Wrc Croatia Rally
WRC OPET U HRVATSKOJ

I četvrto izdanje WRC Croatia Rallyja bit će spektakularno: ‘Siguran sam da neće nedostajati uzbuđenja‘

Od 18. do 21. travnja održat će se najveći sportski događaj na teritoriju Hrvatske
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 06:37

Iako se ovoga tjedna tek treba održati kenijski Safari reli, četvrta stanica ovogodišnjeg kalendara Svjetskog prvenstva u reliju (WRC), već su se naveliko zahuktale pripreme za novo izdanje WRC Croatia Rallyja, koji slijedi nakon afričke utrke. Ostalo je zapravo manje od mjesec dana do novog oktanskog spektakla na tlu Hrvatske, budući da se utrka vozi od 18. do 21. travnja.

Bit će ovo četvrta godina kako najbolji svjetski relijaši stižu u Hrvatsku, a opet listu prijava predvodi Sebastien Ogier, koji je za jedan od svojih rijetkih nastupa (ne vozi sve utrke iz kalendara) izabrao upravo Croatia Rally. Stižu, naravno, i ostale zvijezde: Thierry Neuville, Elfyn Evans, Ott Tänak, Takamoto Katsuta... sa svojim tvorničkim momčadima (Toyota, Hyundai, Ford). Među svjetskom kremom bit će ovoga puta i sedam hrvatskih posada.

- Četvrti puta smo domaćini ovog velikog događaja, zahvaljujući radu, trudu, sponzorima, a rekao bih i Božjoj providnosti - rekao je prvi čovjek organizacije, Daniel Šaškin.

Hrvatski vozači na WRC Croatia 2024.

Viliam Prodan

Jan Pokos

Slaven Šekuljica

Tomas Hrvatin

Željko Magličić

Igor Mandić

Igor Tomljanović

Ukupno 283 km brzinskih ispita

- Dosadašnja tri WRC Croatia Rallyja ostavila su najljepša i najbolja sjećanja kako vozačima i posadama tako i gledateljima. Uvjeren sam kako imamo sve potrebne elemente da i ovo četvrto izdanje bude spektakularno. Unijeli smo neke sitne promjene što se tiče itinerara, dok je zapravo najveća promjena nova lokacije servisne zone. Naime, zbog tehničkih zahtjevnosti servisni park je nakon tri godine izmješten iz Novog Zagreba u okolicu Zagreba, točnije u Westgate City zonu na zapadnom ulazu u Zagreb.

Istovremeno, ceremonijalni start i cilj i dalje ostaju u Zagrebu. Ceremonijalni start, na kojem će biti predstavljene sve posade, planiran je za četvrtak (18. travnja) u večernjim satima ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, dok je dodjela trofeja ispred INA-ine zgrade u Novom Zagrebu u nedjelju (21. travnja).

image
GORAN MEHKEK Cropix

Jedan od noviteta je i da neće biti središnjeg servisa u petak, prvog dana relija, već će umjesto toga biti "regrupiranje" biti na riječkom Korzu, odakle onda slijedi ponavljanje prva četiri brzinska ispita samo u kontra redoslijedu, odnosno u smjeru Zagreba.

- Dobili smo time i na kilometraži, ali smo zapravo skratili cijeli dana, koji je bio inače iznimno dugačak i naporan za posade - rekao je direktor WRC Croatia Rallyja, Slaven Dedić.

I dalje će biti osam brzinskih ispita u petak, osam u subotu te četiri u nedjelju, a sveukupno je 283 kilometara brzinskih ispita. Što je nešto kraće od dosadašnjih izdanja hrvatskog relija, koji su premašivali granicu od 300 km.

- Prošle smo godine razgovarali i imali u planu spustiti se do 250 kilometara, ali je ipak otišlo do 300, pa smo sada našli kompromisno rješenje s ovogodišnjom dužinom, ali svejedno nam i to odgovara za realizaciju svih planova - dodao je Željko Štefanić, direktor natjecanja.

- Sa 68 prijavljenih posada, pak, opet rastemo u odnosu na prošlu godinu, odnosno dolazimo do brojke s prvog našeg relija 2021.

Ponovno će reli prolaziti teritorijem pet županija - Zagrebačkom, Karlovačkom, Primorsko-goranskom, Krapinsko- zagorskom i Varaždinskom i uglavnom su rute već dobro poznate, pa tako i najbolje pozicije za doći posjetiti i pogledati reli uz samu stazu, jasno uz najviše mjere i standardne sigurnosti, kao što je i natjecateljima dobro znano kako ih čeka još zahtjevan jedan izazov na “50 nijansi hrvatskog asfalta”.

- Već se zna da izazivamo glavobolje i vozačima i momčadima što se tiče pripreme automobila za naš reli jer teško je naći idealno podešavanje automobila s obzirom na to da su uvjeti promjenjivi od brzinca do brzinca, a kamoli od dana do dana. Jer može biti na brzinskim ispitu kod Novigrada na Dobri +25 Celzijusa, a onda dođu na Platak na samo +3 i maglu, pa onda ako još bude kiše... - rekao je Šaškin.

