Henrik Ingebrigtsen, Jakob Ingebrigtsen i Filip Ingebrigtsen

 JEWEL SAMAD Afp
VELIKI SKANDAL

Otac olimpijskog pobjednika optužen za zlostavljanje: ‘Koristio je nasilje i prijetnje, bio je vrlo agresivan‘

‘Što se optužnice tiče, on ne priznaje krivnju i poriče sve što mu se stavlja na teret‘
Piše: HinaObjavljeno: 29. travanj 2024. 12:58

Norveška policija je priopćila u ponedjeljak da je podignuta optužnica protiv Gjerta Ingebrigtsena, oca i bivšeg trenera olimpijskog pobjednika u utrci na 1500 m Jakoba Ingebrigtsena, kojeg se tereti za zlostavljanje jednog člana obitelji.

Jakob Ingebrigtsen i druga dvojica njegove braće koji su bili atletičari, Henrik i Filip, prošlog su listopada podigli veliku prašinu optuživši svog oca za zlostavljanje u novinskom članku.

"Odrasli smo uz vrlo agresivnog i autoritarnog oca, koji nas je odgajao koristeći fizičko nasilje i prijetnje“, napisala su braća u članku što ga je objavio dnevnik Verdens Gang (VG), ističući da su stalno osjećali nelagodu i strah.

Nakon tog članka policija je pokrenula istragu koja je dovela do optužnice protiv Gjerta Ingebrigtsena za zlostavljanje jednog člana obitelji.

Prema medijskim napisima, radi se o događaju u koji nije bio uključen nijedan od trojice atletičara već četvrtog, mlađeg brata, ali navedeni podaci o datumu kad se dogodio incident i kakva je bila priroda zlostavljanja se razlikuju.

Ostali slučajevi zlostavljanja koje je policija istraživala su odbačeni zbog nedostatka dokaza ili zbog zastare.

Gjert Ingebrigtsen, koji je sinove trenirao do Olimpijskih igara u Tokiju 2021., od početka je poricao sve iznesene optužbe.

"Što se odbačenih slučajeva tiče, slažemo se da nema dokaza kojima bi bilo moguće dokazati da je Ingebrigtsen počinio kazneno djelo. Što se optužnice tiče, Ingebrigtsen ne priznaje krivnju i poriče sve što mu se stavlja na teret", izjavio je u ponedjeljak njegov pravni zastupnik John Christian Elden.

Jakob Ingebrigtsen je najuspješniji sportaš u obitelji, a uz olimpijsko zlato na 1500 m iz Tokija, ima i dva uzastopna naslova svjetskog prvaka na 5000 m (2022. i 2023.). Ovaj 23-godišnjak je jedan od favorita za odličja i na Olimpijskim igrama u Parizu. Njegova braća, 33-godišnji Henrik i 31-godišnji Filip, bivši su europski prvaci na 1500 m (2012. i 2016.).

Nakon što je prestao trenirati svoje sinove, Gjert Ingebrigtsen je preuzeo drugog norveškog trkača, Narvea Giljea Nordasa, što je uzrokovalo napetost u odnosima u norveškoj reprezentaciji, kao i unutar Norveškog atletskog saveza.

Linker
29. travanj 2024 12:58