REUTERS
PUSSY RIOT

NOVA KAZNA ZA LJUDE KOJI SU OSUĐENI ZA INCIDENT NA FINALU SVJETSKOG PRVENSTVA Pogledajte što im se dogodilo odmah nakon što su pušteni iz zatvora

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 31. srpanj 2018. 13:07

Istog dana kada su trebali biti pušteni na slobodu nakon 15-dnevne kazne zatvora zbog istrčavanja na teren usred utakmice Hrvatske i Francuske na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Moskvi, članovi ruske punk grupe Pussy Riot ponovno su uhićeni.

Ruska policija u ponedjeljak je zadržala aktiviste Pussy Riota odmah nakon što su pušteni iz zatvora, bez objašnjenja novinarima.

Veronika Nikulshina, Olga Kuracheva i Olga Pakhtusova tako su slavile svoje osobođanje samo nekoliko sekundi, dok ih policija pred novinarima nije utrpala u policijsku 'maricu'.

Četvrti aktivist Pyotr Verzilov, pušten iz drugog moskovskog zatvora, na Twitteru je objavio da ga je zadržala specijalna policija i odvezla u policijsku postaju pored stadiona Lužnjiki, istu onu postaju u koju su ih odveli odmah nakon njihove akcije na Svjetskom prvenstvu.

Pussy Riot protesters invade the pitch during the World Cup final and are forcibly removed by security
France v Croatia, Final, 2018 FIFA World Cup football match, Luzhniki Stadium, Moscow, Russia - 15 Jul 2018, Image: 377956011, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features

Pakhtusova je objavila video snimljen u policijskom kombiju i otkrila da su ih vlasti optužili za kršenje zakona o javnom okupljanju.

Prema prijašnjoj presudi, osuđeni su na 15 dana zatvora i dobili su trogodišnju zabranu posjećivanja sportskih događaja.

Sada ih ponovno terete za "organizaciju i održavanje javnih događaja bez prethodne najave" i mogli bi odsjediti iza rešetaka još deset dana.

Skupina je putem Twittera poručila da se "utaoč tome smiju i pjevaju pjesme o slobodi". Nakon incidenta na stadionu, bend je objavio nove pjesme, inspirirane tradicijom ruske "zatvorske šansone", odnosno balada koje su napisali zatvorenici.

"One pripadaju svima, i pokazale su se sjajnim oružjem osnaživanja: dobra stara pjesma koja se izruguje zatvorskim čuvarima može ti dići duh u tužnom trenutku i stoga ti doslovno spasiti život", objasnila je u intervjuu za Crack Magazine Nadya Tolokonnikova iz Pussy Riot.

Linker
10. svibanj 2024 03:41