Luka Ivanušec

 FOTO: Cropix, Profimedia/ILUSTRACIJA: SN
Davorin Olivari
PRIPREME ZA ODLAZAK

Samozatajni Luka Ivanušec najbolji je igrač Dinama ovog proljeća. Sezona karijere jamči mu transfer

‘Dok je u ovakvoj formi, ne vidim niti jednu ligu koja mu ne bi odgovarala‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. svibanj 2023. 05:50

Dominik Livaković, Bruno Petković, Josip Šutalo, Luka Ivanušec... Taj se poker Dinamovih asova najviše spominje kad se radi o mogućim izlaznim transferima u ljetnom mercatu. Međutim, kad se u plavom klubu o tome raspitujete, svi će vam kazati da je najizgledniji transfer onaj - Luke Ivanušeca (24). I nije to nikakvo iznenađenje.

Naime, taj samozatajni dečko, često u sjeni drugih plavih vedeta, najbolji je igrač Dinama ovog proljeća i to ne samo zbog dojmljive statistike, koja otkriva da je u drugom dijelu sezone postigao čak osam pogodaka, ukupno jedanaest (deset u HNL-u, jedan u Kupu). Ivanušec gotovo u svakoj utakmici izgleda kao nogometaš koji najviše doprinosi igri modre momčadi. Kad lopta god krene prema njemu, osjećate da će se nešto nezgodno dogoditi za suparničku obranu. Ivanušec sije strah...

image
GORAN MEHKEK Cropix

Možemo bez ikakve ograde ustvrditi da je ovo bilo Ivanušecovo proljeće, kao što možemo kazati da mu prvi dio sezone nije bio tako uspješan. Imao je svojih oscilacija i prije, znao je na nekoj utakmici oduševiti, pa onda zastati, imati praznog hoda, uvijek mu je nekako nedostajalo kontinuiteta.

Došao je do reprezentacije, pa je ispao, tražio je formu, pa je stigla ozljeda, pa rehabilitacija. Da ne kažemo da su treneri imali razne ideje kad je on u pitanju, selio se po terenu kao podstanar kojemu nedostaje novca za plaćanje rente, mijenjao je pozicije. Doživio je i veliki šok, ispao je s Dalićevog popisa za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ali nije ga to pokolebalo, vratio se u ring još jači, kao boksač nakon teškog nokauta. I da, uvijek je bio priseban, logičan, pun samokritike, svjestan svojih dosega i mogućnosti.

- Pao sam u formi, nisam bio pravi i svjestan sam da nisam imao mjesta u reprezentaciji za Katar.

Veliki povratak

To je kazao u jednom razgovoru. Rijetki su igrači koji će u eter pustiti takvu rečenicu. Znate kakve se obično upotrebljavaju, one su u stilu: “Izbornik je taj koji odlučuje”. Ivanušec je imao drukčiji pristup.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

- Znam da moram bolje i moj je cilj da i budem bolji i da se uskoro vratim u reprezentaciju.

I - vratio se! Izbornik Zlatko Dalić pozvao ga je opet, bio je na posljednjoj akciji. Nismo u Dalićevoj glavi, ali ne vidimo kako ga ne bi pozvao na Final Four Lige nacija jer Ivanuišec trenutačno igra svoj nogomet karijere. Ovo je definitivno njegovo vrijeme, čovjek koji je često bio u sjeni, postao je svjetlo ispred uspješnih Dinamovih koraka, možemo kazati nezamjenjiva zvijezda momčadi.

Kako to obično biva, sad kad je postao najbolji nalazi se pred izlaznim vratima, teško je vjerovati da će u plavoj svlačionici dočekati jesen. Za njega postoji ogroman interes na mnogim europskim adresama. Koliko bi Dinamo mogao dobiti za njega? Puno, jako puno. Pisali smo već o tome, pouzdani izvori tvrdili su nam da je za njega zagrizao novi engleski premierligaš Burnley, spominjala se cifra od 12 milijuna eura. Da, čuli smo i da postoji interes Red Bull Salzburga, ali nekako nam se čini da Ivanušec nije za austrijsko prvenstvo, nije on igrač za razvojne lige, on je igrač za lige Petice. Sad kad vidimo kako igra nekako nam se i ta cifra od 12 milijuna eura nekako čini niska. Moglo bi to biti i koji milijun više...

- Ivanušecov bi transfer trebao biti jedan od transfera ne samo u Dinamu, nego i kompletnom HNL-u, koji spada u viši rang i koji bi trebao biti očekivan. U ovom ljetnom prijelaznom roku krajnje mu je vrijeme za odlazak. Nije isto kad se iz Dinama prodaješ u godinama od, recimo, 19 do 24 ili kasnije. Naravno, ja u ovom slučaju gledam isključivo interes igrača jer ga zastupam - kaže nam Marko Naletilić, poznati i iznimno uspješni hrvatski nogometni agent, koji vodi brigu oko Ivanušeca.

Stopirao ga koronavirus

Kaže da su tu ne radi o Ivanušecovoj želji za odlaskom jer u Dinamu mu je super, ali tržišno je definitivno vrijeme za njegov odlazak iz plavog doma.

Transfer Ivanušeca dogodio bi se i ranije, ali stopiralo ga je ono “korona vrijeme” i poremećaji na nogometnom tržištu.

Ivanušecova cijena svakako bi mogla otići u nebo ako bude pozvan na završnicu Lige nacija, u što se ne bi trebalo sumnjati.

Vatreni su svjetski brend, možete sjediti i na klupi reprezentacije, a cijena vam raste. Da, shvatili ste, nećete još dugo gledati Luku Ivanušeca u plavom dresu, najbolji igrač Dinama ovog proljeća već polako može početi spremati putne torbe.

IVANUŠECOVE SEZONE U DINAMU (izvor TM)

SEZONA 2018./2019.

1 utakmica 0 golova 0 asista

SEZONA 2019./2020.

29 utakmica 5 golova 0 asista

SEZONA 2020./2021.

48 utakmica 9 golova 5 asista

SEZONA 2021./2022.

42 utakmice 5 golova 8 asista

SEZONA 2022./2023.

46 utakmica 11 golova 4 asista

12

milijuna eura svota je koja se spominje oko Ivanušeca

Ne postoji liga u kojoj ne može igrati

Marko Naletilić, agent koji skrbi oko Ivanušeca, kaže sljedeće...

- Luka je igrač kojeg neki klub treba kupiti na ovoj poziciji na kojoj sad igra, je li to polulijevo ili poludesno, nije presudno. U njemu će dobiti igrača koji može igrati i iza dvije špice, “osmicu”... Iako u prvom dijelu sezone nije na terenu radio razliku kakvu radi sada, možda je prošlo nezapaženo da je bio igrač koji je najviše pretrčao u Dinamu u Ligi prvaka. Znači, on je sjajan individualac vrhunske tehnike, a koji ima ogromni kapacitet u plućima, sjajne tjelesne karakteristike u smislu brzine, eksplozivnosti, tjelesne građe. Dok je u ovakvoj formi, ne vidim niti jednu ligu koja mu ne bi odgovarala. Netko s njegovim karakteristikama nije limitiran za igranje u bilo kojoj najjačoj ligi. Svuda se može prilagoditi, adaptirati na novi stil igre i zahtjeve novog trenera - zaključio je Naletilić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 06:12