SVEN HOPPE Dpa Picture-alliance Via Afp
LOVCI NA VRH

Tko će na tron? Dvojac je već pokrenuo ‘trash talk‘, ali na kraju priče bi prvak ipak mogao biti netko treći

Od Boltova odlaska nema više klasične superzvijezde i nedodirljivog vladara utrke na 100 metara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 18. svibanj 2023. 13:22

Usain Bolt, najbrži čovjek svih vremena, nedavno je izjavio kako atletici nakon njegova odlaska nedostaje jedna prava superzvijezda.

- Kad sam otišao, ljudi su tražili sljedeću osobu koja će se pojaviti, istaknuti se i zablistati. To je ono što nam i dalje nedostaje - poručio je svjetski rekorder na 100 i 200 metara.

Rekli bismo da u kraljici sportova u cjelini i danas ima sjajnih priča i velikih dominatora, ali atletski ih čelnici ne znaju na pravi način “prodati” i predstaviti svijetu. No, ako govorimo samo o muškom sprintu, ako govorimo o utrci na 100 metara koja redovito privlači najviše pažnje na velikim natjecanjima, Bolt je u pravu. Od njegova odlaska nitko se zapravo nije prometnuo u superzvijezdu i vladara stotke, nema čovjeka za kojeg možemo tvrditi da je najbrži čovjek današnjice, kao što je to bilo neupitno kad je Bolt bio aktivan.

Od njegova umirovljenja, na tri posljednja globalna natjecanja - svjetskim prvenstvima u Dohi 2019. i Eugeneu 2022. te Olimpijskim igrama u Tokiju 2021. - imali smo trojicu različitih prvaka. U Dohi je pobijedio Amerikanac Christian Coleman, u Tokiju senzacionalni Talijan Marcell Jacobs, a lani u Eugeneu još jedan Amerikanac Fred Kerley. Sprint je, dakle, ušao u jednu sasvim novu fazu u kojoj više nema klasične superzvijezde, ali ima nepredvidivosti i izjednačenosti, što opet može biti poprilično zanimljivo.

image

Fred Kerley

KARIM JAAFAR Afp

Cijelu su priču posljednjih tjedana dodatno odlučila zakuhati dvojica posljednjih velikih prvaka - Jacobs i Kerley. Oni su u atletiku uveli tzv. “trash talk”, rječnik koji je uobičajeniji u boksu i sličnim sportovima. Doduše, njihova je varijanta “trash talka” ipak nešto blaža, ne frcaju između njih baš uvrede i prijetnje na najnižoj razini.

Veliki igrokaz

Sve je započeo Kerley provokacijom u jednom podcastu, kada je rekao kako Jacobs nije “real dog” ili u slobodnom prijevodu, igrač za prave, velike stvari. Naravno, kad to kažete za čovjeka koji je osvojio olimpijsko zlato, logično je očekivati odgovor. Jacobs je najprije na Instagramu poslao znakovitu poruku “lav se ne okreće kad mali pas laje”, a potom je objavio fotografiju ulaska u cilj stotke na Igrama u Tokiju. Tada je, podsjetimo, iza sebe ostavio upravo Kerleyja.

”Kad god hoćeš i gdje god hoćeš, ali zapamti - kad je bilo važnije, završilo je ovako”, napisao je Jacobs u opisu fotografije.

Kerley je u nastavku priče pozvao Jacobsa na dvoboj jedan na jedan i još ga malo “upiknuo” tvrdnjom da često bježi i izbjegava utrke s najvećim suparnicima. Aludirao je time na lanjsko SP na kojem se olimpijski pobjednik zbog ozljede povukao prije polufinala.

Cijeli taj igrokaz privukao je veliku pažnju u atletskom svijetu. Čak je i Svjetska atletska federacija (WA) na društvenim mrežama prenijela njihovu raspravu, komentirao ju je i Bolt riječima “malo su začinili atletiku”, a nadovezao se i Michael Johnson tvrdnjom kako obojica nakon ovoga zaslužuju veliku premiju za svoj okršaj.

Na kraju su Kerley i Jacobs dobili što su htjeli, a i atletika samo može profitirati jer velika rivalstva su uvijek privlačila i veliku pozornost. I kako sada stvari stoje, Amerikanac i Talijan se doista nemaju namjere izbjegavati, njihovi su nastupi već potvrđeni na mitinzima Dijamantne lige u Rabatu i Firenci, a šlag na tortu bi, dakako, trebalo biti Svjetsko prvenstvo u Budimpešti u kolovozu.