- Naši brzinski ispiti još će jednom staviti na kušnju majstore volana i siguran sam kako neće nedostajati uzbuđenja. Zato je teško prognozirati i pobjednika, uostalom dosad smo u tri godine imali i tri različita pobjednika. Ali, voljeli bismo da se kao i do sada sve odlučuje posljednjeg dana, odnosno da bude napeto do posljednjih metara. Thierry Neuville trenutačno vodi u poretku prvenstva i nada se da je baš ovo sezona u kojoj će skinuti sa sebe epitet vječitog drugoplasiranog. Elfyn Evans branit će pobjedu u Hrvatskoj, a i danas se prepričava završnica iz 2021. godine kad mu je Ogier preoteo pobjedu na posljednjem brzincu u Kumrovcu za samo 6 desetinki sekunde.

Studija potvrdila važnost

Velika su očekivanja organizatora i ove što se tiče gledanosti, odnosno posjećenosti relija. S više od 300.000 gledatelja u 2022., u prošloj je godini već ta brojka narasla na impresivnih 400.000 gledatelja, koji su pratili utrku uživo na brzinskim ispitima. Istovremeno, više od 88 milijuna gledatelja širom svijeta pratilo je prošle godine utrku i prekrasne kadrove iz različitih dijelova Hrvatske uživo putem televizijskih i internetskih prijenosa.

Vrijednost događaja za Hrvatsku i lokalne zajednice potvrđuju i rezultati stručne studije o socio-ekonomskim utjecajima WRC Rally Croatia na prostor Središnje Hrvatske, koju je za posljednje dvije godine izradio Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U 2023. godini Croatia Rally generirao je najmanje 151,5 milijuna eura ukupnih ekonomskih učinaka, što je porast od čak 44% u odnosu na 2022. godinu, kad su ekonomski učinci procijenjeni na 105 milijuna eura.

- Turizam i sport su neizostavni elementi koji definiraju prepoznatljivost Hrvatske diljem svijeta, a WRC Croatia Rally sjajno spaja oba. To potvrđuje i činjenica da smo prošle godine zabilježili čak 200 tisuća noćenja u pet županija u kojima se održavao ovaj spektakularni događaj. S dubokim uvjerenjem očekujemo da će ova godina nadmašiti te brojke te biti preteča još jedne izvrsne turističke sezone - rekao je Dubravko Šimenc ispred Hrvatske turističke zajednice.

- Organizatori su pokazali veliku hrabrost upuštajući se u ovo avanturu prije četiri godine, no važnost i promotivna vrijednost ovog natjecanja za cijelu Hrvatsku ne može se osporiti te upravo stoga od početka ima i potporu Vlade RH. Ovo natjecanje zasigurno predstavlja jedno od najznačajnijih samostalnih događanja, možda čak i najznačajnije, u Hrvatskoj, ali je jednako tako visko rangirano i u svjetskim okvirima te promovira Hrvatsku kao sigurnu destinaciju, kao izvrstnog organizatora, te šalje poziv svima da posjete našu zemlju - dodao je Tomislav Družak, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta.

ŠAŠKIN: Dobro stojimo i ne plašimo nikoga, ali WRC nas neće čekati s novim ugovorom

Putem video-veze iz Kenije o WRC Croatia Rallyju govorio je i Simon Larkin, izvršni organizacijski direktor WRC Promotera.

- Croatia Rally ušao je u naš kalendar u vrlo teškom razdoblju pandemije, ali opravdao je svoje mjesto, štoviše svake godine evoluira, pa sam uvjeren da će tako biti i ove godine - rekao je Larkin.

WRC Promoter tvrtka je određuje organizatore WRC utrka, dakle oni su jedan od ključnih faktora da Hrvatska i u sljedećim godinama bude dio WRC svijeta.

- Već sada pregovaramo s Hrvatskom za novi ugovor jer težimo dosljednosti i stabilnosti, pa time i višegodišnjoj viziji. No, imamo i puno zahtjeva iz drugih država, koje bi također htjele ući u kalendar i zato cijeli proces pregovora i eventualnog ugovora moramo ubrzati da znamo na čemu smo.

O šansama Hrvatske da ostane u WRC-u i nakon ove godine govorio je i Šaškin.

- Nama je na stolu ugovor za sljedeće tri godine, dakle od 2025. do 2027. i makar nam je sada u fokusu organizacija skorašnje utrke, vjerujem da ćemo u sljedeća dva-tri mjeseca uspjeti dobiti sve garancije i potpisati produženje ugovora - rekao je.

Prije svega je tu potrebna potpora države, odnosno Vlade RH, što načelno postoji budući da je stavka o financijskoj podršci Croatia Rallyju ušla izravno u državni proračun, kao projekt od strateške nacionalne važnosti, međutim sve to treba i službeno parafirati. Tu su, jasno, kao krucijalni partneri i Grad Zagreb te Hrvatska turistička zajednica. No, kako slijede skorašnji parlamentarni izbori u RH sve je to zasad na čekanju...

- Imamo u ovom trenutku odluku MINTS-a, ali nemamo još odluku Vlade RH, koja je ključna da bismo mogli potpisati ugovor s WRC Promoterom. No, vjerujem da će se to ubrzo riješiti - rekao je Šaškin.

- I FIA i WRC Promoter zadovoljni su našom utrkom i organizacijom, to su više puta ponavljali, ali to ne znači da će nas čekati jer, eto, čuli smo da ima puno drugih država koji žele WRC. Ne želim sada strašiti nikoga time, dapače rekao bih da dobro stojimo, ali sve je ipak na nama i ovisi o našim pravovremenim odlukama, a ja vjerujem da one i biti takve.

Linker
28. ožujak 2024 13:13