Alkar
 

 Saša Burić/Cropix
U SRIDU

Jeste li znali da alkari nisu jedini pobjednici Sinjske alke? Dugovječno viteško natjecanje krije još jednu važnu tradiciju

Osim same Alke, posjetitelji mogu uživati u nizu zanimljivosti koje prate ovu manifestaciju
Piše: Filip Bahun/Sponzorirani sadržajObjavljeno: 04. kolovoz 2023. 15:02

Na pitoresknoj lokaciji u srcu Dalmatinske zagore, grad Sinj svake godine oživljava bogatu tradiciju koja seže duboko u prošlost - Sinjsku alku. Ovo jedinstveno viteško natjecanje spaja povijest, kulturu i zajedništvo te uveseljava tisuće posjetitelja koji pohode ovaj jedinstveni događaj. Sinjska alka je običaj koji svjedoči o ponosu i hrabrosti sinjskih junaka, a natjecanje se održava već više od 300 godina. Iako se tradicionalno održava upravo u Sinju, manje je poznata činjenica da se nekoliko puta ovo natjecanje održalo i van Sinjske krajine. Izvanredna Alka održala se 1832. u Splitu, 1922. u Beogradu, 1946. u Zagrebu, a 2017. godine kao obol herojstvu grada tijekom Domovinskog rata posebna alka održana je i u Vukovaru.

Srce Sinjske krajine

Jedna od najzanimljivijih činjenica o Sinjskoj alci jest da je ona preživjela različite izazove i prepreke tijekom vremena. Od vremena kada su Osmanlije pokušavale osvojiti i zavladati ovim područjem, preko raznih političkih promjena i previranja, Alka je ostala nepokolebljiva i nastavila svoj put kroz stoljeća. Najstarije službeno spominjanje Alke datira iz 1798. godine, a potječe od grofa Rajmunda Thurna, prvog austrijskog komesara za novoosvojene krajeve. U tom pismu, grof obavještava tadašnjeg zapovjednika Sinja, Jakova Grabovca, kako je Dvorska komisija odobrila daljnje održavanje Sinjske alke u Sinjskoj krajini, na posljednji dan karnevala. Sudjelovanje na Alci tradicionalno je ograničeno na domaće ljude iz Sinja i Cetinske krajine, što dodatno jača osjećaj zajedništva i pripadnosti lokalnoj zajednici. Duga povijest Alke pamti i slučajeve kao što je onaj kad se liječnik za porod čekao da dođe u Sinj, umjesto da se na porod ode do Splitske bolnice – jer bitno je biti Sinjanin.

image

Sinj

Shutterstock

Alka je vrhunac Sinjske alkarske fešte, tradicionalne manifestacije koja se održava od 1715. godine i koja je prošla kroz različite periode i promjene tijekom povijesti. Glavni događaj je viteško natjecanje alkara koji jure na konjima i pokušavaju pogoditi sredinu alke - okrugli metalni prsten koji visi na uzici. Pobjednik osvaja čast i slavu, dok se svaki sudionik može ponositi sudjelovanjem u ovom starom običaju.

Natjecanje alkara odvija se u užem centru grada na dobro znanom sinjskom Trkalištu. Staza je postavljena tako da konji s jahačima, pri velikim brzinama, prolaze kroz uski luk, a alkari moraju ciljati točno u sredinu alke kako bi osvojili bodove. Tajna preciznosti i vještine leži u umješnosti alkara, njihovom iskustvu, ali i u odabiru i odgoju konja koji će biti njihovi vjerni partneri u pokušaju da se okrune kao slavodobitnici.

