortmund, a to je portugalski lijevi bek Raphaël Guerreiro, koji bi se trebao pridružiti Bayernu u slobodnom transferu. Guerreiro je usmeno dogovorio trogodišnji ugovor, a sljedeći će tjedan završiti liječnički pregled s Bayernom. BVB je već doveo Ramyja Bensebainija iz Borussije Mönchengladbach na slobodnu poziciju da pokrije prazninu koju je ostavio Guerreiro, kojem je ovog ljeta istekao ugovor.

Linker
26. travanj 2024 11:34