Dalilah Muhammad
 Getty Images
VELIAK ŠAMPIONKA

NOVA SVJETSKA REKORDERKA KOJA JE ZADIVILA SVIJET 'Nadam se da ću svojim ponašanjem pomoći u razbijanju stereotipa vezanih za izgled muslimanki'

Piše: Hrvoje SliškovićObjavljeno: 29. srpanj 2019. 20:00

Ljudi uvijek vole i navijaju za autsajdere, bio je jedan od komentara američke atletičarke Dalilahe Muhammad (29), iako ona ni po čemu ne bi trebala, niti smjela, biti autsajder. Još prije tri godine Muhammad je postala olimpijska prvakinja na 400 metara s preponama, a od nedjelje je i nova svjetska rekoderka u istoj disciplini (52.20).

Izbrisana Rusija

Za 14 stotinki srušila je 16 godina stari rezultat Julije Pječjonkine, s liste skinula i posljednji trkački rekord (olimpijske discipline) uz koji je stajala zastava Rusije ili bivšeg Sovjetskog Saveza.

- Već duže vrijeme ostvarujem takve rezultate na treninzima i nadala sam se da ću ga istrčati ovoga vikenda - rekla je skromna prvakinja po završetku američkih kvalifikacija za SP (US Trials) u Des Moinesu.

Nadala se svjetskom rekordu. I ostvarila ga je. Iako je dva tjedna ranije doživjela blaži potres mozga kad je pala na treningu i to trčeći dionicu bez prepona. I iako je u nedjelju navečer kišilo u glavnom gradu Iowe.

- Posljednjih 40 metara u glavi su mi odzvanjale riječi trenera Lawrencea Johnsona: ‘Odradi sve što trebaš, odradi sve što trebaš’.

Dalilah Muhammad rođena je i odrasla u Queensu, odmalena se bavila atletikom, ali tek je 2013. godine potpisala prvi sponzorski ugovor. Dotad su njezinu karijeru financijski podupirali roditelji, majka Nadirah i otac Askia, imam u lokalnoj džamiji. Muhammad često priča o svojoj vjeri.

Glasna McLaughlin

- Odgojena sam u liberalnoj muslimanskoj obitelji. Mnogi mi govore ‘ti nisi tipična muslimanka’, ali postoji puno Muslimana koji svoju vjeru izražavaju na različite načine. U mojoj vjeri najvažnije je imati svjesnost o Bogu, a nju se može imati s i bez hidžaba. Moj osobni izbor je da se pojavljujem otkrivene glave i nadam se da ću svojim ponašanjem pomoći u razbijanju stereotipa vezanih za izgled Muslimanki - rekla je u nekoliko različitih prilika.

Dalilah Muhammad

Ženskih 400 metara s preponama imalo je jednu od najjačih konkurencija na Trialsima, a veliki favorit nije bila Muhammad nego 10 godina mlađa, Sydney McLaughlin (19). Tinejdžerica je nakon prve godine na sveučilištu postala profesionalka, zadnje dvije držala je najbolje rezultate na svijetu. I sve to vrijeme glasno naviještala da je baš njoj suđeno srušiti Pječjonkinin rezultat. Sve dok je nije porazila Muhammad. S 'njezinim svjetskim rekordom'.

Dogurala je McLaughlin i do 386.000 pratitelja na Instagramu, dok Muhammad još uvijek nema niti 30.000. Autsajderka? Ne u svijetu u kojem se prepoznaju prave vrijednosti...

Linker
16. svibanj 2024 12:24