I dok je sasvim logično da su Kerley i Jacobs u prvom planu i da se oko njih kreira priča o velikom suparništvu, jer upravo oni trenutno i drže dvije najvažnije titule, veliko je pitanje hoće li jedan od njih na kraju ljeta biti okrunjen za kralja sprinta. Jer kao što smo spomenuli na početku, konkurencija na stotki je trenutno vrlo široka i puno je brzih dečki.

Ne ugrožavaju oni svojim rezultatima Boltov čudesni svjetski rekord (9.58), ali ima tu itekako dobrih sprintera. Dovoljno će reći podatak da su u posljednje četiri sezone četvorica ušla u Top 10 svih vremena, spustivši se ispod 9.80 sekundi. Trojica od njih su trčala identičnih 9.76 - Coleman, Kerley i Trayvon Bromell - dok je Kenijac Ferdinand Omanyala bio samo stotinku sporiji.

Da, Kenija kao dugoprugaška velesila danas ima čovjeka koji je u stanju srušiti i svjetski sprinterski poredak. Slučajno ili ne, Amerikanci su mu lani maksimalno zakomplicirali dobivanje vize zbog čega je na SP stigao doslovno dva sata prije prvog kruga na 100 metara i jasno je da u takvim okolnostima nije mogao napraviti ništa zapaženo. Zato je ove godine još motiviraniji što je pokazao i prošli vikend kada je u Nairobiju istrčao trenutno vodeći svjetski rezultat - 9.84.

Ludi “trialsi”

Posebna će priča ponovno biti američki “trialsi”, tu bi ove godine moglo biti itekako vatreno. Kerley kao branitelj naslova ima sigurno mjesto u reprezentaciji za SP, a tražit će se još trojica putnika. Spomenuli smo već Colemana, svjetskog prvaka iz 2019. koji iza sebe ima i odrađenu suspenziju zbog propuštanja doping-testova. Tu je i dvojac koji je lani uz Kerleyja bio na postolju u Eugeneu - svjetski doprvak Marvin Bracy koji u jednom trenutku odustao od atletike i posvetio se američkom nogometu da bi se vratio još brži, te trećeplasirani Trayvon Bromell, bivši svjetski prvak na 60 m koji je nakon kalvarije s ozljedama ponovno munjevit.

Ali, nije priča tu završena. Dvostruki svjetski prvak na 200 metara Noah Lyles najavio je kako će se ove godine posvetiti i stotki i kako na SP-u želi dvostruku krunu. Lylesov osobni rekord je respektabilnih 9.86 tako da može biti itekako opasan. Tu je, nadalje, i svjetski prvak na 400 m Michael Norman koji je također u karijeri trčao 9.86. Jako mu se dopao primjer Kerleyja koji je od vrhunskog 400-metraša postao najbolji na svijetu na stotki i sada i sam želi krenuti tim putem. Ne treba otpisati ni iskusnog Ronnieja Bakera (osobni rekord 9.83), ni mladog Micaha Williamsa (9.86), ni olimpijskog doprvaka na 200 m Kennyja Bednareka (9.89)...

Tko god prođe na “trialsima”, bit će iznimno opasan i na SP-u i nije uopće isključeno da Amerikanci kao i lani u potpunosti okupiraju postolje.

Ostatak svijeta

A što nudi ostatak svijeta? Osim spomenutog Omanyale i, dakako, Jacobsa, tu je ponajprije glavni jamajčanski adut Oblique Seville, lani četvrtoplasirani na SP-u. Na njega upozorava i Bolt, ne bez razloga, jer Seville trenira s njegovim nekadašnjim učiteljem Glenom Millsom i ima osobni rekord 9.86. Od mladih snaga, tu je i Bocvanac Letsile Tebogo, svjetski juniorski rekorder (9.91) i dvostruki svjetski juniorski prvak, vidjet ćemo je li ove godine spreman za daljnji napredak. Nikad ne treba otpisivati ni jamajčanskog veterana, nekadašnjeg svjetskog prvaka Yohana Blakea, kao ni Kanađanina Andrea De Grassea, čovjeka rođenog za velika natjecanja, aktualnog olimpijskog pobjednika na 200 m i brončanog na stotki.

Ne sumnjamo uopće da nas čeka sjajna sezona i žestoki okršaji na stotki. Kulminacija će se dogoditi 20. kolovoza, na dan finala SP-a u Budimpešti, ali nemojte propustiti ni nadolazeće mitinge Dijamantne lige jer svi koji su dosad najavljeni su krcati imenima koja smo ranije spomenuli tako da će se vrhunske bitke voditi cijelo ljeto. A samo jedan će na kraju priče ponijeti titulu kralja sprinta...

Linker
16. svibanj 2024 18:27