getty images
OBLJETNICA TRAGEDIJE

20 godina od smrti Ayrtona Senne: Priča o genijalcu koji je promijenio svijet Formule 1

Brazilac je poginuo za neki viši cilj. Nakon nesreće u Imoli nijedan vozač u Formuli 1 nije smrtno stradao
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 01. svibanj 2014. 13:23

Nema Brazilca s kojim započnem razgovor o smrti svojeg brata, a koji mi ne bi ispričao što je točno radio tog 1. svibnja 1994. godine. Nevjerojatno, ali baš svi se sjećaju gdje su bili kada su čuli vijesti. Dvadeset godina? Teško je povjerovati da je toliko prošlo.

Otkrit će to 56-godišnja Viviane Senna, sestra neprežaljene legende Formule 1 čija se 20. godišnjica smrti obilježava ovih dana. Dva desetljeća kasnije, kaže Viviane, obitelj i navijači i dalje osjećaju golemu prazninu i bol, kao da je vrijeme stalo tog poslijepodneva u Imoli kada se plavo-bijeli Williamsov bolid pri brzini od 319 km/h u zavoju Tamburello zaletio u ogradu.

Danas je jasno da Sennina fatalna nesreća, koju je preko TV-ekrana vidio cijeli svijet, nije bila samo najveća sigurnosna prekretnica u povijesti Formule 1. Nakon Imole više ništa nije bilo isto. Smrt najpopularnijeg vozača svijeta pokrenula je takvu lavinu promjena, ne samo u sportu, da je tadašnji predsjednik Međunarodne automobilističke federacije (FIA) Max Mosley procijenio kako su naknadne modifikacije u proizvodnji automobila spasile desetke tisuća života.

U F1 svijetu je Britanac Martin Brundle (54), danas cijenjeni analitičar utrka, bio jedan od prvih koji je preživio tešku nesreću upravo zbog Senne. Nakon što se u Melbourneu 1996. u prvom krugu katapultirao iznad dva bolida i naopačke završio u pijesku, TV-komentatorima je stalo srce. No kada je Jordanov pilot nekoliko minuta kasnije iz bolida izašao neokrznut, nisu mogli vjerovati. “Čudo nad čudima”, vikao je BBC-jev reporter u mikrofon dok je ovaj uzdignutim palčevima signalizirao da je sve u redu.

- Da mi se to dogodilo nekoliko godina ranije, bio bih mrtav čovjek - kaže Brundle.