Aurel Benović

 VLADO KOS Cropix
NOVI HRVAT U PARIZU

‘Još ne mogu vjerovati, moram to sve malo prespavati da bih postao svjestan uopće što se dogodilo‘

Hrvatska je u petak dobila još jednog sigurnog putnika za Olimpijske igre u Parizu
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 19. travanj 2024. 18:35

Sjajne vijesti stižu nam s Bliskog istoka - Hrvatska je u petak dobila još jednog sigurnog putnika za Olimpijske igre u Parizu! Osječki gimnastičar Aurel Benović (23) zauzeo je četvrto mjesto na parteru na turniru Svjetskog kupa u Dohi i ugrabio dovoljan broj bodova da čekira kartu za francusku prijestolnicu i priključi se Tinu Srbiću koji je svoju olimpijsku ulaznicu osigurao još lani.

Šanse da na posljednjem kvalifikacijskom turniru uspije izboriti plasman na Oi doista nisu bile velike. Ali, rekao je Aurel prije dva tjedna nakon Svjetskog challenge kupa u svome Osijeku da se neće predati do samog kraja i da ide u Dohu što bolje odraditi svoju vježbu kako si kasnije ništa ne bi mogao predbacivati. Trebalo se u katarskoj prijestolnici poklopiti puno toga, jer uoči ovog je turnira imao trojicu suparnika ispred sebe u poretku za Igre, ali sve je ovaj put bilo na strani našeg gimnastičara.

Bugarin Eddie Penev nije se ni pojavio u Dohi, dok je Bjelorus Jahor Šaramkov kiksao u kvalifikacijama, no i dalje je imao veliku bodovnu prednost pred što je značilo da Aurelu treba visok plasman u finalu, ali i da svakako mora biti ispred Francuza Benjamina Osbergera koji je imao dva boda više uoči završne borbe. I sve što je trebalo, Benoviću je i uspjelo.

image

Aurel Benović

IVAN PERIC Cropix

Iako je često isticao kako uoči najvažnijih nastupa ima veliku tremu koja ga je često znala sputavati, ovaj put je bio najjači u ključnom trenutku. Prvi je put ove sezone odradio finale bolje od kvalifikacija i za svoju vježbu dobio ocjenu 14,333. Dovoljno za ukupno četvrto mjesto, ali i puno važnije, za drugo mjesto među gimnastičarima koji još nisu imali osigurane Igre. S novih 25 bodova je preskočio i Šaramkova i Osbergera koji je u finalu bio šesti, te se priključio Korejcu Sunghyunu Ryuu koji je već ranije potvrdio plasman na OI.

Aurel će tako postati ukupno šesti hrvatski gimnastičar nakon osnutka države koji će nastupiti na Olimpijskim igrama, nakon Alekseja Demjanova, Filipa Udea, Tine Erceg, Ane Đerek i Tina Srbića.

- Ponosan sam kako sam odradio vježbu, izdržao sam pritisak i kada je bilo najbitnije, uspio sam odraditi svoju vježbu solidno i izboriti odlazak na Olimpijske igre. Još ne mogu vjerovati, moram to sve malo prespavati da bih postao svjestan uopće što se dogodilo. Ne smije me previše držati euforija, moram se okrenuti subotnjem finalu na preskoku i nadam se da uz malo sportske sreće mogu odraditi dobro oba skoka i biti u borbi za medalju - poručio je Aurel, a njegov trener Vladimir Mađarević je dodao:

- Presretan sam, ovo je veliki podvig obzirom na frakturu metatarzalne kosti koju je Aurel pretrpio prošle godine. Pod velikim pritiskom vježbu je napravio sasvim dobro, 14,300 je solidna ocjena za njega na parteru, no postoji još prostor gdje se mogu doskoci bolje ukopavati te uštedjeti još nekoliko desetinki, čemu se i nadamo. U konačnici to bi značilo ocjene preko 14,500 koje su uvijek konkurentne za medalje na svim velikim natjecanjima. Aurel to sigurno može, pod ovim velikim pritiskom bilo je vrlo važno odraditi vježbu na ovom nivou na kojem je uspio.

image

Aurel Benović

SLOBODAN KADIĆ/HGS Slobodan KadiĆ/hgs

Pravila kažu da kad gimnastičar na jednoj spravi osigura nastup na OI, tamo može nastupiti i na drugima, što će Aurel zasigurno iskoristiti jer je sve bolji i na preskoku. U toj će disciplini ove subote nastupiti i u finalu u Dohi, a u borbu za medalju će i Tina Zelčić na gredi.

REZULTATI FINALA

Parter

1. Milad Karimi (Kaz) 14,766, 2. Luke Whitehouse (VB) 14,566, 3. Dmitrij Patanin (Kaz) 14,500, 4. AUREL BENOVIĆ (HRV) 14,333, 5. Yuri Guimaraes (Bra) 13,933, 6. Benjamin Osberger (Fra) 13,733, 7. Abdulaziz Mirvalijev (Uzb) 13,633, 8. Michalis Chari (Cip) 13,433

POREDAK ZA OI

Parter (m)

1. Ryu Sunghyun (Kor) 80, 2. AUREL BENOVIĆ (HRV) 57, 3. Benjamin Osberger (Fra) 52, 4. Jahor Šaramkov (Blr) 50, 5. Dmitrij Patanin 48, 6. Yuri Guimaraes (Bra) 45,5...

Linker
19. travanj 2024 18:38