Osim same Alke, posjetitelji mogu uživati u nizu zanimljivosti koje prate ovu manifestaciju. Pitoreskne ulice Sinja ožive uz tradicionalnu glazbu, pjesmu i ples, dok se prelijepi konjanici i jahači, obučeni u kićene tradicionalne nošnje, šeću gradskim ulicama. Sajam i gastronomska ponuda također su dio ove fešte, pružajući posjetiteljima priliku da okuse tradicionalna jela kao što su sinjski arambaši i upoznaju bogatu kulturnu baštinu ovog područja. Naime, osim Alke, i sinjski arambaši pronašli su svoje mjestu na popisu zaštićene nematerijalne baštine, a ovo zanimljivo jelo obično se priprema za proslave Sinjske alke, ali i blagdana Gospe sinjske, Božića i Nove godine. Nalikuju sarmi, no od nje se u mnogo toga razlikuju. Meso se ne melje sitno kao kod klasične sarme, već se sjecka nožem. U arambaše se također dodaje sušeno meso te aromatični začini poput cimeta, klinčića i muškatnog oraščića.

image

Alkar

Saša Burić/Cropix

Sinjska alka ne bi bila to što jest bez odanosti i zalaganja mještana. Svi, bez obzira na dob, pridružuju se proslavi i daju svoj doprinos kako bi očuvali ovu jedinstvenu tradiciju. Pripreme za Alku počinju mnogo prije samog događaja, a mnogi sudjeluju u organizaciji svečanog mimohoda, povorke i svega što prati ovo slavlje.

Kraljica Alke

Uz to, Alka ima i svoju kraljicu koja je izabrana na poseban način – sve se Sinjanke mogu prijaviti za tu titulu, a nakon predstavljanja, odabire se nova kraljica koja će predstavljati Alku tijekom cijele godine. Ova tradicija osnažuje ulogu žene u zajednici i slavi ženstvenost na poseban način te predstavlja protutežu Alkarima.

Dok sunce zalazi iza obližnjih brda, a povijest i sadašnjost Sinjske alke se prepliću, jedno je sigurno - ovo jedinstveno viteško natjecanje još uvijek je srce Sinja. Sačuvana tijekom stoljeća, Alka je postala neizostavni dio identiteta ovog grada, koji godinama odjekuje radošću, pjesmom i sjećanjem na drevne junake.

Sinjska alka sa svojim zanimljivostima prenosi važne vrijednosti hrabrosti, odanosti i ljubavi prema vlastitoj tradiciji. Ona je dokaz da se prošlost može održati živom i slaviti u sadašnjosti, prenoseći je na buduće generacije koje će s jednakim ponosom čuvati ovu kulturnu baštinu.

Još jednu godinu u nizu, kladionica Hrvatske Lutrije Cro Bet nudi mogućnost klađenja na pobjednika Sinjske alke, koja će se održati 6. kolovoza s početkom u 16:30 h na alkarskom trkalištu u Sinju. Ovoj uzbudljivoj, tradicionalnoj igri pod zaštitom UNESCA prethode dvije trke. Prva je Bara i održava se u petak 4. kolovoza s početkom u 17:30 sati, a zatim u subotu 5. kolovoza slijedi Čoja u 17:30 sati, na čije se pobjednike igrači Cro Beta također mogu kladiti.

Što se favorita tiče, prošlogodišnji osvajač Čoje Fran Talaja stoji najbolje (tečaj na njega iznosi 10,0), a uz bok mu je Ivo Zorica koji je jednom bio pobjednik Alke, ali u vitrinama ima i čak četiri Čoje i pet Bari. Igrači kladionice Hrvatske Lutrije Cro Bet mogu se kladiti i na broj pogođenih "srida" i na ukupni broj punata, na to hoće li biti pripetavanja u dvobojima, kao i na duele alkara po broju punata.

Sve koeficijente, natjecatelje te posebne promotivne ponude, koje nude mogućnost osvajanja jedinstvenih bonusa potražite ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost stoga igrajte oprezno. Osobama mlađim od 18 godina nije dozvoljeno sudjelovanje u igrama na sreću.


Sponzorirani sadržaj omogućila je Hrvatska Lutrija te isti ne odražava stavove Hanza Medije.

Linker
12. svibanj 2024 23:42